Sparing:

Henriette reduserte familiens kostnader med 200 000 kroner i året

Slik får familien bedre råd i 2018.

SPARING: Henriette og familien reduserte kostnadene sine med hele 200 000 kroner i året, gjennom å bli mer bevisste på sitt eget forbruk. FOTO: Beate Willumsen
SPARING: Henriette og familien reduserte kostnadene sine med hele 200 000 kroner i året, gjennom å bli mer bevisste på sitt eget forbruk. FOTO: Beate Willumsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du et ønske om å spare mer penger og bruke mindre i 2018? Ifølge økonom Henriette W. Quanvik handler god økonomistyring veldig mye om vaner, holdninger og de valgene vi tar i hverdagen.

Hun mener derfor at et av de viktigste grepene du kan gjøre for å få bedre råd i 2018, er å finne ut hvorfor familien egentlig ønsker seg mer penger.

– Hva skal de ekstra pengene brukes til? Det å få klarhet i hva en drømmer om innerst inne er en svært viktig drivkraft for å kunne ta de rette valgene dag for dag. Når drømmen er tydelig nok for mor og far, er neste skritt mot bedre råd å sette seg felles konkrete mål, og lage en plan for hvordan målene skal nås, sier hun.

Var «bevisstløse» i matbutikken

Quanvik tror mange undervurderer summen av «mange bekker små». Sammen med søsteren, fotograf Beate Willumsen, har hun nylig gitt ut boken «Penger som varer lenger» som både inneholder inspirerende personlige historier og konkrete tips til hvordan man kan endre økonomien sin.

Her forteller hun blant annet om hvordan hun selv klarte å redusere familiens årlige kostnader med hele 200 000 kroner.

Ti kroner her og tjue kroner der blir veldig mye penger over tid! Vi sløste selv mye da vi hadde små barn, nettopp fordi vi ikke hadde tid eller overskudd til å jobbe med egne pengevaner. Vi kjøpte oss mye fri med både vaskehjelp, vaktmestertjenester og stadig vekk hurtigmat i tillegg til at vi var «bevisstløse» i matbutikken.

– Ved å bli mer bevisst, reduserte vi våre årlige kostnader til mat med 50-60 000. Vi sa opp vaskehjelp, sluttet å bruke vaktmestertjenester, i tillegg til at vi tok en kraftig opprydning i alle småutgifter som blant annet abonnementer på blader, bøker, TV og medier, samt at vi byttet til rimeligere forsikringer, strøm, bredbånd og telefon.

LES OGSÅ: - Vi velger å leve på en inntekt!

Selg det som generer utgifter

For å bedre økonomien på lengre sikt, anbefaler hun at man går over alle faste utgifter i løpet av året. Dersom familien har eiendeler som genererer utgifter, kan det være lurt å ta en gjennomgang på om noe bør selges unna.

– Den største besparelsen gjorde vi ved å selge sommerhytta som kostet oss 100 000 i året å drifte. Jeg vil også anbefale alle å gjøre sparing til en vane, uansett om det kun er noen få hundrelapper i måneden. Dette er en svært viktig post i budsjettet for den som ønsker en romsligere økonomi i fremtiden, sier hun.

Rent umiddelbart mener hun det er de variable kostnadene det er lettest å gjøre noe med. Det vil si at du fokuserer på hvor mye familien bruker på mat og husholdning, klær og sko, møbler og interiør, ferie og fritid, gaver og personlig pleie.

– Det er mye penger å spare ved å følge med på tilbud, sjekke priser og utnytte alle rester. Den siste tiden har det poppet opp flere «lagerutsalg» på mat og husholdningsartikler hvor varer selges til sterkt redusert pris. Blant annet Holdbart.no, Havaristen, Lavpriskurven for å nevne noen. For de som ikke bor i nærheten av slike utsalg er det muligheter for å handle på nett, tipser hun.

LES OGSÅ: Firebarnsmor: - Vi bruker bare 1000 kroner i uka på mat

FLERE HAR ØKONOMISKE NYTTÅRSFORSETT: Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl har mange barnefamilier et ønske om å bruke mindre penger i det nye året. Foto: DNB
FLERE HAR ØKONOMISKE NYTTÅRSFORSETT: Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl har mange barnefamilier et ønske om å bruke mindre penger i det nye året. Foto: DNB Vis mer

Flere har økonomiske nyttårsforsetter

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB setter nær halvparten av oss opp økonomiske nyttårsforsetter. I fjor var andelen tre av ti.

– For de med barn er det å bruke mindre penger som topper listen over nyttårsforsetter, forteller forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. – Videre er det 22 prosent av de som har to eller flere barn som planlegger shoppestopp, altså å unngå å handle visse unødvendige ting, neste år.

Sandmæl er enig i at selv små grep kan spare barnefamilier for flere tusen kroner.

– Det handler om å få oversikt og prioritere pengebruken. Barnefamilier har gjerne mye utstyr liggende som barna har vokst fra. Hva med å selge det og bruke pengene på å kjøpe nytt? Her kan dere spare mye penger på å kjøpe brukt. Barn vokser jo så fort ut av ting at brukt er så godt som nytt, råder hun.

LES OGSÅ: Slik prater du med barna om økonomi og sosiale forskjeller

Fem steg til hvordan familien kan kutte ned på forbruket i 2018:

1. Kartlegg forbruket deres

– Mange av oss bruker penger i blinde, og da ender man fort opp med å bruke unødvendig mye på ting vi egentlig ikke trenger, sier Sandmæl.

– For å kutte ned på forbruket må dere først kartlegge hva pengene deres går til. Dette kan dere enkelt gjøre i nettbanken. Sjekk om dere har en funksjon i nettbanken som sorterer utgiftene deres ned i poster som mat, drikke, klær, transport osv. På den måten er det lett å finne hvor pengesluket er.

2. Kvitt dere med lommetyvene

– Neste steg er å finne ut hva som ligger bak forbruksmønsteret deres. For å kunne kutte ned på pengebruken må vi først endre på hvordan vi bruker pengene våre. Pengebruken er ofte knyttet opp mot vanene vi har, og disse sitter ofte dypere enn vi er klar over, sier Sandmæl.

– Kjøper dere for eksempel en ta-med-kaffe om dagen til 28 kroner på vei til jobb koster denne 7.280 kroner i året. Det er også altfor lett å si ja til en tyggispakke når barna maser om noe godt i køen på matbutikken. Finn ut hvilke rutiner dere må endre på for å kunne frigjøre pengene.

3. Ryddesjau i regningsbunken

– Få oversikt over alle de faste utgiftene som strøm, busskort, abonnementer, forsikringer og lignende. Deretter er det tid for å gjør en ryddesjau, sier Sandmæl. – Har dere riktig mobilabonnement til deres bruk? Betaler dere for mye i strøm? Trenger dere alle TV-kanelene? Sjekk om dere kan spare penger på å bytte leverandører og tenk gjennom hva dere vil bruke pengene deres på.

4. Nytt budsjett, nye muligheter

– Nå som dere har kuttet ned på forbruket og stokket om på økonomien, er tiden inne for å sette opp budsjett. I budsjettet setter dere opp inntekten deres etter skatt og utgiftene deres. Husk å sette av plass til sparing, råder hun.

5. Sett sparemål:

– Ved å sette opp et sparemål blir det mer motiverende å holde seg til budsjettet dere har satt opp. Hva drømmer dere om å gjøre i 2018? Er det en etterlengtet ferie? Å kjøpe ny bolig eller å betale ned på gjeld? Å pusse opp? Hva dere ønsker å spare til er opp til dere, men sparingen bør skje månedlig slik at det blir en struktur.

– For å unngå at sparepengene blir spist opp av impulsive fristelser, er det lurt å sette et fast beløp som trekkes automatisk i nettbanken så fort lønna kommer inn på konto. Det finnes også apper, som «Spare», som gjør det enklere å lykkes med sparingen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer