Her er førstegangsmødrene yngst og eldst

- Over fire års forskjell mellom de to fylkene

ALDER FØRSTEGANGSFØDENDE: I disse fylkene finner man de yngste og de eldste førstegangsmødrene. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ALDER FØRSTEGANGSFØDENDE: I disse fylkene finner man de yngste og de eldste førstegangsmødrene. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har mors alder ved førstegangsfødsel stadig vært økende her til lands og den gjennomsnittlige alderen for førstegangsfødende er i dag 28,7 år (tall fra 2014).

Fødselstallene avslører også at det er store variasjoner fra fylke til fylke.

Oslokvinner venter lengst

Ifølge Medisinsk Fødselsregister venter kvinner i Oslo lengst med å få sitt første barn. Her er snittalderen godt over landsgjennomsnittet med 30,8 år.

De yngste førstegangsfødende finner man i Nord-Trøndelag hvor snittalderen er mer enn fire år lavere, det vil si 26,3 år. Reiser man over grensen til nabofylket Sør-Trøndelag, hopper snittalderen opp med to år - til 28,3. 

Det er også i Nord-Trøndelag og i Finnmark man i forhold til folketallet finner de yngste mødrene. 3,3 prosent av de som fødte i 2014 var i begge disse to fylkene under 20 år.

Prosentvis er det færre yngre mødre i Oslo, hvor 0,5 prosent av de som fødte i 2014 var under 20 år.

LES OGSÅ: Er dette Norges yngste trebarnsfamilie?

SAMMENSATTE ÅRSAKER: Anne Britt Vika Nilsen har forsket på årsakene til at kvinner og menn venter stadig lengre med å få barn. Foto: Høgskolen i Bergen
SAMMENSATTE ÅRSAKER: Anne Britt Vika Nilsen har forsket på årsakene til at kvinner og menn venter stadig lengre med å få barn. Foto: Høgskolen i Bergen Vis mer

Forsket på årsakene til at man velger å vente

Anne Britt Vika Nilsen er jordmor og førsteamanuensis ved Høgskolen i Bergen. Hun har forsket på mor og fars alder ved fødsel av første barn og årsakene til at menn og kvinner stadig venter lengre med å bli foreldre.

Når man ser snittalderen fordelt på fylker, ser det ut til at fylkene med de største byene har høyere gjennomsnittsalder for førstegangsfødene.

Det er lett å anta at det kan skyldes at kvinner i større byer venter med å få barn til de er ferdige med utdannelsen sin eller til de har en sikker inntekt. 

Eller at unge kvinner på landsbygda velger å få barn tidligere fordi de er mer etablerte og kanskje bor i hus i stedet for knøttsmå leiligheter som man ofte gjør i de større byene. 

Men ifølge studien Vika Nilsen har jobbet med, er det vanskelig å trekke slike konklusjoner. 

– Resultatene viser at beslutningen om å få barn er mer relatert til livsstilsfaktorer enn sosioøkonomiske faktorer, sier hun.

Føler seg ikke klare for barn

I en spørreundersøkelse ved Universitetet i Stockholm hvor 3500 kvinner og menn svarte på spørsmål om deres holdninger til det å få barn, kom det frem at den viktigste årsaken til at 28-åringene ikke hadde fått barn, var at de hadde et ønske om å «gjøre andre ting» før de ble foreldre. 

Resultatene fra studien er sammenfattet i artikkelen Postponing parenthood to advanced age, skrevet av professor Ulla Waldenström ved Karolinska Institutet i Sverige. 

Den nest viktigste årsaken var at de ikke ville ha barn ennå, deretter at de ikke følte seg moden nok til å bli foreldre og at de ikke hadde funnet passende partner.

De barnløse kvinnelige 32-åringene oppga de samme fire årsakene, men med begrunnelsen «vil ikke ha barn ennå» på topp.

Deretter oppgir mange et ønske om å ha en bedre økonomisk situasjon, være ferdig med utdanning og å ha fast arbeid samt en passende bolig først, sier Vika Nilsen.

– Men de yngste i vår studie var 28 år, så det kan hende at disse faktorene hadde vært viktigere for yngre kvinner og menn, legger hun til.

LES OGSÅ: Lillian-Marie er 25 år og mamma til fire

Kan få uheldige konsekvenser

Vika Nilsen mener denne utviklingen er uheldig i forhold til de konsekvensene det kan medføre. 

– Som for eksempel behov for hjelp for å bli gravid og økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet og uheldige utfall av fødselen. Så vidt jeg kjenner til er det ikke vist at det er psykologiske fordeler ved å vente med barn. Jeg mener at det er viktig at man som unge kvinner og menn er observant på dette, slik at de ikke utsetter foreldreskapet unødvendig, sier hun.  

– Slik det er i dag så er hele den reproduktive perioden forskjøvet med fem år i forhold til forrige generasjon, legger hun til. 

Her er gjennomsnittsalderen hos førstegangsfødende fordelt på fylke:

Fylke

Snittalder

Nord-Trøndelag

26,3

Nordland

26,9

Finnmark

27

Telemark

27,3

Østfold

27,6

Hedmark

27,6

Oppland

27,6

Vest-Agder

27,6

Troms

27,6

Aust-Agder

27,8

Sogn og Fjordane

27,8

Møre og Romsdal

27,8

Vestfold

28

Rogaland

28

Sør-Trøndelag

28,3

Hordaland

28,6

Buskerud

28,8

Akershus

29,4

Oslo

30,8

LES OGSÅ: Nann Karin ble mamma for første gang som 46-åring

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer