Her er fotografenes egne favorittbilder

Store smil og enda større gjesp - babyfotografering er ikke som annen fotografering!

STOR VARIASJON: Babyfotografering kan gjøres i mange forskjellige miljøer. Foto: Fotografene
STOR VARIASJON: Babyfotografering kan gjøres i mange forskjellige miljøer. Foto: Fotografene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere foreldre tar med seg babyen sin til en profesjonell fotograf. Ønsket er ofte et vakkert men samtidig litt annerledes bilde.

Men hvilke foto ville fotografene selv velge? Vi har bedt noen av dem om å vise oss deres favoritt babybilder. 

- Et bilde man ikke blir så fort lei av

Lena Gill hos Babyfotografene.no har tatt tusenvis av babybilder, men ett av hennes absolutte favoritter er i svart hvitt og på grensen til det man kan kalle «kunstfoto». 

– Det har en ro over seg som appellerer til noe tenkende og drømmende i meg, samtidig som linjene i bildet gjør det estetisk tiltrekkende for øyet mitt å se på, sier hun. 

LES OGSÅ: 10 kreative måter å vise frem familiefotoene på

KUNSTNERISK: Bildet har en ro over seg som appellerer til noe tenkende og drømmende i meg, sier Linda Gill hos Babyfotografene. Foto: Linda Gill / Babyfotografene.no
KUNSTNERISK: Bildet har en ro over seg som appellerer til noe tenkende og drømmende i meg, sier Linda Gill hos Babyfotografene. Foto: Linda Gill / Babyfotografene.no Vis mer

Elsker barnas uttrykk

Lena forteller at noe av det morsomste ved å være babyfotograf, er å kunne forevige barnas herlige uttrykk.

– Dette er også hva jeg opplever at mange foreldre ønsker seg – et blinkskudd av babyen sin, sier hun. 

– Som fotograf opplever jeg at mange foreldre velger de poserte bildene fremfor de mer «kunstneriske», selv om mange foreldre i utgangspunktet ytrer et ønske om «annerledes» og uposerte bilder. Derfor prøver jeg å sikre meg litt av begge deler når jeg fotograferer. 

Spår ny trend

Hun mener at har blitt mer og mer populært med livsstilsbilder av baby og barn. Det vil si fotografering hjemme i sitt eget miljø, der bildene har mer dokumentarisk form.

- På denne måten blir bildene også mer personlige og «annerledes». Dette tror jeg er en kommende trend som vi vil se mye mer av i årene fremover, spår hun. 

HERLIGE ANSIKTSUTTRYKK: Linda mener at noe av det morsomste med å være babyfotograf er å kunne forevige barnas mange uttrykk. Foto: Linda Gill / Babyfotografene.no
HERLIGE ANSIKTSUTTRYKK: Linda mener at noe av det morsomste med å være babyfotograf er å kunne forevige barnas mange uttrykk. Foto: Linda Gill / Babyfotografene.no Vis mer

TØFF DAG I STUDIO: Gjespebildet endte opp med å bli favoritten, sier fotograf Tom Sørheim. Foto: Tom Sørheim / M&T fotografisk
TØFF DAG I STUDIO: Gjespebildet endte opp med å bli favoritten, sier fotograf Tom Sørheim. Foto: Tom Sørheim / M&T fotografisk Vis mer

Uventet blinkskudd

Fotograf Tom Sørheim hos M&T fotografisk har plukket ut et foto av en sovende liten pjokk. Årsaken til at det er favoritten? - Det ble ikke som planlagt! 

- De fleste planlegger nøye hva eller hvordan ting skal være eller bli. Foreldrene til denne gutten var veldig bestemte på at det ikke skulle være ett sovende bilde, forteller han.

– Vi tok mange fine bilder i våken tilstand helt til han bestemte seg for å sove en bikk og til mors frustrasjon sovnet han. Men det endte opp med at det var dette bildet som ble favoritten, smiler han.

Passende uttrykk

For Sørheim er det også gull når man får den perfekte kombinasjonen mellom barnas uttrykk og omgivelsene bildene blir tatt i. Et annet av hans favorittbilder er av en ett år gammel jente som sitter i en ballongkurv.

– Hun hadde lært seg å kremte og si noen få ord, deriblant «fali». Dette gjentok hun når hun så meg, jeg har litt skjegg, men også når hun ble plassert i kurven. Da satte hun opp ett utrykk som var perfekt til ballongferden, forklarer han.

LES OGSÅ: Disse barnebildene forvirrer selv foreldrene

BRA SAMSPILL: Denne jenta sjarmerte fotografen med sine morsomme ord og uttrykk. Foto: Tom Sørheim / M&T fotografisk
BRA SAMSPILL: Denne jenta sjarmerte fotografen med sine morsomme ord og uttrykk. Foto: Tom Sørheim / M&T fotografisk Vis mer

SØSKENKJÆRLIGHET: Mariann forteller at hun knapt hadde fotografert tvillinger før hun fikk det selv.  Foto: Mariann Bekkevold Lyby / Plankebyen Fotostudio
SØSKENKJÆRLIGHET: Mariann forteller at hun knapt hadde fotografert tvillinger før hun fikk det selv. Foto: Mariann Bekkevold Lyby / Plankebyen Fotostudio Vis mer

Spesielt å fotografere tvillinger

– Disse tvillingbildene er mine favoritter, da de er mine egne små hjerter, forteller Mariann Bekkevold Lyby fra Plankebyen Fotostudio.

– Det er noe spesielt med tvillingbilder. Før jeg fikk det selv, tror jeg at jeg kan telle på et par hender hvor ofte jeg har fått mulighet til å fotografere tvillinger. Denne naturlige samhørigheten og dette miraklet som det jo er, er noe spesielt å få fanget på film, sier hun.

– En stor del av mine bilder og mitt preg sitter i etterarbeidet. Det er her jeg virkelig gjør bildene ferdige i form og uttrykk. Jeg liker å gjøre dem «mine» med redigeringen jeg bruker, og lager stadig nye filter, overflater og farger for å lage de uttrykk jeg er ute etter, legger hun til. 

LES OGSÅ: Ny trend - ta med fotografen på fødestua!

VAKKERT: - Denne naturlige samhørigheten og dette miraklet som det jo er, er noe spesielt å få fanget på film, sier Mariann. Foto: Mariann Bekkevold Lyby / Plankebyen Fotostudio
VAKKERT: - Denne naturlige samhørigheten og dette miraklet som det jo er, er noe spesielt å få fanget på film, sier Mariann. Foto: Mariann Bekkevold Lyby / Plankebyen Fotostudio Vis mer

GLEDESSPREDER: - Jeg må smile hver gang jeg ser på dette bildet, sier Natalia. Foto: Fotograf Natalia Pipkina
GLEDESSPREDER: - Jeg må smile hver gang jeg ser på dette bildet, sier Natalia. Foto: Fotograf Natalia Pipkina Vis mer

- Bildet får meg til å smile!

Fotograf Natalia Pipkina er veldig glad i å ta bilder av barn og sier favorittbildet får henne til å smile hver gang hun ser på det.

– De små fingrer og tær. Det smilet! Hun er så glad og naturlig. Jeg elsker de følelsene som kommer fra bildet, sier hun.

Favorittbilde nummer to er av ei glad og fornøyd jente som trivdes svært godt i Natalias fotostudio. – Det er lett å se at hun har det gøy på fotograferingen og det liker jeg! 

– Babyer er de beste kundene mine. De har ikke lært seg å posere eller smile når noen spør om det. Har de det gøy, da får vi se dette med en gang! Jeg elsker dette bildet, sier hun. 

LES OGSÅ: 9 mødre du bør følge på Instagram + en pappa!

STORTRIVDES I FOTOSTUDIO: – Babyer er de beste kundene mine, sier Natalia. Foto: Fotograf Natalia Pipkina
STORTRIVDES I FOTOSTUDIO: – Babyer er de beste kundene mine, sier Natalia. Foto: Fotograf Natalia Pipkina Vis mer

MED MAMMA PÅ JOBB: Camilla fikk et utradisjonelt foto av sønnen da hun plasserte ham oppi fotobagen sin.  Foto: Fotograf Camilla Smistad Tofterå
MED MAMMA PÅ JOBB: Camilla fikk et utradisjonelt foto av sønnen da hun plasserte ham oppi fotobagen sin. Foto: Fotograf Camilla Smistad Tofterå Vis mer

Gøy med utypiske bilder

Favorittbildet til fotograf Camilla Smistad Tofterå, er av hennes egen sønn Ole som ble født i september 2014.

– Det finnes jo så mange typiske nyfødtfoto som «alle» skal ha, og mens jeg holdt på å fotografere litt standardbilder av min egen sønn, fikk jeg øye på fotosekken min. Ville jeg få plass av han oppi der? 

– Jammen gikk det, og bildet gikk rett hjem som min favoritt. Kanskje jeg er litt inhabil, men jeg digger bildet. Det henger selvsagt på veggen hjemme og i mitt nye fotostudio i Spydeberg. Det skiller seg helt klart ut fra alt annet jeg har fotografert, sier hun.

Camillas andre favorittbilde er tatt hjemme hos en familie som ønsket ettårsbilde av sønnen. – Jeg drar ofte ut på location for å fotografere småbarn. Lite visste jeg at denne gutten var bestevenner med villsauene som beitet rundt huset han bor i. 

– Synes slike bilder gjør jobben min som fotograf utrolig morsom, særlig når jeg kan reise hjem med bilder som virkelig er one of a kind, smiler hun.

MORSOMT ETTÅRSBILDE: – Jeg drar ofte ut på location for å fotografere småbarn. Lite visste jeg at denne gutten var bestevenner med villsauene som beitet rundt huset han bor i, sier Camilla. Foto: Fotograf Camilla Smistad Tofterå
MORSOMT ETTÅRSBILDE: – Jeg drar ofte ut på location for å fotografere småbarn. Lite visste jeg at denne gutten var bestevenner med villsauene som beitet rundt huset han bor i, sier Camilla. Foto: Fotograf Camilla Smistad Tofterå Vis mer

I DRØMMEVERDEN: - Barnets smil er det vakreste som finnes, sier Michaela. Foto: Michaela Bentsrud / Gullungene
I DRØMMEVERDEN: - Barnets smil er det vakreste som finnes, sier Michaela. Foto: Michaela Bentsrud / Gullungene Vis mer

Viktig med tålmodighet og respekt

Michaela Bentsrud hos Gullungene har spesialisert seg på fotografering av nyfødte, babyer og barn. 

– Det å være barnefotograf handler mye mer enn bare å ta bra bilder. Jeg er overbevist at tålmodighet, erfaring og respekt spiller like stor rolle når man jobber med barn, sier hun. 

Hennes favorittbilde er av tantebarnet Dominik, som bare er to uker gammel på bildet. – Smil og verden vil smile til deg. Barnets smil er det vakreste som finnes, sier hun. 

LES OGSÅ: Fotograf og trebarnsmor ønsker å endre folks oppfatning av flaskemating

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer