Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer

Her er rådene for et bedre stefamilieliv

Publisert

Rundt 90 000 barn i Norge bor sammen med en stemor eller stefar, og denne stefamilieformen er hurtig voksende. Å leve i en stefamilie gir ypperlig trening i samspill, men kan også medføre en del utfordringer for voksne og barn. Her kan du lese om typiske utfordringer når stefamilier dannes, og få gode råd fra familieterapeut.

Barn - en bombe i bagasjen! 

Forfatter av boka "Steforeldreboka", Berit Almendingen skriver at "Stebarn kan beskrives som en bombe i kjærestens bagasje. Mange steforeldre oppdager ikke den udetonerte bomben før de har flyttet sammen med den nye familien. Da er det ofte for sent å snu."

Hun skriver også at det tar omtrent to til sju år før medlemmene i en stefamilie føler at de trives. Få steforeldre er forberedt på å gå gjennom en slik årelang prosess. Det som er vanskelig for foreldre kan ofte være enda vanskeligere for steforeldre. Samtidig er det å leve i en stefamilie en ypperlig trening i å komme overens med andre mennesker og utvikle sosial kompetanse. Når familiemedlemmene klarer å gi hverandre gjensidig respekt og støtte, kan familien bli en sterk enhet med mulighet for fellesskap, personlig utvikling og vekst, skriver Almendingen.

Bruk tid og demp dine forventninger

Familieterapeut Kåre Nygård jobber på familievernkontor og arrangerer egne kurs for annengangspar. Han mener steforeldre har et urettferdig dårlig rykte, og har i sine kurs lansert begrepet "ny-familie" i stedet for "stefamilie".

Nygård mener at hovedutfordringen for steforeldre er å etablere en trygg og god kontakt med barna. At barn viser skepsis til mamma eller pappas nye kjæreste er normalt. Barnet må få all den tid det trenger på å akseptere det nye forholdet.
- Vær langsom i dine forventninger. Ton ned kjæresteforholdet noen hakk når dere er sammen med barna, til de har forsont seg med at mamma eller pappa har en ny kjæreste, sier Nygård.

Råd til kommende steforeldre

Her er noen kortfattede momenter som familierådgiveren mener kan hjelpe kommende steforeldre.

Forskjeller på hvordan stemødre og stefedre håndterer den nye situasjonen

Stemødre vil kanskje ofte ha et større behov for bekreftelse på at hun gjør en god mammafigur enn menn, sier Kåre Nygård. Kanskje hun også har forventninger om bekreftelse før barna er klare å forholde seg til dette. Menn er noe mer tålmodige på dette punktet. De kommer ofte også tidligere på banen i forhold til grensesetting, orden og regler hjemme, mener Nygård.

Ikke prøv å bli super-steforelder!

Noen kvinner ønsker å motbevise myten om den onde stemor overfor omgivelsene, mens noen har et sterkt ønske om å bli likt av sine stebarn. En vanlig feil stemødre gjør, er å tenke at de skal erstatte den biologiske moren, og at de til og med kan gjøre en bedre jobb enn henne, skriver Almendingen. Stemødre kan håpe på å gjøre en perfekt foreldrefigur, men stebarnet kan føle at stemoren forsøker å overta plassen for moren på denne måten. Barnet kan føle seg krenket og truet. Glem drømmen om å være super-steforelder! Det er ikke sunt for familien, blant annet for partneren som ikke slipper skikkelig til. 

Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet! 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer