Her er rådene for et bedre stefamilieliv

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 90 000 barn i Norge bor sammen med en stemor eller stefar, og denne stefamilieformen er hurtig voksende. Å leve i en stefamilie gir ypperlig trening i samspill, men kan også medføre en del utfordringer for voksne og barn. Her kan du lese om typiske utfordringer når stefamilier dannes, og få gode råd fra familieterapeut.

Barn - en bombe i bagasjen! 

Forfatter av boka "Steforeldreboka", Berit Almendingen skriver at "Stebarn kan beskrives som en bombe i kjærestens bagasje. Mange steforeldre oppdager ikke den udetonerte bomben før de har flyttet sammen med den nye familien. Da er det ofte for sent å snu."

Hun skriver også at det tar omtrent to til sju år før medlemmene i en stefamilie føler at de trives. Få steforeldre er forberedt på å gå gjennom en slik årelang prosess. Det som er vanskelig for foreldre kan ofte være enda vanskeligere for steforeldre. Samtidig er det å leve i en stefamilie en ypperlig trening i å komme overens med andre mennesker og utvikle sosial kompetanse. Når familiemedlemmene klarer å gi hverandre gjensidig respekt og støtte, kan familien bli en sterk enhet med mulighet for fellesskap, personlig utvikling og vekst, skriver Almendingen.

Bruk tid og demp dine forventninger

Familieterapeut Kåre Nygård jobber på familievernkontor og arrangerer egne kurs for annengangspar. Han mener steforeldre har et urettferdig dårlig rykte, og har i sine kurs lansert begrepet "ny-familie" i stedet for "stefamilie".

Nygård mener at hovedutfordringen for steforeldre er å etablere en trygg og god kontakt med barna. At barn viser skepsis til mamma eller pappas nye kjæreste er normalt. Barnet må få all den tid det trenger på å akseptere det nye forholdet.
- Vær langsom i dine forventninger. Ton ned kjæresteforholdet noen hakk når dere er sammen med barna, til de har forsont seg med at mamma eller pappa har en ny kjæreste, sier Nygård.

Råd til kommende steforeldre

Her er noen kortfattede momenter som familierådgiveren mener kan hjelpe kommende steforeldre.

  • Ikke presenter deg selv for barna, før du vet at det er noe varig på gang
  • Vær sammen med barna på en naturlig måte, men la barna ta initiativ til kontakt den første tiden.
  • Ikke fortell stebarna dine at du er glad i dem/liker dem før det virker troverdig
  • Aksepter den ordningen og strukturen som er i hjemmet, uten at du forsøker å innføre dine regler og verdier før alle har et godt forhold til deg.
  • Bli gradvis kjent med barna ved å lytte til deres musikk, engasjer deg i hobbyer og interesse og vær lyttende til deres drømmer, fantasier og venner.
  • Gjør noen selvstendige aktiviteter med barna uten at forelderen er med etter hvert som den gjensidige tryggheten øker
  • Aksepter at barnas far/mor gjør ting sammen med sine barn uten din deltagelse
  • Selv om du ser dine egne barn for lite, er det lov å kunne glede seg over samvær med dine stebarn.
  • Aksepter at dere som foreldre og steforeldre reagerer forskjellig på barna. Man tåler mer fra sine egne. Vær heller nysgjerrig på denne forskjellen, og utnytt den, framfor å irritere deg eller bebreide noen for den.
  • Som steforelder kan du være en trygg brobygger mellom far/mor og barna i konfliktsituasjoner.

Forskjeller på hvordan stemødre og stefedre håndterer den nye situasjonen

Stemødre vil kanskje ofte ha et større behov for bekreftelse på at hun gjør en god mammafigur enn menn, sier Kåre Nygård. Kanskje hun også har forventninger om bekreftelse før barna er klare å forholde seg til dette. Menn er noe mer tålmodige på dette punktet. De kommer ofte også tidligere på banen i forhold til grensesetting, orden og regler hjemme, mener Nygård.

Ikke prøv å bli super-steforelder!

Noen kvinner ønsker å motbevise myten om den onde stemor overfor omgivelsene, mens noen har et sterkt ønske om å bli likt av sine stebarn. En vanlig feil stemødre gjør, er å tenke at de skal erstatte den biologiske moren, og at de til og med kan gjøre en bedre jobb enn henne, skriver Almendingen. Stemødre kan håpe på å gjøre en perfekt foreldrefigur, men stebarnet kan føle at stemoren forsøker å overta plassen for moren på denne måten. Barnet kan føle seg krenket og truet. Glem drømmen om å være super-steforelder! Det er ikke sunt for familien, blant annet for partneren som ikke slipper skikkelig til. 

Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer