Her er risikoen for trassanfall størst

Men heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å unngå at de oppstår!

Trassanfall oppstår oftere enkelte steder enn andre.  Foto: Colourbox.com
Trassanfall oppstår oftere enkelte steder enn andre. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Unnlater du å ta med deg treåringen enkelte steder? Da er du ikke alene!

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen og førskolelærer Jannicke Strømberg forteller oss om risikostedene og hvordan vi best kan takle dem.

Når barnet nekter å dra. Foto: Michael Bentley / Flickr CC
Når barnet nekter å dra. Foto: Michael Bentley / Flickr CC Vis mer

 

Risikosted # 1: Der det er morsomt

Dere er på lekeplassen og det er på tide å dra hjem. Da skjer det; barnet ditt nekter å rikke seg av flekken. Ungen som lekte lykkelig for mindre enn ett minutt siden, har nå forvandlet seg til en illsint okse. Du innser at lekeplassen nok blir det siste stedet du noen gang får oppleve.

– Hvorfor blir trassanfall så ofte utløst her?

– Overganger generelt er ofte vanskelige, sier Elisabeth Gerhardsen. I tillegg til å være barnepsykolog er hun forfatter og har blant annet gitt ut boken «Vil ikke! Gjøre selv». Her gir hun råd om hvordan man kan unngå at slike konflikter oppstår.

– Barnet synes det kommer brått på og kan protestere enten du foreslår noe hyggelig eller ikke, sier hun. – Det beste er å si fra noen minutter før endring. «Nå kan du skli tre ganger til, så skal vi hjem». Da vil barnet være mer mentalt forberedt og vil oftere bli med frivillig, sier hun.

Gir råd om hvordan takle konflikter: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini/Cappelendamm.
Gir råd om hvordan takle konflikter: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini/Cappelendamm. Vis mer

Gerhardsen understreker at hun i utgangspunktet ikke liker uttrykket «trass».
 
 
 

– Det gir en opplevelse av at barnet protesterer for protestenes skyld, sier hun. – Mens det egentlig er et ønske om å få innflytelse på eget liv. Problemet er bare at ønskene ofte krasjer med foreldre og søskens behov og planer, legger hun til.

– Hvordan skal man egentlig få med seg et barn som nekter å gå? 

– Jeg setter for eksempel fokus på at barnet har egne bein og legger litt humor i det. «Næmmen! Har du TO bein? Da kan du jo gå da jo!». Når en rolig og tøysete tone kommer fram, smiler gjerne barnet litt og glemmer situasjonen, sier førskolelærer Jannicke.

Jannicke er enig i barnepsykologens beskrivelse av trass og mener at det å forberede barnet er essensielt i alle situasjonene. – Barna gjør dette fordi de ikke er godt forberedt, ikke er helt enig, har lyst til å bestemme eller gjøre ting på egenhånd, legger hun til.

Hun råder foreldre om å aldri late som om de går ved å si «Da går jeg!» og «Hadet!».

– Det kan være uheldig for barnet å føle seg forlatt, da de egentlig vil bli sett. Noen ganger kan bare det å holde en voksenhånd gjøre at barna klarer å gå lenger, sier hun.

LES OGSÅ: Lekeplasser - helt utenom det vanlige 

Trassanfall i bilen: Ikke akkurat trafikksikkert. Foto: Colourbox.com
Trassanfall i bilen: Ikke akkurat trafikksikkert. Foto: Colourbox.com Vis mer

 

Risikosted # 2: I bilen

Småbarnsmamma og førskolelærer: Jannicke Strømberg har mange gode tips som kan løse opp trass-episoder. Foto: Privat
Småbarnsmamma og førskolelærer: Jannicke Strømberg har mange gode tips som kan løse opp trass-episoder. Foto: Privat Vis mer

Familien har det travelt med å komme av sted til jobb og barnehage. Alt går som smurt helt til minstemann simpelthen nekter å sette seg i bilen. Det er ville protester og du finter unna sprellende armer og bein, mens du desperat forsøker å feste bilbeltet. Situasjonen er mildt sagt amper, men du vet at du ikke kan gi deg på grunn av sikkerheten.

– Hva kan man gjøre for å unngå trassanfall når man har dårlig tid?

– Fortell hva som skal skje. Få barnet til å hjelpe til med å kle på seg selv. Gi barnet ros for sin mestring, slik at det får mestringsfølelse. Snakk rolig og med normal stemme og ikke hiss deg opp. Her avleder du situasjonen bort fra det aktuelle stresset og det at du har dårlig tid, tipser Jannicke.

Jannicke mener også at hvordan vi snakker til barnet, kan gi forskjellige utfall.

– I enkelte tilfeller kan det være bra og si «jeg vil at du...» i stedet for «Kan du...?». Sier du «Kan du...?», gir du faktisk barnet muligheten til å velge. Sier du «Jeg vil at du...» er det mer en rettet kommentar til den aktuelle aktivitet, mener Jannicke.

 

– Hvordan kan man avlede et barn i bil (..uten å kjøre ned andre i prosessen)?

– Dersom det er en lang biltur, planlegg stopp underveis slik at turen virker kortere. Tegnebok, spill, bøker og leker kan hjelpe. Men skjer det en situasjon i bilen mens du kjører, er du nok nødt til å stoppe, svarer Jannicke.

Tid for tannlegebesøk: men hvordan kommer man så langt? Foto: Colourbox.com
Tid for tannlegebesøk: men hvordan kommer man så langt? Foto: Colourbox.com Vis mer

 

Risikosted # 3: Hos tannlegen / legen / frisøren

Du begynner å grue deg dagevis i forveien. Barnet ditt skal til tannlegen og du vet erfaringsmessig hvordan utfallet vil bli; barnet klamrer seg til deg, nekter å åpne munnen, glefser etter tannlegen og forsøker å løpe ut. Du aner ikke hvordan du skal få med deg barnet.

– Hvordan kan man forhindre trassanfall når man skal gjennomføre noe viktig?

– Igjen er forberedelser mitt beste tips, sier Jannicke. – Fortell hva en tannlege er og hva de gjør. Legg alt fokuset på det positive. Lån gjerne bøker på biblioteket og ufarliggjør tannlegen og legen. Dette bør gjøres godt tid i forveien, sier hun.

– Burde man lyve å si at man skal et annet sted?

– Det er svært sjeldent greit å lyve for barn. Min tommelfingerregel er kun sannheten, men ikke nødvendigvis hele sannheten, mener barnepsykolog Elisabeth.

– Å oppdage at det som ble fremstilt som en hyggelig bytur innebærer å bli lurt til noe man ikke vil, gir deg som voksen litt mindre hyling den dagen. Men du har vist barnet ditt at du ikke er til å stole på og det vil barnet huske i årevis fremover, legger hun til.

Ved legebesøk foreslår barnepsykologen at man bør forklare hvorfor det er nødvendig. – Fremstill det gjerne som at vi er heldige i Norge som har leger. Jeg bruker å si at «mange steder hvis barn slår seg, så er det ingen leger der som kan reparere dem igjen». Det gjør ofte inntrykk å bruke ordet reparere, sier hun.

En liten positiv belønning til slutt, mener hun også er helt ok. – Forklar at når dere har vært hos legen skal dere gjøre noe hyggelig. Som for eksempel se den store fossen, se huset til kongen, kjøre rulletrapp eller heis. La det bli noe som skal skje uansett om barnet gråter litt, sier hun.

LES OGSÅ: 10 løgner du forteller barnet

Alle foreldres mareritt: offentlige sammenbrudd. Foto: Colourbox.com
Alle foreldres mareritt: offentlige sammenbrudd. Foto: Colourbox.com Vis mer

 

Risikosted # 4: I butikken

Etter å ha hentet poden i barnehagen, haster dere avgårde til nærmeste dagligvarebutikk for kun å handle det aller nødvendigste. Du aner at et trassanfall i emning når treåringen nekter å sitte pent i handlevognen. Når du hører de første ordene «Mamma jeg VIL ha…» innser du allerede at slaget er tapt. Her er det bare å komme seg ut så fort som mulig!

– Hvordan overlever man en egentlig en slik handletur uten å få svettetokter?

– Før du går inn i butikken, avtaler du med barnet om hva dere skal kjøpe og at det ikke skal kjøpes inn noe lørdagsgodt, sier Jannicke og legger til at det kan være lurt å få handleturen til å bli noe morsomt.

– La barnet hjelpe til med handlingen, slik at det blir en lek. Minn barnet gjentatte ganger på hva avtalen deres var. Dette pleier å fungere om foreldrene er konsekvente hver eneste gang, mener hun.

– Bør man rett og slett unngå visse steder når barna er i den verste «trass-alderen»?

– Det er helt greit å handle av og til uten barna på slep, men samtidig er det god læring for barn å oppleve at de ikke får alt de ønsker seg, sier Elisabeth Gerhardsen.

Hun mener man ikke skal unngå enhver situasjon som kan ende med bråk, da det faktisk lærer barna å bli mer åpen for nye ting. – Det er fint for barna å oppdage at det voksne legger opp til kan bli hyggelig, selv om de ikke trodde det da de protesterte, sier hun.

– Er det ok å bestikke barnet for å unngå trassanfall?

– En toåring har sjeldent nok selvbeherskelse til å ta seg sammen fordi det vil ha en belønning. Men du kan gjerne avlede en toåring i butikken ved å prate i vei om det dere skal kjøpe. Slik at han ikke blir stående og sikle foran isboksen, råder Elisabeth.

Hun mener det å love en belønning fungerer best på barn fra tre-fire års alder.  

– Men prøv å unngå penger eller godteri som belønning. Det gir bokstavelig talt så mye mersmak at du får barn som vil ha betalt eller godteri for stadig mer av det de må gjøre, sier hun.

En drøm: Om bare kveldsstellet alltid hadde vært slik! Foto: Colourbox.com
En drøm: Om bare kveldsstellet alltid hadde vært slik! Foto: Colourbox.com Vis mer

 

Risikosted # 5: På badet

En lang dag er over og du lengter etter sofaen. Men fortsatt ligger en av hverdagens største utfordringer foran deg; kveldsstellet! De siste kveldene har kveldsprosedyrene tatt stadig lengre tid, og det hele har eskalert til å bli en utmattende skrikeseanse som varer i timevis.

– Hvordan kan man unngå totalt sammenbrudd på badet? 

 – Et triks er å gi barnet valg, der begge alternativene er greit for deg, svarer Elisabeth. – I stedet for å si «nå skal du bade» kan du si «Hvem skal bade deg; pappa eller mamma?» eller «vil du ha mye eller lite vann i badekaret?». Da fokuserer barnet lettere på hva det vil av de alternativene du foreslår, ikke på at det vil noe helt annet, sier hun.

LES OGSÅ: La barnet få lov til å klare selv

– Hva er oppskriften på å få til et trass-fritt kveldsstell?

– Fortell at barnet skal legge seg. Du får enten ja eller nei, men da er det din oppgave å holde det du lover. Forklar at det straks er leggetid og at dere kan gjøre én siste ting før barnet skal legge seg, sier Jannicke. Hun mener at forberedelsene bør starte minst en halv time før leggetid.

Foreldre opplever ofte at barna vil drøye tiden og Jannicke mener derfor at man ikke bør legge aktiviteter som tar lang tid til kvelden. 

– Gjør leggetiden til en hyggelig stund hver kveld. Både klesskift, tannpuss og legging kan være en unik tid med barna. Les en bok, syng en sang eller snakk om dagen. Gjør dere dette hver kveld, blir det en rutine som barn enklere kan forholde seg til, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer