Endometriose

- Her kommer jeg liksom, som synes det var altfor lett å bli gravid

Nora Angeltveit (33) er livredd mammapolitiet.

ENDOMETRIOSE: Nora har begynt å venne seg til den nye tilværelsen. Foto: Ida Bergersen
ENDOMETRIOSE: Nora har begynt å venne seg til den nye tilværelsen. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Da komiker og fotograf Nora Angeltveit (33) oppsøkte gynekologen tidligere i år, ble besøket noe helt annet enn det hun hadde sett for seg. Etter flere år med kraftige menstruasjonssmerter, forsøkt døyvet av sterke smertestillende, ønsket hun å utredes for endometriose, men gynekologen ble plutselig opphengt i noe helt annet: Hun fant ingen egg.

Selv om Nora er 33 år gammel, har hun aldri kommet dit hvor hun har vurdert å få barn – dette til tross for at hun har hatt kjæreste i ni år. Det har alltid vært «noe som skal skje i fremtiden».

- Jeg har alltid tenkt at barn er ti år frem i tid. Jeg har nok fornektet den biologiske klokken, og tenkt at jeg fortsatt er 25 år og har all verdens tid, sier Nora.

Beskjeden hun fikk av gynekologen, snudde om på ting.

- Det kom veldig brått på. Samboeren min syntes det var veldig urettferdig at vi ble fratatt muligheten til å bli foreldre, og mamma ble veldig lei seg. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle tenke eller føle, men jeg ønsket i alle fall å få en «second opinion», for å se om det virkelig kunne stemme.

Det umulige skjedde

Først tok Nora en blodprøve hos fastlegen, som viste at hun manglet et hormon, noe som kunne gjøre det vanskelig å få barn. Deretter valgte hun å oppsøke en fertilitetsklinikk.

Ved hjelp av ultralydundersøkelse så legen ved fertilitetsklinikken det samme som gynekologen hadde sett: Det var ingen egg der.

- Vi ble fortalt at det ikke var helt umulig å bli gravid, dersom vi brukte prøverør, men at det høyst sannsynlig ikke ville skje på den naturlige måten. Da vi gikk ut døra sa legen at vi ikke trengte å bekymre oss for prevensjonsmidler, og han tulla litt med at jeg bare kunne slutte på prevensjon med en gang.

Nora tok legens ord for god fisk. 10 dager senere sto hun med en positiv graviditetstest i hånden.

- Alt skjedde veldig fort. Fra å ikke tenke på barn, til å få vite at jeg ikke kunne bli gravid, for så å være gravid. Det var et sjokk, sier hun.

SJOKK: Nora hadde innstilt seg på at hun aldri ville bli mor, men så snudde alt. Foto: Ida Bergersen
SJOKK: Nora hadde innstilt seg på at hun aldri ville bli mor, men så snudde alt. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Skjønte det med én gang

Allerede før testen ble tatt, var Nora overbevist om at hun var gravid. Hun visste det da mensen var én dag på overtid.

- Jeg får mensen til akkurat samme tid hver måned – omtrent på minuttet. Så gikk det først én dag, så to og tre, og jeg begynte å si til venninner at jeg var gravid.

«Har du glemt at du nettopp har fått beskjed om at du ikke kan bli gravid?» spurte de tilbake, men Nora var likevel ikke i tvil. Da hun tok graviditetstesten, ble det bare en bekreftelse på at hun hadde rett.

- Hvilke tanker gikk gjennom hodet ditt?

- Det var mange følelser. Jeg var først og fremst sur på helsevesenet, fordi jeg ikke blir tatt seriøst når det gjelder endometriosesymptomene mine, men bare får masse sterke smertestillende. Og så får jeg beskjed om at jeg ikke kan få barn, så er ikke det sant heller, sier Nora oppgitt, før hun smiler litt og legger til:

- Jeg visste ikke om jeg skulle være glad eller lei meg, jeg er egentlig bare veldig forvirret.

I senere tid har Nora fortalt det til fastlegen, som har humret litt og sagt «mirakler kan skje!».

FORVIRRET: Det ble en forvirrende tid med mye tanker for Nora. Foto: Ida Bergersen
FORVIRRET: Det ble en forvirrende tid med mye tanker for Nora. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Måtte trøste venninnen

Dagen Nora tok graviditetstesten, hadde hun overnattingsbesøk av bestevenninnen sin. De sto og betraktet testen i det som føltes som et veldig langt kvarter, uten å si noe til hverandre, før bestevenninnen utbryter: «Faen, jeg må få meg kjæreste».

- Vi gjør alt sammen, så hun var overbevist om at jeg kom til å forsvinne ut av livet hennes. Jeg har jo opplevd det samme med venninner tidligere, hvor de har sagt at de er gravide, og jeg har prøvd å tvinge frem et smil og si at det er koselig. Inni meg har jeg tenkt: Nå mister jeg venninna mi.

Istedenfor å drømme om hvor fint det skulle bli med en liten baby, måtte Nora trøste venninnen og forsikre henne om at hun skulle være unntaket som ikke «forsvinner».

Samboeren fikk beskjeden da han kom hjem fra jobb. Han så veldig forvirret ut først, før han begynte å le, og svarte: Da er det vel meningen, da.

«Oslo-syndromet»

Selv om Nora ikke har gått med et brennende ønske om barn, har hun, delvis på grunn av den nedslående beskjeden hun fikk fra legene, ikke vurdert abort.

- Dette er kanskje vår eneste mulighet her i livet, og da tenker jeg at det er meningen at det skal skje. Selv om jeg ikke føler meg klar. I mitt hode skulle det skje om 10 år, men jeg vet jo samtidig at det er fryktelig dumt å tro at du kan være 43 år gammel, og bare knipse så blir du gravid.

Nora tror det handler om «Oslo-syndromet»: At snittalderen for førstegangsfødende i Oslo er såpass høy.

- Jeg har veldig mange single venninner, så det har alltid vært så fjernt. Jeg føler meg som en ung tenåringsmor!

Selv om de fleste rundt Nora har reagert med sjokk, er veldig mange glade for babynyheten – spesielt samboeren, og foreldrene hennes som trodde at deres eneste barn aldri ville gi dem et barnebarn. Nora er nå 23 uker på vei, og termin er i oktober.

- Jeg har ikke noe spesielt forhold til barn, jeg er nesten litt redd for dem, sier hun, og ler godt.

- Jeg har snakket med flere som har vært i samme situasjon med uplanlagt graviditet, og de sier at man blir klar for det. Det gjør meg litt roligere. Og så hjelper det at det er så mange rundt meg som gleder seg, sier hun.

MANGE GLEDER SEG: Nora synes det er veldig hyggelig at alle rundt henne gleder seg over babynyheten. Foto: Ida Bergersen
MANGE GLEDER SEG: Nora synes det er veldig hyggelig at alle rundt henne gleder seg over babynyheten. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Mange bekymringer

Det er ikke til å legge skjul på at bekymringene er mange – noe trolig flere kan kjenne seg igjen i.

- Jeg er redd jeg ikke skal bli glad nok i barnet, eller at det blir så slitsomt at jeg angrer. For jeg er jo veldig glad i livet jeg har nå. Jeg vil fortsatt kunne være med vennene mine, reise, feste og leve mitt 25 år gamle liv.

For det er jo ingen tvil om at mange havner i en babyboble, og tilsynelatende er det noen som aldri kommer ut av den. Noras største skrekk.

- Småbarnsforeldre snakker som regel kun om hvor trøtte de er, og hvor slitsomt det er å ha barn. Det er ikke det jeg trenger å høre – jeg trenger å høre hva som er så fantastisk med det. Jeg har alltid tenkt at de som bare sitter hjemme med barna sine, går glipp av så mye. Men de ser på meg og tenker at det er jeg som går glipp av mye.

33-åringen er også livredd for å havne i en fødselsdepresjon. Hun omtaler seg selv som en person som har en tendens til å krisemaksimere litt.

- Jeg har sett det skje med gode venninner av meg som virkelig har ønsket seg barn – de har vært superdeprimert i mange måneder. Om det er ditt største ønske, hvorfor blir du da deprimert? Men med lite søvn og masse hormoner i sving, er det mye som kan skje. Og det er kanskje det jeg er mest redd for.

En ny nedtur

Selv om de siste ukene har vært rare og litt vanskelige, fikk Nora et lite oppsving da hun fikk vite at hun skal bli mamma til en liten jente.

- Jeg gledet meg til å kle på henne kjole så hun kan ligne på meg. Jeg så på babybilder av meg selv, og så for meg en datter med store, brune øyne og blondt hår. Det ville bli litt stas, tenkte jeg.

Men under siste ultralyd fikk hun bekreftet at det er en gutt.

- Det var bare nok en nedtur, sier hun, og bryter ut i latter.

- Så det ble nok en periode hvor jeg måtte snu om tankegangen, og fokusere på at det går fint så lenge barnet er friskt.

Hun så litt lysere på det da hun satt med et par bittesmå Nike-sneakers i hendene.

- Jeg gleder meg til å gjøre han til en fet fyr med sneakers og capsen bak frem.

EN NY VENDING: Nora trodde hun ventet en jente, som viste seg å være en gutt. Foto: Ida Bergersen
EN NY VENDING: Nora trodde hun ventet en jente, som viste seg å være en gutt. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Nekter å bli en døll mamma

Nora er veldig klar på at hun ikke skal bli en «døll mamma» som bare sitter hjemme med babyen, men at det er umulig å vite før hun er i situasjonen.

- Samtidig tenker jeg at dersom jeg endrer meg, men er lykkelig – så er det kanskje ikke så farlig. Jeg har jo venninner som har endret seg mye etter at de fikk barn, men de har aldri vært lykkeligere. Å tenke på alt de går glipp av uten å få FOMO er helt sykt for meg, men så lenge de er lykkelige er jo det helt fantastisk.

Enn så lenge blir ikke Nora varm i hjertet av å se en barnevogn, eller lengter etter å holde en baby i armene.

- En venninne fikk barn for tre uker siden, og hun sa jeg kunne holde babyen for å øve meg, og kanskje skifte bleie. Men jeg ville ikke. Mitt eget barn kommer til å bli det første spedbarnet jeg holder, og det vil bli den første bleia jeg skifter. Jeg satser på at det ordner seg, og at morsinstinktet gjør jobben.

Holdt graviditeten skjult

Enn så lenge har Nora holdt graviditeten skjult, ved å kle seg i store skjorter og drikke alkoholfri øl. Hun gleder seg litt til å avsløre graviditeten overfor omverdenen, slik at hun blant annet slipper å komme på x antall unnskyldninger for å avstå fra drikkepresset.

- Jeg er jo livredd for å ikke bli invitert på ting, bare fordi jeg er gravid og folk tenker at jeg ikke vil være med ut. Jeg har selv unnlatt å invitere gravide venner, eller småbarnsforeldre, fordi jeg tenker at de ikke vil være med, men det er jo helt feil. Jeg tror det er veldig viktig at man fortsatt føler seg ønsket, så jeg håper at vennene mine er kulere enn jeg har vært, sier hun med et unnskyldende smil.

I starten var Nora kvalm og mistrivdes med å være gravid, men det er under endring. Nå synes hun at det er litt hyggelig å være gravid.

- Det er jo litt vakkert også. Og jeg får overraskende mange komplimenter – mange ser på meg som en annen person. Jeg tenker at jo, det er en mage som vokser, men jeg skjønner ikke helt greia. Men det er hyggelig, altså.

MANGE KOMPLIMNETER: Nora synes det både er hyggelig og rart å få så mange komplimenter. Foto: Ida Bergersen
MANGE KOMPLIMNETER: Nora synes det både er hyggelig og rart å få så mange komplimenter. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Lanserer podkast

Istedenfor å google seg i hjel etter informasjon om graviditet og mammarollen, har Nora valgt å lage en podkast, kalt «Er det noe liv?», hvor hun intervjuer kjente personer om hvordan foreldrelivet er.

- Jeg fikk et stort behov for å snakke med folk jeg ser på som kule foreldre, som klarer å leve et «vanlig» liv selv om de får barn. Som for eksempel Isabell Ringnes, som reiste til Mauritius i fem uker med barn, og Sigrid Bonde Tusvik, som har fått en enda større karriere etter barn, sier Nora, og legger til:

- Jeg har skjønt at det går an å gjøre kule ting, og fortsette karrieren, selv om man er mamma. Det er litt egoistisk kanskje, men jeg trengte virkelig råd og hjelp. Og det håper jeg at det er andre der ute som trenger også – det må da finnes andre som er gravide uten at det var planlagt, som synes det er kjempeskummelt.

Litt tabu

For det er jo litt tabu å være gravid, og ikke glede seg masse over det. Det er liksom forventet at man skal sveve på en rosa sky, drømme om hvordan livet med baby blir i hus, og gjøre klart babyrommet flere måneder i forveien. Men det er ikke realiteten for alle.

- Jeg er kanskje ikke helt riktig koblet sammen, for jeg har ingen skam ved å si disse tingene høyt. Jeg er jo livredd mammapolitiet kommer etter meg, og er forberedt på å få noen meldinger. Men det er mitt liv, og det handler ikke om at jeg ikke kommer til å behandle barnet mitt bra, selv om det opprinnelig ikke var ønsket akkurat da. Jeg tror at jeg hadde kommet til å angre om syv-åtte år, om muligheten til å få barn hadde gått fra meg, bare fordi jeg ikke klarte å bestemme meg.

Nora har også vært vitne til flere venninner som strever med å bli gravide, og bruker mange hundre tusener på å få hjelp.

- Om lysten kom, men vi hadde slitt veldig med å få barn, ville det vært et mareritt. Jeg føler jo at jeg tråkker litt på de som sliter med å få barn. Her kommer jeg, liksom, som syntes det var altfor lett å bli gravid.

INGEN SKAM: Nora er ikke redd for å si det hun mener høyt. Foto: Ida Bergersen
INGEN SKAM: Nora er ikke redd for å si det hun mener høyt. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Handler mye om innstilling

I podkasten har Nora blant annet fått besøk av Stian Blipp, Jannecke Weeden, Sigrid Bonde Tusvik, Isabell Ringnes og Sebastian Solberg. Første episode lanseres tirsdag 27. juni.

Etter å ha snakket med disse gjestene, har Nora blitt litt roligere til sinns. Noe av det som har beroliget henne mest, er at ingen av de hun har snakket med har sagt at de angrer på å ha fått barn. Aldri ett sekund.

- Det er deilig å høre. Jeg tror det handler mye om innstilling: Om du vil ta med barn på ting, og dra til Mauritius istedenfor all inclusive på Gran Canaria, så er det mulig. Det handler om hva du gidder å gjøre, og hva som er viktig for deg. Og et barn har ikke vondt av å ha snille besteforeldre som kan passe på, som man kan bruke for alt det er verdt. Du er ikke den eneste i verden som kan passe barnet ditt.

Hun er fullt klar over at det spontane livet går en sikker død i vente, men at det er mulig å leve litt som før bare ved å planlegge godt nok.

- Jeg har sagt til kjæresten min at dersom jeg sitter inne med babyen i seks uker i strekk, må han fysisk dra meg ut av leiligheten, og ringe vennene mine. Jeg har laget en liste med sånne punkter han må følge, dersom jeg skulle bli helt gal og nekte andre å holde babyen min. Samtidig har jo han et ønske om å være alene med sønnen sin, så da kan mor gå ut og lufte seg litt.

Å se hvordan andre par håndterer foreldrerollen, som for eksempel Sebastian Solberg og Nikoline Anundsen, gir Nora håp.

- De har fire barn, og Sebastian fester mer enn jeg noen gang har gjort. Og Nikoline er like sosial! Så det handler virkelig om hva du selv gjør det til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer