Her skjer de vanligste babyulykkene

De fleste ulykkene skjer i hjemmet, og små barn er blant de som skader seg mest. Heldigvis er det bare små grep som skal til for å forhindre at alvorlige ting oppstår.

Barn skades mest i hjemmet.  Foto: Colourbox
Barn skades mest i hjemmet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at risikoen for ulykker er aller størst i det barnet går fra et utviklingstrinn til et annet? De første månedene av barnets liv utvikler det seg kolossalt, og da er det viktig at foreldre er føre var for å forhindre ulykker.

I den forbindelse har Mammanett spurt helsesøster Hege Christine Sørensen om hva foreldre bør være spesielt oppmerksom på.

LES OGSÅ: Barnesikring: produktene du bør ha

Stellebordet: Aldri gå fra barnet

– En av de tingene jeg er opptatt av å informere foreldre om når det gjelder sikkerhet, er at de aldri må gå fra barnet på stellebordet. Man bør ikke snu seg rundt etter en klut en gang uten å holde en hånd på barnet, sier hun.

– Dersom man må bevege seg litt bort, bør man legge barnet på håndklær på gulvet. Man vet aldri når barnet kan klare å skyve seg bakover eller rulle rundt, legger hun til.

LES OGSÅ: Sjekkliste for et barnesikkert hjem 

Liten skvett kan gi stor skade 

Forbrenningsulykker er også noe helsesøster Hege Christine er opptatt av og disse oppstår ofte når man drikker noe varmt mens man holder barnet på fanget. – Selv en liten skvett med varm kaffe kan gjøre stor skade på kroppen til en baby, sier hun. – Det er så fort gjort at babyen kan slå ut med en arm eller et ben, og dette bør også besteforeldre være spesielt oppmerksom på.

Når barnet blir litt eldre, er det viktig at man dekker til stikkontakter, trapper og lignende. Hege Christine anbefaler foreldre om å legge seg ned på gulvet for å se rommet fra barnets perspektiv. – Når man ligger i deres høyde ser man bedre hva som kan oppleves som spennende for barnet, det kan være ledninger og andre ting som henger ned, tipser hun.   

Vippestol og barnestol

Helsedirektoratet har gitt ut brosjyren «Barns miljø og sikkerhet». Her tar de for seg hva som er de mest vanlige ulykkene blant små barn og hva man kan gjøre for å forhindre dem. 

Som nevnt er fall fra høyder et faremoment, også for de aller minste barna i alderen 0-6 måneder.

En farlig situasjon oppstår dersom man plasserer vippestolen på et bord eller på sofaen, da vipping kan få stolen til å bevege seg fremover. Gå heller aldri fra barnet ditt i en høy barnestol selv om det sitter fastspent. Det er alltid en risiko for at stolen kan velte.  

Viktig med sikring av trapp 

Når barnet blir litt større og beveger seg mer, må man sørge for at alle trapper er sperret med grind. Men selv om man har sperret av trappen, er det viktig at også trappen i seg selv er så sikker som mulig. Det er fort gjort at noen i familien glemmer å lukke igjen grinden etter seg.

Norske forskrifter sier at det skal være maks10 cm mellom trinn i trappen og mellom spilene i rekkverket. Man bør imidlertid være obs på at ikke alle trapper oppfyller disse kravene.

Er dette et problem hjemme hos deg kan det løses på forskjellige måter. En list kan settes mellom trappetrinnene for å gjøre åpningen mindre og man kan få for eksempel få tilpasset pleksiglass foran gelenderet.  

Mange forbrenningsskader

En lei «klassiker» blant de aller minste barna er forbrenning fra varm drikke. Det kan være en kaffekopp som er satt i barnets rekkevidde, eller at man forsøke å spise noe varmt mens man har barnet i fanget. Lange duker på et bord eller hengende ledninger, er også fristende for et barn å gripe tak i.

Når barnet begynner å krype og gå, er kjøkkenet et sted for farer. Et nysgjerrig barn strekker seg etter kjeler på komfyren eller tar tak i det varme glasset på stekeovnen. Sistnevnte kan beskyttes ved hjelp av ovnsgitter som kan justeres i bredden og settes foran ovnsdøren.

Mange peiser er stilig å se på men kan utgjøre en stor fare for barn. Spesielt når de kravler rundt på gulvet og tar tak i ting for å komme seg opp. En løsning er å skjerme den helt av ved hjelp av et grind-system.  

LES OGSÅ:  - Brannskaden skjedde på et hundredelssekund, forteller fortvilet mor.

Babyhud tåler mindre varme

Det er viktig at barnets badevann ikke er for varmt. Dette kan du sjekke ved å bruke et termometer eller ved å kjenne etter med albuen din.

Vær obs på at barnehud er svært ømfintlig og at den kan få skader helt ned til 40 grader. 

Skålding kan også skje dersom det ikke er skåldesperre på kran til badekar, dusj og servant, så vær ekstra oppmerksom når barnet er i nærhet en av disse. Det finnes produkter på markedet som forhindrer barnet å komme i nærheten av kranen. 

 

Gjenstander som setter seg fast i halsen

Barn bør alltid ha tilsyn ved spising, fordi det kan sette mat fast i halsen.

Barnet som kravler rundt på gulvet har en umettelig oppdagelsestrang, og alt det finner skal inn i munnen. Pass derfor alltid på at du velger leker som er passende til barnets alder. Leker skal være merket dersom de er farlige for barn under tre år. Selv om en leke ved første øyekast ser ok ut, kan det være en fare for deler som kan løsne.

Hvis barnet bruker smokk, bør du også jevnlig kontrollere at den er hel og at sugedelen sitter fast i beskyttelsesbrikken. Vær også oppmerksom på deler i klær, som store knapper og lignende.

LES OGSÅ: 10 råd om den første maten 

 

Forgiftninger 

Medisiner, vaskemidler, kjemikalier og tobakk må alltid oppbevares utilgjengelig for barn. Produktene skal også alltid være i sin originale emballasje, slik at barnet ikke kan ta feil.

Selv om produktene har barnesikring, er det ingen garanti for at barnet ikke skal klare å åpne dem.

Sørg for at giftige planter som for eksempel juleroser, Asalea eller liljekonvall plasseres utenfor barnets rekkevidde.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer