Herpes Simplex

Publisert
Sist oppdatert

Herpesvirus type 1 også kalt "forkjølelsesår". Herpesviruset Herpus Simplex gir infeksjon i munnen, med typiske sår på munnslimhinnen, på tungen og rundt munnen. Tannkjøttet er hovent, rødt og blør lett. Tilstanden er plagsom, gir lett feber og varer i 7-10 dager.  Barna får ofte denne infeksjonen i alderen 1-4 år.

Behandling og pleie: Viktig å tilby barnet ofte drikke  ved feber. Pass på at drikke og mat ikke svir i sårene. Hvis barnet har smerter i sårene, kan det få paracetamol. Les hvilken dosering på pakningen. Hvis smertene og hevelsen er så sterk at barnet ikke får i seg væske og mat, må lege kontaktes.

Varighet av sykdommen: 7-10 dager

Inkubasjonstid: 2-20 dager.

Smittsom: Så lenge barnet er sykt eller væsker fra sårene.

Kommer sårene tilbake? Ja, det kan de gjøre. Etter at barnet har hatt denne infeksjonen ligger herpesviruset i dvale, og kan blusse opp igjen ved en infeksjon når immunsystemet svekkes ved f.eks. en øvre luftveisinfeksjon. Derav navnet "forkjølelsesår".

 Kilder:- Pediatri og pediatrisk sykepleie, Grønseth og Markestad, Fagforlaget 1998

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.