Herpes Simplex

Publisert
Sist oppdatert

Herpesvirus type 1 også kalt "forkjølelsesår". Herpesviruset Herpus Simplex gir infeksjon i munnen, med typiske sår på munnslimhinnen, på tungen og rundt munnen. Tannkjøttet er hovent, rødt og blør lett. Tilstanden er plagsom, gir lett feber og varer i 7-10 dager.  Barna får ofte denne infeksjonen i alderen 1-4 år.

Behandling og pleie: Viktig å tilby barnet ofte drikke  ved feber. Pass på at drikke og mat ikke svir i sårene. Hvis barnet har smerter i sårene, kan det få paracetamol. Les hvilken dosering på pakningen. Hvis smertene og hevelsen er så sterk at barnet ikke får i seg væske og mat, må lege kontaktes.

Varighet av sykdommen: 7-10 dager

Inkubasjonstid: 2-20 dager.

Smittsom: Så lenge barnet er sykt eller væsker fra sårene.

Kommer sårene tilbake? Ja, det kan de gjøre. Etter at barnet har hatt denne infeksjonen ligger herpesviruset i dvale, og kan blusse opp igjen ved en infeksjon når immunsystemet svekkes ved f.eks. en øvre luftveisinfeksjon. Derav navnet "forkjølelsesår".


 Kilder:
- Pediatri og pediatrisk sykepleie, Grønseth og Markestad, Fagforlaget 1998

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer