Heteslag hos barn

Heteslag hos barn
Publisert
Sist oppdatert

Sol og sommer er en trivselfaktor for både voksne og barn. Barna kan bevege seg ute med lite klær og sko, noe de fleste barn setter pris på. Solstrålene tilfører kroppen vitamin D som er et viktig vitamin for oppbygning av skjellettet. Llikevel skal du være varsom med å la barnet være ubeskyttet mot solstrålene. Det kan få heteslag.

Solforbrenning øker risiko for hudkreft 

Gjentatte solforbrenninger øker risikoen for hudkreft. Siden 1950-tallet har antall tilfeller av hudkreft i Norge økt med 500%! Overdreven soling gir også økt risiko for solforbrenning. Som foreldre gjør vi en viktig jobb ved å beskytte barnets hud for forbrenning, og å lære barn og ungdom varsom holdning til soling.

Men varmen kan også være farlig

Barn, og særlig de miste barna og babyer, kan få heteslag på kort tid i varmen. Heteslag forekommer fordi kroppen blir overopphetet, og funksjonen i hjernen som kontrollerer kroppstemperaturen slutten å fungere. Kroppstemperaturen overstiger 40 grader og barnet kan bli slapt og sløvt og kan i verste fall miste bevisstheten og slutte å puste. De fleste heteslag hos barn er imidlertid milde.

Hvis du har mistanke om at et barn har heteslag, plasser det på et kjølig sted, ring lege, vask barnet med en lunken svamp, pakk det inn i kjølige våte laken, gi barnet (om det er ved bevissthet) kjølig drikke og bruk gjerne en avkjølende vifte hvis du har det i nærheten. Ved bevisstløshet må du legge barnet i stabilt sideleie, overvåke pusten, og tilkalle sykebil - ring 113. Ved stopp i pust, start gjenopplivning (hjerte lunge-redning).

Sørg alltid for at barnet får rikelig med drikke når det leker i ute i varmt vær.
Mellom klokken 12 og 15 er solen på det sterkeste. Barnet har da godt av å få oppholde seg i skyggen.

Pass på hodet og øynene!

Hodet er ekstra følsom for solstråler og overopphetning. Bruk en solhatt med skyggebrem. Dette er også godt for barnets øyne. Mange barn synes det er plagsomt for øyene med sterkt sollys. Større barn kan gjerne bruke solbriller. Babyer og små barn river dem ofte av. Eksponering av sollys mot øynene gir økt risiko for grå stær i voksen alder.

Riktig solkrem

Hvis babyen er mindre enn 6 måneder bør huden overhodet ikke utsettes for sollys. Barn under 12 måneder skal man også være meget forsiktig med å la sole huden. Større babyer og barn bør smøres inn med solkrem så lenge det oppholder seg utendørs. Påsmøring bør gjentas hver 2. time. En lett T-shorte og solhatt reduserer risiko for både solforbrenning og heteslag. Varme og klamme klær bør ikke benyttes - øker igjen risiko for heteslag. De første soldagene bør du være ekstra påpasselig og gjerne sørge for at tiden huden utsettes for sol ikke er lengre enn 15 minutter. Øk så gradvis de neste dagene.

Solkremen skal smøres på i god tid før barnet går ut. Voksne og barn med normal hud kan bruke den samme solkremen. Barn med sart hud (eks. atopisk eksem) må bruke krem uten parfyme. Kremen skal ha beskyttelse mot både UVA og UVB-stråler. Du bør kreve at solkremen har en dokumentert fotostabilitet, dvs at effekten skal vare minst 2 timer. Husk at solkremer har datomerkning. Etter denne har gått ut, har du ikke lenger noen garanti for at solfiltrene er virksomme. Ikke la solkremen ligge i solen.

Les mer: Beskytt barna i sola

Lindre solbrent hud

Hvis skaden først har oppstått er det viktig at du prøver å lindre solbrentheten. Det er smertefullt for et barn å være solbrent. Pass på at det får nok drikke, væskenivået kan komme i ubalanse. Barnet kan bli litt kvalmt og få hodepine. Forbrenninger kan behandles med bedøvelseskrem. Dette får du kjøpt reseptfritt på apoteket. Ved sterk forbrenning, kontakt lege. Han kan foreskrive en kortisonkrem som man smører på forbrenningen. Youghurt og aloe vera kan også ha god lindrende effekt.



 

Skrevet av sykepleier Elisabeth L. Lofthus
Kilder:
- "Den store boken om barnet" Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag 2. opplag 2001.
- Foreldre og barn nummer 07 2002, 26. årgang. Artikkel av Lill Torunn Kilde side 124-127.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer