Hjelp - barnet mitt kan ikke si R!

Når bør egentlig R-lyden være på plass og hva kan vi foreldre gjøre?

ENKELTE LYDER KAN TA TID: Rulle-R krever avansert tungemotorikk og er en av de siste språklydene som kommer på plass.  Foto: Shutterstock
ENKELTE LYDER KAN TA TID: Rulle-R krever avansert tungemotorikk og er en av de siste språklydene som kommer på plass. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foreldre flest er opptatt av at barnet skal følge det som er ansett som normal utvikling, om det så dreier seg om den motoriske eller den språklige utviklingen.

En ting som bekymrer mange, er at barnet ikke klarer å si enkelte lyder. En av dem er R-lyden, men når bør den egentlig være på plass og hva kan foreldrene gjøre for å hjelpe? 

Store individuelle forskjeller

- Ved normal utvikling er øvre grense for når R er på plass seks år, forteller Brit Hauglund, logoped hos Haug skole og ressurssenter og hos Lommelegen.no.

– Noen barn lar seg ikke affisere av at de ikke kan R, andre plages av det når andre påpeker feilen. Her er det store individuelle forskjeller, sier hun.

Enkelte barn erstatter R-lyden med L, mens andre erstatter den med J. I følge logopeden har barn som bruker L kommet lengre i den motoriske utviklingen.

– Dette fordi tungespissen løfter seg opp. Når barnet erstatter R med J, ligger tungen nede. Den skal opp, men i tillegg skal den være sterk nok til å holde seg oppe til tross for at det blåses luft hardt ut. Begge deler er vanlig, men J er kanskje vanligst, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.