Hjelper foreldre til funksjonshemmede barn

Hjelper foreldre til funksjonshemmede barn
Hjelper foreldre til funksjonshemmede barn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan skal foreldre til funkjonshemmede barn finne frem i jungelen av hjelpetjenester? Oslo Universitetssykehus har satt i gang et prosjekt som skal hjelpe familier med barn som har nedsatt funksjonsevne, til å finne fram i jungelen av spesialister og kommunale hjelpetjenester. Målet er at de skal få et godt og koordinert tjenestetilbud. 

Foto: Fra venstre prosjektleder Tone Åker og seksjonsleder Ragnhild Leite

Samarbeid mellom sykehus og bydel, kurs og samtalegrupper
Det jobbes blant annet med å utvikle et tettere samarbeid mellom sykehuset og bydelene, kvalitetssikre overganger i spesialisthelsetjenesten og utvikle kurs og samtalegrupper for de familiene som berøres. Det er Seksjon for nevrohabilitering ved Oslo universitetssykehus som er ansvarlig for prosjektet, som har fått navnet Familieveiviser.

Samarbeid mellom helsepersonell og foreldre
Seksjon for nevrohabilitering får ofte henvist barn når de er rundt ett-årsalderen. De har ansvaret for å utrede hvilke behov barnet og familien har, og bistår dem på flere områder for at barnet skal bli i stand til å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne i hverdagen. Et utstrakt samarbeid starter mellom helsepersonell og foreldre.

- Vi gir informasjon og veiledning slik at familiene blir i stand til å utnytte egne ressurser og mestre de utfordringene de møter i hverdagen, sier prosjektleder Tone Åker.

Informasjon om rettigheter
Sykehuset har satt i gang flere tiltak i denne sammenheng. Ett av disse er kurs for nyhenviste familier som har barn med funksjonsnedsettelse. Her får foreldrene informasjon om hva nevrohabilitering går ut på og hvilke hjelpetiltak som er tilgjengelig i kommunen, som for eksempel sosiale rettigheter og tiltak for å stimulere barnets videre funksjonsevner. Samtalegrupper for foreldrene etableres slik at de kan få kontakt med andre i liknende situasjon.

Enkelte barn følges opp til de er 18 år i nært samarbeide med bydelene, som har ansvaret for individuelle tiltak der barna bor.

Kvalitetssikre overgang fra barn til voksen
Når barna er blitt 18 år er det viktig at de ikke faller mellom to stoler. Da overtar fastlegen hovedansvaret for den medisinske oppfølgingen, og skal i større grad være ansvarlig for å koordinere fremtidige tjenester som vedkommende vil trenge, i samarbeid med sykehusets Avdeling for voksenhabilitering.

- Det er viktig at foreldre og barn er godt forberedt på de endringer som nå vil inntreffe. Vi har utarbeidet retningslinjer for å kvalitetssikre overgangen fra barn til voksen. Det innebærer et oppsummeringsmøte med familiene, der de får den nødvendige informasjonen de vil trenge når det gjelder for eksempel endrede boforhold og økonomiske rettigheter. I dette møtet får foreldrene mulighet til å diskutere de behov de måtte ha i forbindelse med denne overgangen, sier seksjonsleder og ansvarlig for igangsetting av prosjektet, Ragnhild Leite.

Hjelp i hverdagen med veivisertjenesten
I tillegg tilbyr sykehuset en veivisertjeneste. Det skal være en tjeneste som familiene kan benytte uten at de trenger henvisning. Hit kan de ringe eller stikke innom for å få hjelp til å sortere små og store utfordringer i hverdagen. Det kan innebære alt fra å svare på enkle spørsmål familiene har, til å hjelpe dem med å knytte kontakter innenfor spesialisthelsetjenesten, og koordinere tjenester opp mot bydel og andre instanser, som for eksempel NAV og hjelpemiddelsentralen.

Familieveiviserprosjektet startet i 2008 og er planlagt å gå ut 2010. Det ledes av Helsedirektoratet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Nevrohabilitering
Seksjon for nevrohabilitering skal gi et tilbud til barn og unge med medfødt eller tidlig ervervet skade, sykdom eller funksjonsnedsettelse. De skal sørge for nødvendig undersøkelse og utredning av barna til de er 18 år, og har ansvar for veiledning og tilrettelegging for tiltak tilpasset barnets behov. Habiliteringsprosessen foregår i tett samarbeid med barnet og familien, og tjenesteapparatet i bydelen der barnet bor.

Kilde: Oslo Universitetssykehus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer