hjemmefødsel
hjemmefødsel Vis mer

Hjemmefødsel

Publisert

I Norge velger årlig rundt 150 kvinner å føde sitt barn hjemme. Svært mange kvinner velger å føde på sykehus fordi de føler seg trygge på at sikkerheten blir ivaretatt for mor og barn. I følge en nylig fremlagt norsk studie er det ingenting som tyder på at hjemmefødsel er mindre trygt, enn å føde på sykehus. Studien konkluderer også med at det er færre inngrep og komplikasjoner blant dem som føder hjemme.

Privat tilbud om hjemmefødsel

Åse Olivia Grette har jobbet som hjemmejordmor i snart 20 år og tatt imot over 300 barn hjemme, og Kristina Jacobsen har jobbet sammen med Åse i 9 år, og over 40 av disse fødslene. De har nå valgt å starte opp praksis sammen, med egen webside, http://www.hjemmefodsel.no/ for å informere om hjemmefødsel. De mener tjenesten deres øker tryggheten og tilgjengeligheten for de gravide, og letter vaktordningen noe for jordmødrene. HjemmeFødsel praktiserer hovedsakelig i Vestfold, Buskerud, Oslo og Akershus, men har også fødsler i både Telemark og Østfold. De tilbyr mulighet for å føde i vann og leier ut fødebadekar og fra mai i år akupunktur både i svangeskap, fødsel og barseltid.

Fra hjemmefødsel til sykehus

I 1930 fødte nesten alle i Norge hjemme. Den store overflyttingen av fødende til sykehus skjedde først etter 2.verdenskrig. Dette ble gjort fordi man antok at det var bedre å føde på sykehus. Det har aldri blitt vitenskapelig dokumentert at det faktisk er slik. Et stort antall studier har derimot vist det motsatte. I følge en nylig fremlagt norsk studie på 1600 hjemmefødsler her i landet konkluderer med at det ikke er noe som tyder på at det er mindre trygt å føde hjemme enn på sykehus. Studien konkluderer også med at det er færre inngrep og komplikasjoner blant dem som føder hjemme.

Vis mer

Mangelfull informasjon til gravide om hjemmefødsel

Det finnes ikke grunnlag for å fraråde friske gravide kvinner å planlegge hjemmefødsel, mener Åse Olivia og Kristina. Verdens helseorganisasjons (WHO) retningslinjer for omsorg ved normale fødsler, slår fast at kvinnen bør føde et sted hvor hun føler seg trygg og kan få hensiktsmessig og sikker omsorg. For lavrisikokvinner kan dette være hjemme, i fødestue eller på sykehus. Britiske retningslinjer anbefaler at kvinner skal ha mulighet til å foreta informerte valg om hvor de vil føde. Kvinner som ønsker eller vurderer hjemmefødsel i Norge mottar allikevel ofte mangelfull eller ulik informasjon, avhengig av hvilken jordmor eller lege hun møter i svangerskapet, hevder de to jordmødrene. Det kan være fordi informasjonen som kvinnene får er preget av den enkelte jordmor/leges personlige oppfatning og ikke er basert på oppdatert forskning og objektiv informasjon.

Om man ønsker en hjemmefødsel kommer jordmødrene på hjemmebesøk i god tid før fødselen for at alle skal bli kjent med hverandre og få den informasjonen de ha behov for. Kvinnen velger selv om hun vil ha sine svangerskapskonsultasjoner hos jordmødrene. Når fødselen er i gang kommer jordmødrene når kvinnen selv ønsker, hun er gjest i parets hjem og hjelper og støtter kvinnen når hun har behov for det. Jordmødrene blir værende i noen timer etter fødselen og kommer igjen dagen etter og tredje dag for å følge opp mor og barn, hjelpe til med amming etc og ta de nødvendige blodprøvene av barnet.

Vis mer
Vis mer

  

Hvorfor vil kvinner føde hjemme?

Det finnes flere årsaker til at kvinner velger å føde sine barn hjemme. Kvinner selv forteller at de ønsker å kjenne den jordmoren som skal være sammen med dem under fødselen og det mest sårbare og fantastiske øyeblikket i deres liv. Jordmoren skal ha mulighet for å være hos dem hele tiden, og ikke springe mellom flere fødende. De ønsker respekt og trygghet rundt fødselen ved at de blir hørt, støttet i sine avgjørelser og får den hjelpen de har behov for når de trenger den. De vil være uforstyrret og ha frihet til å bevege seg slik de ønsker under fødsel, spise og drikke hva de vil, føde hvor og hvordan de vil og ha nærhet til sin partner og eventuelt sine andre barn under fødsel.

Hvem kan føde hjemme?

For å kunne føde hjemme må:

Man kan være både førstegangsfødende eller flergangsfødende, og det praktiseres ikke noen grense for avstand til sykehus i disse områdene. Det viktigste er imidlertid at kvinnen føler seg trygg i sine omgivelser, med sine hjelpere og støttespillere når hun skal føde, sier Åse Olivia og Kristina. Hovedbudskapet er ikke at alle kvinner skal føde hjemme. Hovedbudskapet er at kvinner skal føde der hvor man klarer å imøtekomme kvinnens behov, gjøre henne trygg, i maksimal harmoni og i kontakt med egne fødekrefter.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Avstemning: Hvis du skulle født nå, ville du vurdert hjemmefødsel?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diskusjon: Velge å føde hjemme eller på sykehus?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kilde: Åse Olivia Grette og Kristina Jacobsen, Hjemmefodsel.no

Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer