Hjemmefødsler synes å være i vinden som aldri før. Ifølge NRK opplever jordmødre at koronapandemien har ført til at stadig flere gravide ønsker å føde hjemme.
Jordmor Annett Hegén Michelsen, som jobber med hjemmefødsler på Østlandet, har merket en klar økning i etterspørselen etter at koronapandemien startet.
– Én årsak er dette med at pappaen ikke får lov til å være med på fødeavdelingen før mammaen er i aktiv fødsel. Mange gravide har en lang latensfase, dette gjelder spesielt førstegangsfødende, og synes det er dramatisk å ikke få ha med seg partneren hele veien, sier hun.
– Andre er redde for å bli utsatt for smitte på sykehuset, en frykt som nok er litt overdrevet. Men det er jo klart at når vi får beskjed om å holde oss så mye hjemme som mulig, virker det ulogisk for noen gravide å skulle dra til et stort sykehus hvor det er ganske mange mennesker.
Michelsen forteller at hun mer enn noen gang før har opplevd å måtte avvise gravide, fordi hun rett og slett ikke har nok kapasitet.
– Jeg opplever også at det er en økt interesse for hjemmefødsler generelt i befolkningen, men at det ikke er så mange hjemmejordmødre igjen. Det er derfor et stort sprik mellom pågangen og det vi har kapasitet til å ivareta.
Kan ikke føde hjemme ved koronasymptomer
Koronapandemien har også påvirket det rent praktiske rundt hjemmefødslene.
På samme måte som ved sykehus får den fødende og andre involverte spørsmål om de har symptomer på korona. Dersom de har det, kan fødselen ikke bli fullført hjemme.
– Vi pleier å si at mor og far skal holde seg hjemme og ha kontakt med færrest mulig mennesker de siste ti dagene før forventet termin. I tillegg bruker vi beskyttelsesutstyr som munnbind og hansker. Vi forsøker også holde avstand, men det er jo begrenset hvor lang avstand man kan ta imot et barn på, sier hun med et smil.
– I tillegg forsøker vi å være så kort tid som mulig i hjemmet, noe som kan være vanskelig å beregne. Personlig har jeg sagt nei til førstegangsfødende i disse dager, fordi det ofte tar lang tid ved første fødsel.

Redd for å være alene på sykehuset
Tobarnsmor Lena Snekvik Nilsen (25) forteller til KK at tanken på å føde hjemme kom da hun for to år siden ventet sitt første barn, men at hun som førstegangsfødende allikevel valgte å føde på sykehus.
Da hun i fjor ble gravid med barn nummer to, var hun imidlertid helt sikker på at hun denne gangen ville ha hjemmefødsel. Selv om den første fødselen gikk veldig fint, har hun nemlig alltid hatt en viss redsel for å oppholde seg på sykehus.
Den pågående koronapandemien styrket beslutningen hennes.
– Jeg var kjemperedd for å kanskje måtte føde alene uten samboeren min Georg, men det at partner ikke fikk lov til å være med på barsel etterpå var noe av det som skremte meg mest av alt. Etter den første fødselen min fikk vi nemlig alenerom, slik at han kunne være på sykehuset sammen med oss, sier hun.

- Under fødselen var det så deilig stemning. Ro, forventning og litt utålmodighet bakt sammen
Vanskelig å finne ledig jordmor
Det skal imidlertid vise seg å være vanskelig å finne en jordmor som kan ta på seg oppdraget og Lena må finkjemme nettet til hun finner en som har ledig tid.
Hun tror riktignok at dette har mer sammenheng med mangel på hjemmejordmødre på hjemstedet hennes, enn at etterspørselen har økt på grunn av koronapandemien.
– Da det endelig ordnet seg med hjemmejordmor gjorde vi alt vi kunne for å holde oss friske. Fordi vi visste så lite om hvordan korona kunne påvirke graviditeten, var vi ekstra nøye med å følge alle regler og holde oss unna andre mennesker. Da barnehagen åpnet igjen etter nedstengningen, holdt vi eldstemann lenger hjemme bare for å være på den sikre siden.
Før fødselen har paret et møte med jordmoren for å bli kjent med henne og snakke om det som skal skje.
– Georg var i starten noenlunde skeptisk til å ha hjemmefødsel, men etter møtet med jordmoren snudde det seg. Da følte også han at dette var noe han kunne kjenne seg trygg på. Jordmoren fortalte at hun hadde mye utstyr med seg og at hun ville ringe ambulanse ved minste lille tegn til at noe var galt.

Flere fødselsdeprimerte under corona-pandemien: - Mange har vært for mye alene
Roligere enn under første fødsel
Da den store dagen endelig kommer og Lena merker de første tegnene på at fødselen er i gang, kjenner hun på en ro hun ikke hadde under sin første fødsel.
– Jeg husker hvor deilig det var at jeg under riene kunne stå lent mot spisebordet og se ut på havet og fuglene. Det gjorde at jeg var så mye mer rolig og at jeg følte meg mer til stede i min egen kropp. Etter hvert ga riene seg litt og jeg, samboer og jordmor ble sittende og prate. Samboer disket opp med nystekte bagetter og vi tok livet litt med ro. Det var deilig med et lite avbrekk, sier hun.
Lena beskriver det hele som en drømmefødsel, med en rolig og fin atmosfære hvor hun føler seg trygg og godt ivaretatt.
– Under hele forløpet fortalte jordmoren om alt som foregikk, noe som gjorde meg mer forberedt på neste steg under fødselen.
– Plutselig ble riene mye sterkere, jeg holdt hendene til samboeren min og konsentrerte meg om pusten. Jordmor tok vannet mens jeg stod oppreist og under meg hadde jeg en saccosekk hvor barnet kunne bli tatt imot. Jeg presset og presset, og plutselig var han der. Etter fødselen fikk vi alenetid i stua. Vi hadde satt fram en seng hvor vi lå og slappet av sammen, mens jordmor satt på terrassen i solen og strikket. Det var helt fantastisk.
– Jeg vil absolutt anbefale hjemmefødsel til andre som har mulighet til det. For meg personlig var det en fantastisk opplevelse og jeg føler jeg fikk en sterkere fødselsopplevelse, på en positiv måte, av å gjøre det hjemme. Det har vel noe med roen og tryggheten jeg følte gjennom det hele, så dette var absolutt en riktig avgjørelse for oss.

Kristina deler hverdagen som jordmor på Snapchat
Viktig å være ærlig om symptomer
Tidligere har man under en hjemmefødsel kunnet få ha med hvem man ønsker, nå oppfordres gravide til å ha færrest mulig folk tilstede for å redusere smittefaren.
Jordmor Annett Hegén Michelsen understreker hvor viktig det er at alle involverte er helt ærlige med tanke på koronasymptomer.
– Mange gravide er i en desperat situasjon og da er det fristende å jukse. Jeg har hørt gravide si at hvis jeg ikke kan komme, så føder de alene uten helsepersonell tilstede.
– Jeg har forståelse for at mange føler seg stresset av tanken på å ikke få føde sammen med partneren sin, men å føde alene er noe vi for enhver pris bør unngå. En fødsel er en risikosituasjon i forhold til mor og barn. Selv om de fleste hjemmefødsler går veldig bra, trenger man veiledning og hjelp underveis.

De fleste kvinner som ønsker å føde hjemme har riktignok forståelse for at de må holde seg i en selvpåført karantene før fødselen.
– Hvis man skal velge hjemmefødsel må man ha satt seg inn i hva det innebærer, man må ha forberedt seg godt og ellers følge de retningslinjer som man har for fødsel i hjemmet, sier hun.
– Kvinner som bare ønsker seg bort fra sykehus på grunn av koronasituasjonen, bør nok vurdere om de egentlig har et hjemmefødselsønske eller om det bare er frykten for sykehuset som styrer avgjørelsen. Jeg tenker også at kvinner ikke trenger å være så redde for å føde på sykehuset, selv om fødselen tar lang tid får jo pappaen være med etter hvert.