Hjemmeskole

Hjemmeskole i åttebarnsfamilien:
- Døgnrytme er det eneste vi er nøye på

– Jeg er ikke typen på å bli stressa. Med åtte barn er vi vant til å være fleksible og løsningsorienterte.

MYE SKJERM: Dorotea, Konstantin og Sokrates går på samme skole, men har hvert sitt opplegg på hjemmeskolen.
De har skole klokka 09 - 12 hver dag. 
Det blir mye skjermbruk også når de har logget av undervisningen.
FOTO: Privat
MYE SKJERM: Dorotea, Konstantin og Sokrates går på samme skole, men har hvert sitt opplegg på hjemmeskolen. De har skole klokka 09 - 12 hver dag. Det blir mye skjermbruk også når de har logget av undervisningen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Vi tar hele døgnet til hjelp og møtes i døra, slik at én alltid er hjemme sammen med barna, sier Helena (43).

– Jeg er verken lærer eller assistent. Jeg driver systue og har høysesong nå før 17. mai, sier Helena Smedsrud som bor på Krokstadelva utenfor Drammen.

– Og jeg kan love at forskjellen på systue og skolestue er ganske stor!

Familien består av: Abelone, 23 år. Nelly, 21 år. Ferdinand, 19 år. Leander, 16 år. Fiorella, 15 år. Konstantin, 12 år. Sokrates, 11 år. Dorotea, 6 år. Mamma Helena og pappa Jan Frode Smedsrud, begge 43 år.

Abelone har flyttet ut og stiftet egen familie, de andre sju barna bor hjemme. Nelly og Ferdinand jobber, mens Leander før første året på videregående, Fiorella går i niende, Konstantin i sjuende, Sokrates i sjette og Dorotea i første klasse. Det vil si fem barn i ulik alder som skal ha hjemmeskole med forskjellige lærere og ulikt opplegg hver morgen fra klokka 0900.

– Vi gjør så godt vi kan, så får det bli som det blir, sier Helena.

– Det eneste vi er nøye på er å holde en normal døgnrytme. Vi står tidlig nok opp til at barna er klare til å logge seg på presis klokka 0900. Da er gjerne Nelly og Ferdinand ute av huset, så det er «bare» skolebarna igjen.

LES OGSÅ: For Gro handlet ferier og helger kun om å grue seg til skolen

SOFASKOLE: Dorotea er ganske avslappet der hun har funnet sin plass i sofaen, med nettbrettet på fanget. FOTO: Privat
SOFASKOLE: Dorotea er ganske avslappet der hun har funnet sin plass i sofaen, med nettbrettet på fanget. FOTO: Privat Vis mer

Ga opp fellesundervisning på kjøkkenet

Helena og Jan Frode startet optimistisk med å plassere Leander, Fiorella, Konstantin, Sokrates og Dorotea med hver sine nettbrett/pc’er rundt kjøkkenbordet første dag med hjemmeskole. Det gikk dårlig. Søskenkjærligheten blomstret, det ble uro og kaos, og ingen fikk noe særlig ut av undervisningen. Dag to gikk bedre. Da fikk barna velge sine egne skoleplasser, og slik har det fortsatt.

Sjette- og sjuendeklassingen sitter fremdeles ved kjøkkenbordet. De har veldig forskjellig opplegg, og er ikke alltid like flinke til å bruke ørepropper. Da kan det bli rabalder. Men stort sett fungerer det greit. Dorotea på seks år har ingen fast plass. Hun sitter gjerne på mammas fang, i sofaen eller på gulvet. Ofte setter hun seg inn til storebrødrene på kjøkkenet, som lar det passere, hvis hun er stille.

– Jeg må innrømme at Dorotea surrer litt rundt for seg selv mens de fire andre har hjemmeskole, sier Helena.

– For selv om ungdommene klarer det meste selv, er det stadig noen spørsmål de skal ha svar på. Og da roper de på mamma. Det er stort sett jeg som er hjemme på dagtid. Så tar jeg en økt med førsteklassingen når de andre har logget av. Hun kan fint lære av å telle barbiedukker og snakke om farger.

SJETTE: Sokrates går i sjette klasse. 
Han skal være pålogget og tilstede på videochat med læreren under hjemmeskolen. FOTO: Privat
SJETTE: Sokrates går i sjette klasse. Han skal være pålogget og tilstede på videochat med læreren under hjemmeskolen. FOTO: Privat Vis mer

Både Leander og Fiorella må komme ned om morgenen, men begge foretrekker å ha hjemmeskolen på rommet sitt.

– Det er umulig for meg å passe på at alle følger opplegget slik de skal, sier Helena.

– De har jo kontakt med lærerne sine, og jeg tenker at vi som foreldre bare får tilrettelegge så godt vi kan.

LES OGSÅ: Datteren lider av skolevegring

Møter hverandre i døra

Da Helena og Jan Frode startet barneproduksjonen i tidlig i 20-årene, hadde de ikke snakket om hvor mange barn de ville ha. Dermed kom ungene som perler på en snor.

– Men nå er det nok, sier Helena bestemt.

– Hvert enkelt barn skal jo følges opp, og vi er bare to voksne. Heldigvis er de eldste flinke til å bidra med hjelp til de yngste. Og seksåringen er nok den som får mest oppmerksomhet av alle.

Helena tenker med gru på hvordan det hadde vært hvis skoler og barnehager hadde blitt stengt da barna var små. Det er mye enklere nå som de er litt eldre, selv om utfordringene fremdeles står i kø.

– Verken Jan Frode eller jeg har mulighet til å ha hjemmekontor. Og hvordan skulle det ha gått i det kaoset her, ler Helena.

– Vi er løsningsorienterte å gode på å legge hverdagskabalen, slik at begge får jobbet det vi må.

Helena forteller at hun fortsatt er i en oppstartsfase med systuen på Solberg Spinneri, og hun er spent på hvordan koronakrisen vil påvirke sesongen. Hun leverer det hun har inne, men kan ikke ta inn folk til prøving, slik situasjonen er nå. Jan Frode har travle dager på lageret til Tess, men har mulighet til fleksible arbeidstider. Av og til må paret ta natten til hjelp for å få det til å gå rundt. Å si hei og ha det i døra er ikke fremmed for Helena og Jan Frode.

SJUENDE: Konstantin går i sjuende klasse og får forskjellige oppgaver som skal gjøres i valgfri rekkefølge. Favorittfaget er engelsk. FOTO: Privat
SJUENDE: Konstantin går i sjuende klasse og får forskjellige oppgaver som skal gjøres i valgfri rekkefølge. Favorittfaget er engelsk. FOTO: Privat Vis mer

Helsa må komme først, men økonomien bekymrer mest

– Vi er heldige som har stor hage, med plass til både trampoline og fotballsparking, sier Helena.

– For selv om vi stort sett holder oss inne, er det nødvendig med et avbrekk i frisk luft i løpet av dagen. Da kan det være en fordel å ha en stor ungeflokk som kan holde på sammen. Barna savner kontakten med vennene, nå treffes de bare på nettet. Vi har aldri hatt restriksjoner på skjermbruk, og noen av barna har fått nettvenner fra hele Norge og flere steder i verden. Det har gjort dem gode både i engelsk og i geografi. Og jeg skammer meg ikke for å si at det bli ekstra mye skjermbruk i disse koronatider.

Helena og Jan Frode er opptatt av helsesituasjonen, og det er en selvfølge å følge alle anbefalinger. Det å ha barna hjemme gjør ingenting, så lenge foreldrene har mulighet til å være fleksible. Helena og Jan Frode føler seg privilegerte, og er innstilt på å leve på denne måten så lenge det er nødvendig. Helena forteller at hun på sikt er mer bekymret for familiens økonomi og jobbtilværelse enn for barnas skolearbeid. Barna går foran alt, og foreldrene trenger inntektene sine.

– Men selv om vi gjør alt «riktig», får vi av og til skulende blikk, sier Helena.

– Det er alltid bare én av oss som går i butikken. Men når jeg gjør en god helgehandel, tror mange at jeg hamstrer. De skulle bare visst hvor mye mat og drikke som går med hjemme hos oss! Nå gleder små og store i familien Smedsrud seg til påskeferie.

– Den blir annerledes i år, men vi er heldigvis en familie som liker å kose oss sammen inne, sier Helena.

LES OGSÅ: Denne familien valgte hjemmeskole

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer