Hjernerystelse

Publisert
Sist oppdatert

Slag mot hodet er vanlig i barndommen, og sjelden alvorlig. Barn faller ofte når det nettopp har lært seg å gå, faller ut av sengen, ramler ned fra trær, kjører av på sykkel. Kutt i hodet kan gi store blødninger, men den største faren er imidlertid indre blødning i hodeskallen, som i verste fall kan gi dødelig utgang.

Symptomer:
Ved lette hodeskader har barnet ofte ikke andre symptomer enn lett hodepine og kul i hodet.
Slag mot hode kan også gi hjernerystelse. Ved hjernerystelse (Commtio cerebri) får barnet en kortvarig bevisstløshet, ofte bare i få sekunder.
Symptomer på hjernerystelse er:

  • Forvirring
  • Vansker med å huske det som har skjedd like før skaden
  • Svimmelhet
  • Uklart syn
  • Oppkast


Ved mer alvorlige hodeskader kan bevisstløsheten vare lengre, og opp til dager og uker. Lys gul eller blodfarget veske fra nese eller øre, kan tyde på brudd på hodeskallen. Dette er meget alvorlig.


Skal lege kontaktes?
Hvis barnet i det hele tatt har vært bevisstløs, selv få sekunder, er forvirret, unormalt døsig, kaster opp, eller hvis det renner væske fra øre eller nese, eller blør i hodet, skal lege alltid kontaktes, eller man bør reise til sykehus med barnet.


Hva kan jeg gjøre?
Hvis barnet har tegn på hjernerystelse, vil du bli veiledet av lege hvordan du skal gå frem for å pleie barnet. Observasjon av barnet, og hvile er viktig.


Skrevet av: Sykepleier Elisabeth Lofthus 24.07.05
Kilder:
- Barnelegen, Dr. Bearnard Valman, Teknologisk forlag 1998.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer