PLAGSOMT: Sjekker du barna for hodelus ofte nok?
PLAGSOMT: Sjekker du barna for hodelus ofte nok? Vis mer

Hodelus: Slik sjekker du barna

Hyppigere sjekking for hodelus er nødvendig for å redusere forekomsten av lus, ifølge Folkehelseinstituttet. Slik gjør du det.

Lus trives hos alle typer mennesker. Har du hår og hodebunn med muligheter for et måltid med blod, er du perfekt for å føre lusas gener videre.

Hodelus smitter oftest ved hode/hårkontakt. Det er stort sett barn fra tre til tolv år som blir smittet.

I en ny studie utført av Folkehelseinstituttet kommer det frem hyppigheten av sjekking for hodelus er for lav i Norge. 3/4 av husstandene som ble spurt sjekket sjeldnere enn en gang i måneden, og nesten halvparten sjeldnere enn to ganger i året. Da får hodelusene formert seg i mange generasjoner før de oppdages, og mange andre blir smittet.

Det anbefales derfor å sjekke barna for hodelus minst én gang i måneden. 

Sjekk for lus
Sjekk for lus Vis mer

Slik gjør du det: 

Det er lettest å oppdage lus når man kjemmer med en lusekam. Len hodet fremover og kjem over et hvitt underlag. Grer du i fuktig hår vil dette hemme lusens bevegelse. Stå med hodet over en vask, et badekar, en duk eller lignende. Hodelusa, som trives best i underhåret, og vil nå lettere dette ned når du kjemmer ut av håret. Kjem hele håret systematisk med en fintannet kam. Sjekk både underlaget og kam for lus og egg. Hvis noe av «rusket» beveger seg, er det sannsynligvis hodelus.

Bli kvitt hodelus - to behandlinger er nødvendig! 

Hodelus kan bekjempes med lusemiddel (kjemisk behandling), ved kjemming eller ved å barbere håret på hodet kortere enn 0,5 cm. 

Ved kjemisk behandling anbefaler Folkehelseinstituttet å bruke et liniment (flytende legemiddel) som inneholder malation. Det får du kjøpt uten resept på apoteket. Les pakningsvedelgget nøye. Når man bruker midler mot lus er det viktig at man gjennomfører to behandlinger. Behandling nummer to skal foregå etter 8 dager. Dette er for å drepe de nymfene som har klekket ut fra egg som overlevde ved første behandling. Hvis du bare behandler 1 gang, vil sannsynligheten for at du ikke blir kvitt lusene være stor. Linimentet skal dras helt ut i hårtuppene, og dekke hele håret. Det er viktig med en grundig skylling. 

Til gravide og barn mellom et halvt og to år anbefales sjampo med permetrin. Permetrin kan også benyttes til barn under 6 måneder i samråd med lege. Midlene kjøpes på apotek. Husk at bare den eller de som har lus skal behandles. Midlene kan ikke forebygge smitte. Hvis flere i familien eller omgangskretsen har lus, skal alle behandles samtidig for å hindre gjensmitte.

Man kan også bruke kjemming som alternativ behandlingsmetode, og det finnes et munnstykke til støvsuger som kan brukes i behandling, den såkalte lusesnappern. I Danmark er lusesnappern mye benyttet som behandling. Les mer om dette på lusfrinorge.no 

Lus: hodelusene er mindre enn hodet på en fyrstikk.
Lus: hodelusene er mindre enn hodet på en fyrstikk. Vis mer

 

Kjemme og kjemme 

Når du har blitt smittet av hodelus, anbefaler Lusefrinorge at du i 3 uker kjemmer gjennom håret daglig med lusekam, for å sjekke at du har blitt kvitt lusa, og at du ikke har blitt smittet på ny. Kjemming av håret med lusekam kan også brukes som behandlingsmetode alene. Kjemming med lusekam utføres da systematisk og grundig hver dag i minst 3 uker, deretter én gang i uka. Ta en liten del av håret om gangen. Når man behandler for lus kan man med fordel gre håret mens det er vått. Langt hår er lettere å gre med balsam i. Skyll lusekammen med glovarmt vann mellom hvert tak. Dette er tidkrevende, men viktig.  

Nei, du skal ikke desinfisere hele hjemmet

Hodelus dør av seg selv 30 timer utenfor hodebunnen. Desinfisering er ingen egnet metode for å drepe lus. Gjennom forsøk lusefrinorge.no har utført, ser man at lus kan overleve 10 minutter i sprit, og både suge blod og legge egg etter dette. Hverken såpe eller vann dreper lus. En lus kan overleve flere timer under vann. Konklusjon: Selv en husmor med renslighetstvang kan få lus i hus.

Dette kan du midlertid gjøre for å forhindre smitte første døgn:

HODELUS: Lusens livssyklus.
HODELUS: Lusens livssyklus. Vis mer
 • Vask sengetøy (dynetrekk og putevar) til den som har blitt smittet på 60 grader.
 • Legg kammer, børster, hårstrikker, luer, skjerf, sofaputer og evt. kosebamser som har blitt brukt av den som er smittet i fryseren, minst 2 timer.
 • Alternativt kan også gjenstander bare legges vekk, eller puttes i en pose i 2 døgn. Etter to døgn er alle lus døde. Hodetelefoner til mp3spillere og lignende kan også være greit å sjekke, og legge vekk et par dager.
 • Familiemedlemmer med langt hår bør ha håret samlet i strikk de neste ukene.

 

Gi beskjed til venner og familie

For å bekjempe utviklingen av luseforekomst er det viktig at du fokuserer på hvem barnet ditt kan ha smittet og gi beskjed til disse, hvem barnet har fått lus fra er mindre viktig. Det er ganske typisk at bestevenner, søsken og foreldre smitter hverandre.

Når kan man gå til skole og barnehage igjen?

Etter 1. behandling kan barnet gå tilbake til skole og barnehage. Selv om det mest sannsynlig dukker opp noen små lusenymfer i håret mellom 1. og 2. behandling er sannsynligheten for smitte i dette tidsrommet lite sannsynlig.

Kampanje to ganger i året kan stoppe utviklingen

Den frivillige organisasjonen Lusfri Norge vil lede to kampanjer mot hodelus hvert år - i helgene i uke 10 og uke 35. Når foreldre/foresatte i kommuner - og helst hele fylker - har fokus på lusesjekk samtidig, vil eventuelle smittede personer bli behandlet i samme tidsperiode. Dette vil medføre at bestanden av hodelus reduseres drastisk, og til at faren for gjensmitte blir betydelig mindre! Les mer om dette på Lusfrinorge.no

Fakta om lus:

 • Hodelus (Pediculus capitis) lever i håret, nær hodebunnen.
 • Lusa trives best i en T-sone fra nakken, oppover mot issen og frem mot tinningen.
 • Menneskeblod er hodelusas eneste føde.
 • Hodelus er små, vingeløse insekter, de kan ikke fly eller hoppe.
 • Voksne lus er små ca. 2-3 mm lange. De kan være alt fra lyse, nesten gjennomsiktige til mørkebrune.
 • Hodelusa har tre par bein med klør som er spesialdesignet for å krype og holde seg fast på hårstrå.
 • Lus beveger seg svært raskt i tørt hår.
 • Lus er nesten umulige å se dersom man ikke grer med en lusekam.
 • Lus kan leve maksimalt 30 timer utenfor en hodebunn
 • Man trenger ikke å klø selv om man er smittet med hodelus.
 • Hodelus fra mennesker lever ikke på husdyr.

Hvor lenge lever en lus, og hva skjer?

 • En voksen hunnlus kan legge opptil åtte egg i døgnet.
 • Etter en parring kan hun legge cirka 56 egg.
 • Eggene er 0.3 x 0.8 mm (ligner bitte små sandkorn).
 • Eggene blir festet til hårstrå med sekret og sitter «limt» fast der.
 • Eggene legges fra 0,5 til 7 centimeter fra hodebunnen og klekkes etter seks til åtte dager.
 • Det tar cirka tre uker fra egget legges, til lusa blir kjønnsmoden og kan legge egg selv.
 • Et normalt hodelusliv varer i cirka seks uker.
 • Lus som detter ut av håret av seg selv, er som oftest i ferd med å dø.

HVor ofte sjekker du?

 
Delta i debatten: Hvor ofte sjekker du barna for lus? 
 

 

Oppdatert oktober 2012.

Kilder:

- Lusfrinorge.no v. Anne Louise Leikfoss
- Folkehelseinstituttets nettsider og brosjyre «Hodelus», 2007.
- http://www.bmj.com/cgi/eletters/321/7270/1187

Saker spesielt utvalgt for deg:

Mest populære saker: