Hofteleddsdysplasi

Hofteleddsdysplasi, også kalt - Hofteleddsluksasjon, rammer 1-2% av alle barn.

HOFTELEDDSDYSPLASI: En arvelig tilstand som rammer flest jenter. Foto: NTB Scanpix
HOFTELEDDSDYSPLASI: En arvelig tilstand som rammer flest jenter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hofteleddsdysplasi, også kalt - Hofteleddsluksasjon, er ifølge Helsenorge.no en tilstand som rammer cirka 1-2 % av alle barn.

Som regel avdekkes det under den rutinemessige undersøkelsen nyfødte får før hjemreise fra sykehuset.

Kan være arvelig

Jenter rammes langt oftere enn gutter og det er en viss arvelig faktor. Barn med mor eller far som ble født med hofteleddsdysplasi har større sjanse for å få denne tilstanden.

Jenter har fem ganger så stor sjanse for å få hofteleddsdysplasi som gutter og risikoen er større dersom foreldre, søsken eller andre nære slektninger har hatt det. 

Normalt ligger øverste delen av lårbenet som en "ball" i hofteskålen. Hos disse barna er "ballen" på lårbeinet helt elle delvis uten forbindelse med hofteskålen, som er en del av bekkenet. De ustabile hoftene skyldes at hofteleddet ikke er tilstrekkelig utviklet.

Dersom barnet har ligget i seteleie på slutten av svangerskapet, kan det ifølge Helsenorge.no også være med på å øke risikoen for å få hofteleddsdysplasi. Årsaken er at stillingen kan bidra til ekstra press på hoften til barnet når det ligger i magen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer