Hofteleddsdysplasi

Hofteleddsdysplasi, også kalt - Hofteleddsluksasjon, rammer 1-2% av alle barn.

HOFTELEDDSDYSPLASI: En arvelig tilstand som rammer flest jenter. Foto: NTB Scanpix
HOFTELEDDSDYSPLASI: En arvelig tilstand som rammer flest jenter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hofteleddsdysplasi, også kalt - Hofteleddsluksasjon, er ifølge Helsenorge.no en tilstand som rammer cirka 1-2 % av alle barn.

Som regel avdekkes det under den rutinemessige undersøkelsen nyfødte får før hjemreise fra sykehuset.

Kan være arvelig

Jenter rammes langt oftere enn gutter og det er en viss arvelig faktor. Barn med mor eller far som ble født med hofteleddsdysplasi har større sjanse for å få denne tilstanden.

Jenter har fem ganger så stor sjanse for å få hofteleddsdysplasi som gutter og risikoen er større dersom foreldre, søsken eller andre nære slektninger har hatt det. 

Normalt ligger øverste delen av lårbenet som en "ball" i hofteskålen. Hos disse barna er "ballen" på lårbeinet helt elle delvis uten forbindelse med hofteskålen, som er en del av bekkenet. De ustabile hoftene skyldes at hofteleddet ikke er tilstrekkelig utviklet.

Dersom barnet har ligget i seteleie på slutten av svangerskapet, kan det ifølge Helsenorge.no også være med på å øke risikoen for å få hofteleddsdysplasi. Årsaken er at stillingen kan bidra til ekstra press på hoften til barnet når det ligger i magen.

Viktig å stille tidlig diagnose

Babyer sjekkes for hofteleddsdysplasi etter fødselen og etter 6 uker av lege. Der det er en risiko for arvelighet vil det nyfødte barnet bli undersøkt med ultralyd, for å være helt sikker på å utelukke tilstanden.

Det er viktig at diagnosen stilles så fort som mulig etter fødselen. Skjer ikke dette vil ofte ikke feilen oppdages før barnet begynner å gå. Det vil vanskeliggjøre behandlingen og fremtidsutsiktene.

Ved tidlig diagnose og riktig behandling kommer de fleste barn seg helt uten varig mén.

Behandling av hofteleddsdysplasi:

Babyen må bruke en spesiell pute eller skinner mellom bena en stund, men han venner seg fort til det. Bare unntaksvis er det nødvendig med gipsbehandling, strekkbehandling og eventuelt operasjon.

Les om seks måneder gamle Mina som måtte ha strekkbehandling, gå med hofteskinne og opereres for hofteleddsdysplasi.


 


Skrevet av: Sykepleier Elisabeth Lofthus. Oppdatert januar 2016.
Kilder:
- Barnets tre første år, Daphne Metland (red.), Cappelen 2002
- Aschehougs store bok om barnet, Vibeke Manniche, Aschehoug og co 2002

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer