Høres babyen din ut som en kaffetrakter?

Den grove kaffetraktersurklingen, uten andre symptomer og tegn på luftveisinfeksjon, er sjelden farlig.

SURKLING I BRYSTET:  Så lenge barnet spiser bra, ikke puster fort eller anstrengt, trenger du ikke bekymre deg over de grove surklelydene.  Foto: Shutterstock
SURKLING I BRYSTET: Så lenge barnet spiser bra, ikke puster fort eller anstrengt, trenger du ikke bekymre deg over de grove surklelydene. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen spedbarn kan være plaget med surkling i brystet/halsen, som kan minne om en kaffetrakter.

Om det er bløthet i strupehodet eller bløthet høyere i luftveiene (nese/svelg) som lager resonnanslyden, er ikke helt klarlagt, forklarer Kristin Jensen, barnelege ved Volvat.

– Det høres som grove surklelyder uten at barnet ellers virker besværet. Dette er helt ufarlig og utredes ikke. Det må ikke forveksles med laryngomalasi, som er en tilstand med bløthet i øvre del av strupehodet, sier Jensen til Mammanett.no. 

LES OGSÅ: Får babyen sterke lunger av å gråte?

Dette er laryngomalasi

Ifølge Thor Willy Ruud Hansen, professor dr.med. ved UiO og overlege ved nyfødtavdelingen, Kvinne- og Barneklinikken på Oslo Universitetssykehus, kan surklelyden også skyldes:

Laryngomalasi – slapt/mykt strupehodeTracheomalasi– slapt/mykt luftrørBronchomalasi – slappe/myke lufteveien 

Han beskriver laryngomalasi slik:

– Det er fordi brusken, som stabiliserer de øvre luftveiene, er mykere enn gjennomsnittlig og klapper seg delvis sammen når babyen puster inn. Da oppstår det også en surklelyd fra luftveiene. Mange babyer som har dette kan faktisk få det bedre når de ligger på magen eller stabilt på siden, forklarer Ruud Hansen til Mammanett.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer