Høres babyen din ut som en kaffetrakter?

Den grove kaffetraktersurklingen, uten andre symptomer og tegn på luftveisinfeksjon, er sjelden farlig.

SURKLING I BRYSTET:  Så lenge barnet spiser bra, ikke puster fort eller anstrengt, trenger du ikke bekymre deg over de grove surklelydene.  Foto: Shutterstock
SURKLING I BRYSTET: Så lenge barnet spiser bra, ikke puster fort eller anstrengt, trenger du ikke bekymre deg over de grove surklelydene. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen spedbarn kan være plaget med surkling i brystet/halsen, som kan minne om en kaffetrakter.

Om det er bløthet i strupehodet eller bløthet høyere i luftveiene (nese/svelg) som lager resonnanslyden, er ikke helt klarlagt, forklarer Kristin Jensen, barnelege ved Volvat.

– Det høres som grove surklelyder uten at barnet ellers virker besværet. Dette er helt ufarlig og utredes ikke. Det må ikke forveksles med laryngomalasi, som er en tilstand med bløthet i øvre del av strupehodet, sier Jensen til Mammanett.no. 

LES OGSÅ: Får babyen sterke lunger av å gråte?

Dette er laryngomalasi

Ifølge Thor Willy Ruud Hansen, professor dr.med. ved UiO og overlege ved nyfødtavdelingen, Kvinne- og Barneklinikken på Oslo Universitetssykehus, kan surklelyden også skyldes:

RYGGLEIE: Hvis babyen har laryngomalasi vil lydene ofte bli mer fremtredende når hun/han ligger flatt på ryggen, mener legene. Foto: Shutterstock
RYGGLEIE: Hvis babyen har laryngomalasi vil lydene ofte bli mer fremtredende når hun/han ligger flatt på ryggen, mener legene. Foto: Shutterstock Vis mer
  • Laryngomalasi – slapt/mykt strupehode
  • Tracheomalasi– slapt/mykt luftrør
  • Bronchomalasi – slappe/myke lufteveien
     

Han beskriver laryngomalasi slik:

– Det er fordi brusken, som stabiliserer de øvre luftveiene, er mykere enn gjennomsnittlig og klapper seg delvis sammen når babyen puster inn. Da oppstår det også en surklelyd fra luftveiene. Mange babyer som har dette kan faktisk få det bedre når de ligger på magen eller stabilt på siden, forklarer Ruud Hansen til Mammanett.no.

Lyden kommer ofte tydeligere frem når barnet ligger i ryggleie, men Over 90 prosent blir kvitt denne tilstanden i løpet av første par leveår, ifølge Jensen i Volvat:

– Er lyden veldig markert, kan det gjøres laryngoskopi for nærmere utredning. Det er likevel meget sjelden man må gjøre noe operativt med dette.

– For de aller fleste er dette ikke noe stort problem og det er sjelden at barnet trenger noen form for behandling. Det kan bare ta litt tid, tålmodighet og påpasselighet, og man må følge med på om babyen sover komfortabelt, råder overlege Ruud Hansen.

LES OGSÅ: Derfor skal ikke babyen ha pute

BARNELEGE JENNY RINGNES: - Malasi er sjeldent Foto: privat
BARNELEGE JENNY RINGNES: - Malasi er sjeldent Foto: privat Vis mer

Uvanlig med «malasi»

– Er bløthet i strupehodet vanlig blant babyer?

– Nei, det er ikke veldig vanlig vil jeg si. Rundt 1 av litt over 2000  babyer er født med «malasi», som kan være bløthet i enten strupehodet eller i luftrøret. Barn med bløthet i strupehodet har vanligvis surkling når de puster inn, mens hvis problemet er bløthet lenger ned i luftrøret (trakeomalasi), høres surklingen når man puster ut. Dette er ofte et viktig klinisk funn i forhold til å vurdere hvor i luftveiene problemet ligger, sier Jenny Ringnes, barnelege og svarlege i Lommelegen.no, til Mammanett.no.

Hun forteller at foreldre blir alltid bekymret i disse tilfellene.

– Barn med bløtt strupehode eller høres ut som de trenger hjelp til å puste, og mange foreldre blir naturlig nok skremt av lyden som produseres, opplyser Ringnes.

LES OGSÅ: Så lenge bør barnet være hjemme ved smittsomme sykdommer

Spør om surklelyder

Barnelege Jensen i Volvat sier at det er flere foreldre som spør om slike surklelyder.

– Surklingen forsvinner som regel ila barnets første 2-3 levemåneder i motsetning til laryngomalasien, som ofte forsterker seg etter det frem mot ett års alder, påpeker Jensen.

UROLIGE: Foreldre kan bli skremt av surklelyden. Svært ofte går det over av seg selv.  Foto: Shutterstock
UROLIGE: Foreldre kan bli skremt av surklelyden. Svært ofte går det over av seg selv. Foto: Shutterstock Vis mer

For mens vanlig surkling forsvinner, vil malasien være annerledes:

– De fleste barn viser symptomer i løpet av et par uker. Rundt 6-8 måneders alderen er symptomene typisk på sitt verste, for så å avta/forsvinne rundt 12-24 måneders alderen, sier Ringnes i Lommelegen.no.

De grove surklelydene er det ikke noe man trenger å gjøre noe med så lenge barnet spiser bra, ikke puster fort eller anstrengt, ifølge barnelege Jensen.

– Det kan evt hjelpe å dryppe med saltvann i nesen og heve hodeenden litt i barnets seng, råder hun.

Symptomene forverres ofte ved mating, når barnet gråter eller blir sint, ved forkjølelse og når barnet ligger flatt.

– Det er derfor lurt å mate sakte og la barnet sitte oppreist eller halvt sittende ved måltider, råder Ringnes i Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Helenas baby gråt i fem måneder

Gå til lege hvis ...

Hvis babyen det viser seg at babyen din strever med å puste, bør en barnelegen vurdere babyen.

– Da sjekkes det om surstoffmetningen er lav eller om kulldioksidnivået er greit. Så må man også se på om pusteproblemene kan påvirke evnene til å ta til seg næring. Hvis vekturven faller kan det være grunn til å gjøre noe med dette, påpeker Ruud Hansen ved Rikshospitalet.

– I de aller, aller fleste tilfeller er det ikke farlig, og legens viktigste oppgave etter å ha bekreftet diagnosen er å forsikre foreldrene om at dette vil bli bedre av seg selv. Jevnlig oppfølging for å forsikre seg om at barnet vokser som det skal er ofte lurt, sier Ringnes i Lommelegen.no. 

SPØR LEGEN: Hvis du er bekymret for barnet ditt er det alltid lurt å få en barnelege til å sjekke babyen. Foto: Shutterstock
SPØR LEGEN: Hvis du er bekymret for barnet ditt er det alltid lurt å få en barnelege til å sjekke babyen. Foto: Shutterstock Vis mer

– Når er det grunn til bekymring?

– Det kan være vanskelig for foreldre å skille den ene type surklelyd fra den annen. Varskotegn er rask pust med inndragninger under ribbensbuen, hoste, pustepauser, nesetetthet eller redusert matinntak. Da kan det være at barnet har fått en virusinfeksjon, forklarer Jensen i Volvat. 

Da vil legen ofte ta en penseltest fra nesen for å se etter kjente virus, akkurat nå er det mye parainfluensavirus som går. En svært effektiv behandling av dette er saltvannsinhalasjoner.

– Men den grove kaffetraktersurklingen uten andre symptomer og tegn på luftveisinfeksjon er sjelden farlig, understreker Jensen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer