Hormonspiral

Alle fakta om hormonspiralen.

Så stor på hormonspiralen. Foto: www.mirena-us.com
Så stor på hormonspiralen. Foto: www.mirena-us.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hormonspiral kan brukes av de fleste kvinner og gir god sikkerhet mot graviditet.

I Norge selges det to ulike typer hormonspiral (Mirena og Jaydess). Spiral kalles også livmorinnlegg. Hormonspiralen er formet som en T, og plasseres inne i livmoren. Den gjør det vanskeligere for spermier å bevege seg i livmoren, og påvirker dessuten livmorslimhinnen slik at det blir mindre gunstig for en eventuelt befruktet eggcelle å feste seg der. 

To tråder for fjerning er festet til øyet i den nedre enden av den vertikale delen av T-en.

Hormonspiralen forhindrer graviditet ved å kontrollere livmorslimhinnen slik at den ikke blir forberedt på graviditet og ved å gjøre sekretet i livmorhalsen så tykt at sædcellene ikke kan komme inn i livmoren og befrukte egget. Innlegget påvirker også sædcellenes bevegelighet inne i livmoren, slik at befruktning forhindres, kan vi lese hos legemiddelverket.

Jaydess kom på det norske markedet våren 2014 og betegnes ofte som minispiral. Dette er en lavdose hormonspiral som har litt mindre innsettingsrør enn Mirena. Dette gjør at den er godt egnet til kvinner som ikke har født. Sikkerheten er høy (pearl index 0,33) og prevensjonen varer i 3 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer