Hoste

Hoste er oftest et symptom på forkjølelse, men barnet kan også ha andre sykdommer som gir hoste.

HOST, HOST Vanlig symptom ved forkjølelse og luftveisinfeksjoner. Foto: Shutterstock.com ©
HOST, HOST Vanlig symptom ved forkjølelse og luftveisinfeksjoner. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hoste er kroppens måte å reagere på sykdom, eller at luftveiene irriteres. De fleste barn har en eller flere perioder i løpet av året med noe hoste som følge av en ufarlig infeksjon, som regel på grunn av en forkjølelse.

Hoste er et vanlig symptom på flere luftveisinfeksjoner:

 • I de fleste tilfeller har barnet en forkjølelse.
 • Bronkitt er en infeksjon som oftest skyldes virus. Bronkitt kjennetegnes av kraftig hoste - natt og dag. Hosten forverrer seg ved anstrengelse og enkelte barn kan hoste til de brekker seg. Barna kan være tungpustene og ha sårhet i brystet som forverres av hosten. Pipelyder kan høres over lungene og blodtilblandet eller gul/grønt slim er vanlig etter sykdom i mer enn en uke. Hos de fleste går bronkitt over av seg selv. Antibiotika hjelper ikke, men du kan rådføre deg med lege om andre medisiner hjelper på symptomene.
 • Dersom barnet i tillegg til den kraftige hosten er i svært dårlig form, har feber som varer i flere dager og rask pust, kan dette skyldes lungebetennelse. Lungebetennelse behandles vanligvis med antibiotika.
 • Bronkiolitt er en annen og mer alvorlig virusinfeksjon som nesten bare opptrer hos barn under 2 år. Den starter ofte som en forkjølelse med hoste. Barnet får gradvis større pustevansker, rask og overfladisk pust, piping i brystet og en hes pustelyd når barnet puster ut. Et tegn på sykdommen kan være at huden mellom ribbena trekkes inn når barnet puster. Barn med bronkiolitt behandles som regel på sykehus.
 • Falsk krupp skyldes som regel virus. Kraftig hoste som kan minne om hundegjøing er et vanlig symptom i tillegg til heshet og pustevansker (tung og hvesende pust). Dette kommer av at slimhinnene i strupen hovner opp slik at luftpassasjen blir trangere. Falsk krupp kan komme plutselig og opptrer oftest sent på kvelden eller utpå natta. (Kilde: Alle barn får ørebetennelse, brosjyre fra folkehelseinstituttet)
 • Tørrhoste om natten, over lengre tid, uten andre tegn på akutt virusinfeksjon kan være et tegn på astma eller barneastma. 

Kilde: Helsenorge.no

 • Tørrhoste. Forbundet med infeksjon i de øvre luftveiene, som forkjølelse eller influensa. Astma vil i startfasen ofte arte seg som nattlig tørrhoste. Kalles også irritasjonshoste. Ved mistanke om astma må lege kontaktes.
 • Krupphoste. En spesiell type tørrhoste hos barn. Betennelse i øvre del av luftrøret rett under stemmebåndet. Ofte forårsaket av et virus. Gir en spesiell gjøende hoste. Kan ha pusteproblemer.
 • Slimhoste. Ofte rungende på grunn av sekret og slim i luftveiene. Vanlige årsaker er nedre luftveisinfeksjoner og astma.
 • Kikhoste. Dyp klingende hoste, som kommer i serier. Starter som oftest som en vanlig forkjølelse, etter hvert øker hosten og hosteanfallene, spesielt om natten. Den raske hostingen fører til pusteproblemer og ansiktsfargen kan bli blåaktig pga. kortvarig surstoffmangel. Det vaksineres mot kikhoste, men det meldes om økning i forekomst av sykdommen.

Kilde: Syktbarn.no


Hva kan du gjøre for å hjelpe barnet?

​Helsenorge.no anbefaler:

 • Gi rikelig med drikke.
 • Ved tørrhoste kan det hjelpe å gi hostedempende medikamenter (bør begrenses ved lungebetennelse).
 • Gi slimløsnende midler dersom barnet er plaget av seigt slim.
 • Ved kraftige hosteanfall bør barnet opp av sengen, slik at slimet ikke gjør det vanskelig å puste.
 • Oppsøk legen dersom barnet virker svært medtatt, feberen ikke går ned etter to-tre dager, barnet har tungt for å puste eller pusten er veldig rask.

 

Om luftveisinfeksjoner hos barn og bruk av antibiotika

Er du i tvil om barnet ditt har en infeksjon som må behandles med antibiotika eller andre legemidler, skal du ta kontakt med lege. Legen vil også bidra med råd om hvordan du best kan lindre barnets plager til infeksjonen går over.

Ring 113 om barnet får pusteproblemer, og blir blå om leppene ved hoste 
 

Kilder:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer