Hoste

Hoste er oftest et symptom på forkjølelse, men barnet kan også ha andre sykdommer som gir hoste.

HOST, HOST Vanlig symptom ved forkjølelse og luftveisinfeksjoner. Foto: Shutterstock.com ©
HOST, HOST Vanlig symptom ved forkjølelse og luftveisinfeksjoner. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hoste er kroppens måte å reagere på sykdom, eller at luftveiene irriteres. De fleste barn har en eller flere perioder i løpet av året med noe hoste som følge av en ufarlig infeksjon, som regel på grunn av en forkjølelse.

Hoste er et vanlig symptom på flere luftveisinfeksjoner: I de fleste tilfeller har barnet en forkjølelse.Bronkitt er en infeksjon som oftest skyldes virus. Bronkitt kjennetegnes av kraftig hoste - natt og dag. Hosten forverrer seg ved anstrengelse og enkelte barn kan hoste til de brekker seg. Barna kan være tungpustene og ha sårhet i brystet som forverres av hosten. Pipelyder kan høres over lungene og blodtilblandet eller gul/grønt slim er vanlig etter sykdom i mer enn en uke. Hos de fleste går bronkitt over av seg selv. Antibiotika hjelper ikke, men du kan rådføre deg med lege om andre medisiner hjelper på symptomene.Dersom barnet i tillegg til den kraftige hosten er i svært dårlig form, har feber som varer i flere dager og rask pust, kan dette skyldes lungebetennelse. Lungebetennelse behandles vanligvis med antibiotika.Bronkiolitt er en annen og mer alvorlig virusinfeksjon som nesten bare opptrer hos barn under 2 år. Den starter ofte som en forkjølelse med hoste. Barnet får gradvis større pustevansker, rask og overfladisk pust, piping i brystet og en hes pustelyd når barnet puster ut. Et tegn på sykdommen kan være at huden mellom ribbena trekkes inn når barnet puster. Barn med bronkiolitt behandles som regel på sykehus.Falsk krupp skyldes som regel virus. Kraftig hoste som kan minne om hundegjøing er et vanlig symptom i tillegg til heshet og pustevansker (tung og hvesende pust). Dette kommer av at slimhinnene i strupen hovner opp slik at luftpassasjen blir trangere. Falsk krupp kan komme plutselig og opptrer oftest sent på kvelden eller utpå natta. (Kilde: Alle barn får ørebetennelse, brosjyre fra folkehelseinstituttet)Tørrhoste om natten, over lengre tid, uten andre tegn på akutt virusinfeksjon kan være et tegn på astma eller barneastma. 

Kilde: Helsenorge.no

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer