Smokk:

Hotellarving Nicky Hilton nekter barna å bruke smokk

- Jeg er veldig streng med dem.

SMOKK: Tobarnsmor Nicky Hilton sier i et intervju at hun ikke har noen ting til overs for smokkbruk. FOTO: NTB Scanpix
SMOKK: Tobarnsmor Nicky Hilton sier i et intervju at hun ikke har noen ting til overs for smokkbruk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange mødre er smokken den store redningen når smårollingen ikke er helt samarbeidsvillig og markerer dette med skrik og skrål. Hotellarving Nicky Hilton (34), lillesøsteren til Paris Hilton (37), er på sin side motstander av å gi barna smokk, og mener at dette ikke har noe for seg.

I et intervju med Us Weekly forteller hun at hun er meget tilfreds med at datteren Lily (snart 2) og sønnen Teddy (4 mnd) ikke er glad i smokk.

- Jeg ser to- og tre-åringer som løper rundt med smokk i munnen. Jeg er veldig streng med dem, og ingen av dem liker smokk, sier Nicky i intervjuet.

Det er mange grunner til at mødre ikke ønsker at barna skal bruke smokk.

Noen er bekymret for at barna skal bli såkalt «sugeforvirret» når det kommer til amming og smokkbruk, noen er redde for at barna skal få i seg farlige stoffer fra materialet smokken er laget av, noen er bekymret for tennenes utvikling, mens andre igjen rett og slett ønsker at barnet skal lære seg å kontrollere gråten uten bruk av hjelpemidler.

Nicky Hilton er en travel småbarnsmor. På Instagram-profilen sin deler hun stort og smått fra hverdagen med barna hun har med ektemannen James Rothschild (33):

Momma Bear 🐻

Et innlegg delt av Nicky Rothschild (@nickyhilton)

LES OGSÅ: Rebecca (27) husker hvordan det var å være baby

Smokkbruk kan redusere krybbedød

Men det finnes også flere gode argumenter for at smårollingen har godt av å bruke smokk. Ifølge Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB) viser flere nasjonale og internasjonale studier en positiv sammenheng mellom bruk av smokk og redusert forekomst av krybbedød:

«En kan ikke gi noen fullgod forklaring på hvorfor smokk reduserer risikoen for krybbedød, men noen antagelser er fremsatt: Bruk av smokk bidrar til at søvndybden reduseres og at barnet har lavere terskel for oppvåkninger under søvn. «Smokkbarn» våkner oftere fra REM-søvnen sin. Dyp søvn er forbundet med økt risiko for krybbedød. Videre er faren for gulping redusert og muskulaturen i svelg og strupehodet styrkes.»

«Kanskje luftveiene blir friere ved at barnet suger tungen fremover ved bruk av smokk? En annen teori er såre enkel: Smokken og smokkringen hindrer barnet fysisk å få ansiktet sitt presset ned i madrassen, og på denne måten blir ikke ansiktet tildekket og pusteforholdene dårlig. Barnet får bedre lufttilførsel.» (Kilde: LUB)

Det er også mange mødre som frykter at de skal gjøre barnet sitt avhengig av smokken, og at det dermed skal være vanskelig å få dem til å slutte. Her har vi samlet 12 gode tips for å få barnet ditt til å slutte med smokk!

SMOKK: Mange mødre er skeptisk til bruk av smokk, men ifølge ekspertene er det flere fordeler ved å la babyen din bruke smokk. Blant annet kan det bidra til å redusere krybbedød. FOTO: NTB Scanpix
SMOKK: Mange mødre er skeptisk til bruk av smokk, men ifølge ekspertene er det flere fordeler ved å la babyen din bruke smokk. Blant annet kan det bidra til å redusere krybbedød. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere har barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein, som driver nettstedet Lykkeligbarndom.no, sagt til KK at hun er positiv til smokkbruk.

– Det er vanskelig med fasitsvar, da enkelte babyer har et stort suttebehov. Men man må finne en god balanse og ikke dytte inn smokken så snart babyen gråter. I mange situasjoner gir smokken barna trygghet, og derfor må de få lov å bruke den med visse begrensninger, mener hun.

Når bør barnet ditt slutte med smokk? Sjekk svaret her.

LES OGSÅ: Har Bjørn-Erik rekorden som Norges tyngste nyfødte baby? Veide dobbelt så mye som en norsk gjennomsnittsbaby!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer