Høygravide må ofte stå på bussen

- Men Anne-Katrine har begynt å si ifra!

BLIR SITTENDE: At våre medpassasjerer ikke reiser seg for eldre og gravide, er i følge kollektivselskapet Ruter en av de tingene vi irriterer oss mest over på buss og bane. Foto: Shutterstock © Personene på bildet er ikke identisk med personene i saken.
BLIR SITTENDE: At våre medpassasjerer ikke reiser seg for eldre og gravide, er i følge kollektivselskapet Ruter en av de tingene vi irriterer oss mest over på buss og bane. Foto: Shutterstock © Personene på bildet er ikke identisk med personene i saken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Å kjøre buss er blitt et mareritt, forteller gravide Anne-Katrine som er syv måneder på vei.

Det å stå på bussen har aldri vært et problem for henne tidligere, men nå har bekkenløsning ført til at hun gruer seg for å ta bussen til jobb.

LES OGSÅ: I år skal du bygge julepynten

Smertefullt

- Det er bare slik det har blitt. Belastes bekkenet for mye eller feil, sliter jeg med å gå og fungere som normalt, forklarer hun.

Dersom hun ikke får sitteplass, vet hun at resten av dagen blir ødelagt.

- Derfor stresser jeg alltid fra jobb for å sikre meg et sete, gjerne vindusplass. Jeg gruer meg til å reise meg mens bussen er i bevegelse på grunn av at folk ikke kan vente til den står i ro med å gå av, og at noen skal komme borti meg slik at jeg får en for brå bevegelse med vridning.

LES OGSÅ: Vintervær gir bekkenbesvær!

SLITER MED BEKKENET: Mange kvinner har plager under svangerskapet som gjør det vanskelig å bevege seg. Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken.
SLITER MED BEKKENET: Mange kvinner har plager under svangerskapet som gjør det vanskelig å bevege seg. Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken. Vis mer

Ingen har reist seg

– Jeg har lekt med tanken om å dytte en ekstra pute under genseren slik at jeg ser ekstra gravid ut. For selv om jeg nå er såpass gravid at kroppen har rundt 20 kg ekstra, er jeg tydeligvis ikke gravid nok til å få sitteplass, sier hun.

Anne-Katrine forteller at hun enda har til gode at noen byr henne sin plass. – Ikke én gang har noen reist seg for meg, og bussjåføren har heller ikke bedt noen reise seg. Det er tydeligvis blitt slik at man selv må si ifra, sier hun.

Redde for å gjøre feil?

Selv om hun synes det føles «kleint» å gjøre det, har hun nå begynt å si ifra.

– Når jeg har snakket med venner om dette får jeg hele tiden i retur at de er redde for å reise seg for feil personer. At de skal fornærme noen fordi de er ikke gravide men feite. Eller at den gamle dama ikke føler hun er gammel nok til at folk skal reise seg for henne.

– Når var det at vi ble så redde for dette? Hvorfor er vi reddere for å trå feil enn å gjøre en god gjerning? Er det så mye bedre at jeg selv høyt må være nødt til å be folk reise seg?

LES OGSÅ: 10 ting du ikke sier til gravide

Mange har opplevd det samme

Mammanett spurte våre følgere på Facebook om andre har opplevd det samme, og tilbakemeldingene lot ikke vente på seg. Mange har hatt negative opplevelser, både som gravide og med små barn på slep.

En kvinne forteller at hun først fikk tilbud om et sete på T-banen da hun besvimte som høygravid

– Unnskyldningene haglet når en stående dame ble illsint på mine vegne. Blant unnskyldningene var det flere som sa «å være gravid er ingen sykdom» og «hun kunne bare spurt om jeg kunne flytte meg».

- Det er forså vidt sant. Men det er ikke gøy å alltid måtte spørre om folk kan flytte seg. Det koster så lite å tilby noen plassen sin, skriver hun.

MANGE HAR OPPLEVD DET SAMME: En av Mammanetts lesere forteller at hun først fikk tilbud om et sete på T-banen da hun besvimte som høygravid.  Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken.
MANGE HAR OPPLEVD DET SAMME: En av Mammanetts lesere forteller at hun først fikk tilbud om et sete på T-banen da hun besvimte som høygravid. Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken. Vis mer

Typisk norsk?

Andre mener at det er nordmenns «passasjer-kultur» det rett og slett er noe galt med.

En leser skriver: «Jeg bor i et multikulturelt område i Oslo. Opplever aldri at gravide eller eldre må stå på bussen. Opplever at folk med utenlandsk opprinnelse, også ungdom er generelt mye flinkere enn nordmenn til å reise seg å gi sete til de som trenger det.»

Klager på medpassasjerer

Trond C. Brekke i kollektivselskapet Ruter forteller at de fra tid til annen får henvendelser fra både gravide som opplever at de ikke får sitteplass og småbarnsforeldre som ikke får plass i bussen/trikken fordi den er full og ikke har plass til en barnevogn.

– Vi har stor forståelse for frustrasjonen disse reisende opplever. Ruter oppfordrer alle kollektivreisende til å være oppmerksomme og vise hensyn overfor dem som trenger å sitte.

- De reserverte setene på buss og trikk er reservert for dem som har et sterkt behov for å sitte, ikke bare for eldre og reisende med fysiske handikap, sier han.

LES OGSÅ: Slik rundstjeler de småbarnsforeldre

Fører har ansvaret

Ifølge Ruters Transportvedtekter er det føreren som er ansvarlig for passasjerenes sikkerhet, og som må avgjøre om det er plass.

Dette betyr at dersom fører mener det ikke er forsvarlig, kan fører si nei til å ta med barnevogner, plasskrevende gods, passasjerer og rullestoler.

– I Ruters Transportvedtekter står det også at hjelp fra personalet ikke alltid kan påregnes. Førerne skal likevel forsøke å være behjelpelige overfor passasjerene, slik at de kommer seg om bord, sier Brekke.

FULL BUSS: I følge trafikkselskapet Ruters forskrifter kan fører si nei til å ta med barnevogner, plasskrevende gods, passasjerer og rullestoler dersom fører mener det ikke er forsvarlig. Foto: Shutterstock
FULL BUSS: I følge trafikkselskapet Ruters forskrifter kan fører si nei til å ta med barnevogner, plasskrevende gods, passasjerer og rullestoler dersom fører mener det ikke er forsvarlig. Foto: Shutterstock Vis mer

Holdningskampanjer

Ruter har med jevne mellomrom holdningskampanjer overfor kundene, med oppfordring om å vise hensyn overfor hverandre. Et tema de stadig fokuserer på i disse holdningskampanjene, er at medpassasjerer bør ta hensyn til gravide.

– Vi har siden 2010 gjennomført flere årlige holdningskampanjer utendørs og ombord på våre transportmidler, hvor vi fokuserer på ønsket atferd fremfor å rette en pekefinger. Vi har testet hva som irriterer kundene våre og hva de ønsker at vi skal fokusere på, forteller Brekke.

– Testen viser at kampanjen har positiv effekt når det gjelder holdning og atferd. De som har sett kampanjen svarer mer positivt på at man ikke bør ha for eksempel bena på setet og reise seg for gravide enn de som ikke har sett kampanjen, legger han til.

På nettsidene sine oppfordrer de passasjerene til å utvise skikk og bruk på kollektivreisen. Her står det blant annet «Gi plassen din til de som trenger det. Er du frisk og rask, er det hyggelig om du gir plassen din til eldre, uføre, gravide, og andre som ser ut til å trenge plassen mer enn deg.

LES OGSÅ: Katarina gikk ned 20 kg mens hun var gravid

Dette irriterer vi oss over

Ruters tester viser at det er enkelte områder som utmerker seg i forhold til hva de reisende irriterer seg over og som samtidig forekommer ofte: 

  • Ikke slipper andre av, før de selv går på  / Ingen køkultur / ikke beveger seg innover
  • Snakker høyt i mobilen
  • Bagger og vesker på setet
  • Ikke reiser seg for eldre og gravide
  • Breier seg på setet
  • Høy musikk
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer