Høyre- eller venstrehendt?

HVILKEN HÅND: Ved treårsalder vil man hos mange se hånddifferensiering, sier barnefysioterapeut. Foto: Shutterstocka
HVILKEN HÅND: Ved treårsalder vil man hos mange se hånddifferensiering, sier barnefysioterapeut. Foto: Shutterstocka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når ser man om barnet blir høyre- eller venstrehendt? Og hva gjør man om den lille ikke ser ut til å velge hånd?  

Du tenker sannsynligvis på det når barnet ditt tegner, spiser eller pusser tennene sine selv; hvilken hånd holder han eller hun fargestiften, skjeen eller tannbørsten?

Ifølge barnefysioterapeut Ute Imhof ved Barnas Fysioterapeut i Oslo vil de fleste barn ha valgt hånd i 4-5-årsalderen.

– Ved rundt treårsalder vil man oftest kunne se litt hånddifferensiering. Det vil si at når barnet tegner og skrabler, vil det bruke den ene hånden mer enn den andre. De vil altså ha en referanse også når de tar opp en brødskive, eller putter noe i munnen. Tidligere enn dette vil barnet gjerne være like flink med begge hender, forteller hun til Mammanett.

LES OGSÅ: Verktøy for snart skoleklare barn 

Barnefysioterapeut Ute Imhof
Barnefysioterapeut Ute Imhof Vis mer

Babyer skal bruke begge  

Fra en baby er omlag fire måneder, vil det som oftest begynne å krysse midtlinjen. Før dette kniper barnet det som ligger på høyre side med høyre hånd og omvendt. Det har med stabilitet å gjøre.

Hånddifferensiering vil man imidlertid ikke se hos de minste barna. Hånddominansen er nok klar, men skal ikke synes, ifølge Imhof.

– Ser man at en baby virker høyre- eller venstrehendt, tenker jeg; slik skal det ikke være. Skjer det så tidlig at barnet foretrekker én side, er det lurt å undersøke det. Barnet kan ha en asymmtri som det kan være lurt å utrede, forteller hun.

Viktig når de skal lære å skrive 

Når barnet er 4-5 år blir valg av hånd viktig, særlig fordi det snart har nådd skolealder, og skal lære å skrive.

– Hvis et barn på 4-5 år ennå ikke har en klar hånddominans, ville jeg forsøkt å finne ut hvorfor. For i denne alderen begynner det å bli viktig med hensyn til å lære å skrive. Som forelder kan man for eksempel være obs på at barnet skal holde blyanten i den ene hånden fremfor den andre, og ikke bytte. Man kan gi en klar oppfordring til barnet når man gir dem noe, tipser Imhof.

Har man ikke dominans i denne alderen, kan det ha utviklingsmessige årsaker.

– Men man må alltid se hele bildet og vurdere om det kan være noe som ikke fungerer helt som det skal. Har barnet ennå ikke «valgt» hånd ved femårsalder, kan det ha sammenheng med koordinasjonsproblematikk knyttet til kjernemuskulaturden, for eksempel vil det å sparke en ball være noe man vanligvis gjør med en fast side. Etter en viss alder sparker man ikke like bra med begge ben, sier hun.

LES OGSÅ: Tidlig skriveglede 

Forvirring oftest årsak

Imhof har flere ganger behandlet barn med høyre- venstreproblematikk.

– Kommer de til meg, sjekker jeg alltid først om de er i symmetri eller asymmetri; altså hvordan de bruker høyre og venstre side av kroppen, hvorvidt de har god koordinasjon og samspill. Her spiller kjerneuskulaturen en viktig rolle.

I sjeldne tilfeller kan det være snakk om uoppdaget CP eller nevrologiske tilstander.

- Men som oftest er det snakk om forvirring, balanse og asymmetri-problematikk. Så fort dette er sjekket kan man gjøre øvelser, sier barnefysioterapeuten.

Sjekk barn som vil bruke begge hender 

Hun forteller at noen barn gjerne deler arket i to når de tegner: De tegner på venstre side av arket med venstre hånd og vice versa.

– Om denne krysningen ikke fungerer, kan det ha betydning for refleksaktivitet. Og da må man gjøre noe med det.

Imhof mener det er sjelden at de som bruker begge hender gjennom hele livet faktisk er like gode med begge hender, og er ment å ha det slik. 

– De som er like flinke med begge hender har gjerne en spesiell genetisk kobling, og gjerne litt motoriske problemer. Man kommer seg fint gjennom livet, men er ikke motorikk på topp. Sjekk derfor gjerne barn som vil bruke begge hender med øvelser som å stå på et ben, sykle, sitte på huske osv,- for å undersøke dette, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer