En kampanjefilm fra organisasjonen Av og til, har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier de siste to ukene. Filmen viser et knippe voksne, blant annet artisten Venke Knutson (38), som får på seg VR-briller og gjennom øynene til Lukas (6) får kjenne hvordan det kan oppleves for et barn når voksne drikker for mye alkohol.
Lukas er på ferie med foreldrene og storesøsteren, og under en restaurantmiddag drikker begge foreldrene seg fulle. Storesøsteren får nok og forlater middagen, mens Lukas blir sittende igjen, midt mellom en mor og en far, som gradvis snøvler mer og mer.
- Det var veldig vondt å se hvordan Lukas opplevde det å sitte ved middagsbordet og se de voksne bli fullere og fullere. Jeg fikk en fysisk reaksjon, det var veldig sterkt. Pulsen ble ordentlig høy og jeg fikk vondt i magen. Det var rart å se ned på min egen kropp, som da var Lukas sin, det å se og føle hvor utilpass han var og hvor fælt han hadde det, forteller Knutson til KK.no.
Av og til er en organisasjon som jobber for å sette søkelys på situasjoner der alkohol utgjør en risiko for andre. Alkoholdrikking på ferie med barn, er temaet for sommerens kampanje.
- Vårt ønske er å formidle barnas perspektiv, vi vil vise hvordan vi voksne ser ut i deres øyne, forteller Kari Randen, som er daglig leder i organisasjonen til KK.no.

LES OGSÅ: Dette gjør alkohol med handlingene dine
Mange drikker for mye
Ifølge organisasjonen er det mange foreldre som drikker for mye alkohol, spesielt gjelder det i sommermåneden juli.
- Vi vet at mange drikker ekstra mye i ferier, og for barn kan det skape en ekstra utrygg situasjon når det skjer på et nytt sted hvor man ikke er kjent. Tenk deg at du som voksen er på en fest hvor du ikke trives, da kan du velge å gå. Det valget har ikke barn, og mange blir helt alene og føler seg veldig ensomme, sier Randen.
En undersøkelse Ipsos har gjort på oppdrag fra Av og til viser at nesten 3 av 10 barn sier de opplever at foreldrene drikker mer alkohol på ferie enn det de gjør ellers. Blant de 800 barna mellom 8 og 19 år som svarte på undersøkelsen, oppga de fleste at de syntes et, to eller tre glass alkohol var grensen for hvor mye voksne kunne drikke mens de var sammen med barna.
- Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mye alkohol man kan drikke med barn til stedet. Alle barn er forskjellige og har forskjellige erfaringer. Er du på ferie med et barn som har mange negative erfaringer med alkohol, så bør du være ekstra forsiktig, sier Randen.
LES OGSÅ: Mange drikker på grunn av stress
Kos deg med måte
Knutson har ikke selv vokst opp med vonde ferieminner knyttet til voksnes alkoholdrikking, men har valgt å engasjere seg i solidaritet med alle dem som har det.
«Jeg er lei meg for at dette problemet er så vanlig og jeg er lei meg for at vi i det hele tatt trenger en slik kampanje.»
- Det finnes mange, mange tusen nordmenn som ikke har noen gode ferieminner, fordi de vokste opp med voksne rundt seg som drakk alkohol. Det gjør meg så trist. Jeg er lei meg for at dette problemet er så vanlig og jeg er lei meg for at vi i det hele tatt trenger en slik kampanje, sier hun.
Som mamma til to egne og to bonusbarn, er hun som voksen blitt opptatt av å ha et bevisst, men naturlig forhold til alkohol.
- Det handler ikke om å korke flaska, men kos deg med måte. Vi voksne har et ansvar for å gi barna gode ferieminner. Høytider og ferier skal ikke handle om alkohol, sier Knutson.
Heller ikke organisasjonen Av og til har total avholdenhet som mål.
- Det viktige er at voksne utviser alko-vett og tar hensyn til at barn ofte merker endringen før vi voksne tror, sier Randen.

LES OGSÅ: Drikker du for mye alkohol?
Skaper angst
Ifølge Elisabeth Gerhardsen, som er barnepsykolog, er det mange som bagatelliserer det å av og til drikke for mye, fordi de teller antall dager de er overstadig beruset, og tenker at de er så få i løpet av et år, at det ikke gjør noe.
- Det man da glemmer, er at barna får en utrygghet som blir med dem de fleste dager i året, sier Gerhardsen til KK.no.
Hun forteller at barn som har foreldre som av og til havner «på fylla», det noen kaller periodedrankere, vil gå rundt og være engstelig for når det skjer neste gang, spesielt når det nærmer seg ferie.
- For disse barna er kanskje ikke hverdagene så ille i seg selv, men de vil gå og grue seg til det blir fredag, bekymre seg for jula, være redde for at mor eller far skal drikke for mye i sommerferien. Det sier seg selv at det ikke akkurat øker livsgleden til et barn, sier Gerhardsen.
Hovedgrunnen til at man ifølge henne aldri skal drikke seg synlig beruset med barn til stede, ikke kun er fordi barnet der og da opplever det som ubehagelig, men også fordi det skaper en vedvarende utrygghet i barnet for når det vil skje igjen.
- Det kan sammenliknes med å ha foreldre som helt ut av det blå plutselig går fra deg. Det hjelper lite at det skjer kun i helgene, eller bare i sommerferien. Det skaper en angst i barnet for når det blir forlatt neste gang, sier Gerhardsen.
LES OGSÅ: - Jeg er alkoholiker
LES OGSÅ: - Hege (39) tok amfetamin flere ganger om dagen
Våg å si ifra
Organisasjonen Av og til håper kampanjen kan bidra til at flere våger å ta den vanskelige samtalen om alkohol.
- Vi voksne prater om leggetider, hvor mange is barna kan spise og hvor mye tv de får se, men vi diskuterer ikke hvor mye alkohol det er greit at vi voksne drikker. Det er veldig touchy, men det er viktig å gjøre det, sier Randen.
«En av mine største frykter, er at et barn om 10 år skal komme bort til meg og si «jeg vet at du visste at mamma drakk. Hvorfor gjorde du ingenting?».
Hvis du er i en situasjon hvor du ser at et barn reagerer på at for eksempel mammaen eller pappaen drikker, så pass på at barnet blir sett. Ta kontakt med barnet og vis at du ser det. Vent til dagen etter, til alle er edru, med å ta det opp med den voksne. Vær så konkret du kan og fortell hva du ha sett, er rådet fra Av og til.
- Det er så mange som later som ingenting, med det er kanskje noe av det verse vi kan gjøre, mener Randen og får støtte av Knutson.
- En av mine største frykter, er at et barn om 10 år skal komme bort til meg og si «jeg vet at du visste at mamma drakk. Hvorfor gjorde du ingenting?».
LES OGSÅ: - Jeg drakk fordi jeg var deprimert
Hva kan du gjøre i din egen familie?
- Bruk alkovett. Tenk gjennom på forhånd om du skal drikke og når du skal stoppe.
- Husk at barn ofte merker en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.
Snakk med andre voksne
- Det kan være lurt å dele bekymringen med noen andre som kjenner barnet. Ser de det samme som deg?
- Hvis du fortsetter å være bekymret, kan du ringe barnevernet i din bydel eller kommune. Da får du snakke med en barnevernskonsulent. Du kan velge å være anonym, men det er aller best om du sier navnet ditt.
- Ta kontakt med hjelpeapparat som for eksempel barnevernsvakten, dersom du observerer omsorgssvikt.
Er du et barn eller en ungdom som trenger hjelp?
Da kan du ringe telefonnummer 116 111 eller 00 47 95 41 17 55 om du er på ferie i utlandet, dette er alarmtelefonen for barn og unge.
Kilde: Av og til