Pubertet

- Hudpuberteten kan starte ett eller to år før den ordentlige puberteten

Svettelukt kan være et av de første tegnene på at barnet ditt har kommet i puberteten.

PUBERTET: Når barna kommer i puberteten, er det ikke uvanlig med nye odører i heimen. FOTO: NTB Scanpix
PUBERTET: Når barna kommer i puberteten, er det ikke uvanlig med nye odører i heimen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er mange rare milepæler vi skal gjennom i løpet av oppveksten vår og en av de desidert minst hyllede må være det å plutselig oppdage at man har fått svette som lukter.

Svettelukt kan for enkelte være ganske plagsomt og selv om det varierer fra person til person, synes det likevel å være en overvekt av tenåringsgutter. Er dette riktig og hva kan eventuelt være årsaken til det?

– Mitt inntrykk er at det nok er mest vanlig at gutter fortsetter å ivareta hygienen sin godt når de kommer i puberteten. Mange er ganske opptatt av sitt ytre og av å ha «sosial akseptert» lukt og renslighet, sier helsesøster Anne Holter Bentzrød hos Ung.no.

– Samtidig er nok en del gutter fokusert på sine interesser og kan være litt «her og nå». De er ikke så opptatte av og oppmerksomme på at det som skjer med kroppen fordrer mer fokus på hygiene for å være innenfor det som er sosialt akseptert av lukt. Det er her vi foreldre, som med andre utfordringer i livet, må komme inn med den gode støtten som trengs, sier hun.

En årsak til at tenåringsgutter har en tendens til å lukte mer når de kommer i puberteten, skyldes ifølge Bentzrød at testosteronet øker.

– Det blir også fetere hud som i seg selv kan gi litt mer lukt sammen med svetten, og i kjønnsorganene blir det jo også endringer som gir lukt.

– Vi må huske på at luktstoffer ikke bare er ille, men noe som gjør deg til deg og som skiller deg fra de andre og skal gjøre at en partner lukter seg frem til nettopp deg. Dyrene bruker jo dette aktivt. Duftstoffene som skal hjelpe oss å velge partner kalles feromoner.

– Noen kan nok oppleve dette som litt overveldende og vanskelig å forholde seg til i starten, og gi litt ulike reaksjoner, men det går seg oftest greit til.

LES OGSÅ: Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt

Kan komme i hudpuberteten lenge før den ordentlige puberteten

Torstein Baade Rø er instituttleder ved Institutt for klinisk og molekylær medisin på NTNU og barnelege ved St Olavs Hospital. Han forteller at årsaken til at barn begynner å lukte svette, er at de kommer i det som kalles hudpuberteten.

– Hudpuberteten kommer gjerne litt før eller samtidig med den ordentlige puberteten. Mens den ordentlige puberteten styres av at eggstokkene og testiklene begynner å produsere kjønnshormoner, styres hudpuberteten av en type hormoner heter androgener. Disse kommer fra binyrene og gir svettelukt, fet hud og etterhvert kviser.

– Hudpuberteten kan gjerne starte ett eller to år før den ordentlige puberteten, forklarer han.

Hvorvidt tenåringsgutter «stinker» mer enn jenter, synes han det er vanskelig å gi et helt klart svar på.

– En gjennomsnittsgutt kan nok ha sterkere lukt, noe som skyldes forskjell i mengden hormoner. Kjønnshormonene virker inn på svettekjertlene og gutter i denne alderen har ofte mer enn jenter. Men jenter kan nok også få ganske kraftig lukt, sier han.

Tidlig svettelukt bør undersøkes

Dersom jenter yngre enn åtte år og gutter yngre enn ni år begynner å lukte svette, mener han det kan være greit å ta barnet med til en sjekk hos legen.

– Hvis svettelukten skyldes at det bare er hudpuberteten som har begynt, er det helt normalt i denne alderen og ikke noe man trenger å gjøre noe med. Men dersom det også er et tegn på at den ordentlige puberteten har begynt, er dette litt tidlig – både psykologisk og fysiologisk. Årsaken er at puberteten varer et bestemt antall år, vanligvis mellom to og fire år, og etter denne perioden slutter man å vokse.

– Hvis man er ferdig utvokst allerede som tiåring, har man kanskje ikke blitt så høy som man ville ha blitt dersom puberteten hadde startet senere. Både av psykologiske og vekstmessige grunner kan det være på sin plass å utsette puberteten, noe vi har muligheten til å gjøre med medisiner, forteller han.

Ifølge Rø er det riktignok særdeles sjelden at sterk kroppslukt hos barn og unge skyldes sykdom.

Det finnes noen sykdommer som kan gi svettelukt, for eksempel godartede svulster som skiller ut hormoner og som må behandles. Har man et barn som tidlig får svettelukt, kan dette derfor også være en god grunn til å få barnet undersøkt hos legen. Men det er veldig sjelden årsaken, understreker han.

Unge kjenner ikke igjen svettelukt

Det kan kanskje virke utrolig på enkelte foreldre at tenåringen ikke selv merker at det er på tide å skifte t-skjorte når hele soverommet hans stinker av svette, men ifølge danske forskere kan det være en naturlig årsak til dette.

I en studie gjennomført ved Universitetet i Århus, gjengitt av Daily Mail, fikk 410 personer yngre enn femti år i oppdrag å gjenkjenne en rekke vanlige lukter. Her kom det frem at det fantes et tydelig generasjonskløft når det kom til spesifikke odører.

Studien viste nemlig at en av syv ungdommer ikke klarte å gjenkjenne svettelukt og at ti prosent ikke lykkes i å identifisere lukten av sigaretter.

Blant de voksne var tilsvarende tall 92 og 97 prosent. De voksne var også litt bedre i å identifisere lukten av såpe (87 mot 84 prosent).

Ifølge leder av studien, Alexander Fjældstad, stemmer funnene med hypotesen om at det å kunne navngi lukter er en egenskap som det tar mange år å mestre.

Må lære hva som er minstestandard for hygiene

Stikkord for å kunne snakke med tenåringene om kroppslukt på en god måte, er ifølge helsesøster Anne Holter Bentzrød at foreldre viser stolthet over at de ser en flott utvikling, at de spør om det er noe barnet lurer på og at det kan være bra å si noe om hva som er minstestandarden for hygiene.

– At man for eksempel må dusje daglig og bytte T-skjorte, truse og sokker, samt at man bør bruke deodorant etter vask. Men at man ikke må pøse på med masse deo- og parfymelukt, noe som jo kan være en vel så vanlig og plagsom lukt fra unge gutter som svettelukt, sier hun.

– Å ha et godt forhold til kroppen sin fra tidlig av er viktig når man kommer i pubertet og strever litt med å bli kjent med sitt «nye jeg». Å ha gjort foreldrejobben med å få barn og unge til å være stolte av og glade i kroppen sin, er vel hemmeligheten for at det skal gå fint også i puberteten, legger hun til.

Tåfis er et annet kjent og ikke så kjært problem som kan oppstå i denne alderen, og Bentzrød råder foreldre og tenåringer til å være spesielt oppmerksomme på tette sko.

– Sko som blir tørket på varmt gulv eller varmelist vil lukte mindre. Det kan være lurt å ha som en regelmessig vane å vaske joggesko og tøysko innimellom. Det kan også være lurt å ta en fotvask og rene bomullssokker daglig, svettelukt setter seg mer i syntetisk tøy.

LES OGSÅ: Derfor er det ekstra slitsomt for tenåringer å stå opp om morgenen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer