Pubertet

- Hudpuberteten kan starte ett eller to år før den ordentlige puberteten

Svettelukt kan være et av de første tegnene på at barnet ditt har kommet i puberteten.

PUBERTET: Når barna kommer i puberteten, er det ikke uvanlig med nye odører i heimen. FOTO: NTB Scanpix
PUBERTET: Når barna kommer i puberteten, er det ikke uvanlig med nye odører i heimen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er mange rare milepæler vi skal gjennom i løpet av oppveksten vår og en av de desidert minst hyllede må være det å plutselig oppdage at man har fått svette som lukter.

Svettelukt kan for enkelte være ganske plagsomt og selv om det varierer fra person til person, synes det likevel å være en overvekt av tenåringsgutter. Er dette riktig og hva kan eventuelt være årsaken til det?

– Mitt inntrykk er at det nok er mest vanlig at gutter fortsetter å ivareta hygienen sin godt når de kommer i puberteten. Mange er ganske opptatt av sitt ytre og av å ha «sosial akseptert» lukt og renslighet, sier helsesøster Anne Holter Bentzrød hos Ung.no.

– Samtidig er nok en del gutter fokusert på sine interesser og kan være litt «her og nå». De er ikke så opptatte av og oppmerksomme på at det som skjer med kroppen fordrer mer fokus på hygiene for å være innenfor det som er sosialt akseptert av lukt. Det er her vi foreldre, som med andre utfordringer i livet, må komme inn med den gode støtten som trengs, sier hun.

En årsak til at tenåringsgutter har en tendens til å lukte mer når de kommer i puberteten, skyldes ifølge Bentzrød at testosteronet øker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer