Hull i ørene:

Hull i ørene hos barn - hva bør aldersgrensen være?

- Små barn er søte nok fra naturens side uten at vi skal behøve å stikke hull i dem, mener erfaren piercingartist.

HULL I ØRENE HOS BARN: Når er barn gamle nok til å få hull i ørene? FOTO: NTB Scanpix
HULL I ØRENE HOS BARN: Når er barn gamle nok til å få hull i ørene? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å ta hull i ørene på små barn er et omdiskutert tema. Mens du i enkelte land blir sett på som fattig om babyen din ikke har øredobb, mener mange her i Norge at det rett og slett bør forbys.

Men hva mener egentlig ekspertene selv at den «riktige» aldersgrensen for å sette hull i ørene bør være?

Hos OK Klinikken på Majorstuen i Oslo har de valgt å sette aldersgrensen på fem måneder, men innehaver Hilde Vermedal forteller at den egentlig er litt vilkårlig valgt.

– Barnet må i alle fall være såpass stort at det har en øreflipp man kan ta tak i. Dette fordi øreflippen må være stor nok til at man får plassert ørehullkassetten vi bruker ved innskytning på riktig sted bak øret, forklarer hun.

Stadig flere ønsker hull i ørene på små barn

Vermedal sier de opplever en stor økning i antall foreldre som ønsker å få satt hull i ørene på små barn.

– I noen kulturer er det vanlig helt fra barnet er født og med den flerkulturelle befolkningen vi har er det stadig flere som ønsker å få satt hull i ørene på babyer. Mange kontakter oss fordi de ikke får gjort det på sykehuset som man gjør i enkelte andre land. Men mens det tidligere har vært en overvekt av foreldre fra andre kulturer, tar nå de norske foreldrene etter. Det er tydelig at også nordmenns kultur er i ferd med å endre seg når det gjelder dette, selv om noen er redde for at andre skal synes at de er dårlige foreldre som setter hull i ørene på barna.

– Men selv om det er en tydelig tendens til at barna blir stadig yngre, er nok den vanligste alderen allikevel 5-8 år, legger hun til.

En ringerunde til forskjellige piercingstudio og frisørsalonger avdekker at mange har valgt å sette aldersgrense rundt denne alderen, det vil si cirka seks år.

LES OGSÅ: Denne trenden kan være skadelig

- Horribelt å gjøre det på så små barn!

En som stiller seg svært kritisk til å sette hull i ørene på små barn, er Håvard Frisell. Han har tidligere hatt et eget piercingstudio i Sarpsborg og er nå en av personene bak Piercing.nu.

Som pappa med mer enn 25 års erfaring fra piercingbransjen, har han gjort seg opp noen klare meninger om det å sette hull i ørene på babyer.

– Det er horribelt å gjøre det på så små barn! Først og fremst skjønner jeg ikke poenget med å gjøre det, da små barn er søte nok fra naturens side uten at vi skal behøve å stikke hull i dem. Men det handler også om menneskeverd. Et lite barn har ikke et frivillig valg i forhold til om det vil akseptere den smerten som følger av å pynte seg på den måten.

– Et barn sier dessuten alltid det foreldrene vil høre. Barnet tenker «gjør det mamma glad og synes hun jeg er søt med hull i ørene, så vil jeg ha det», sier han.

Anbefaler tiårsgrense

Frisell er også opptatt av at øret ifølge ham har over 140 nerve- og terapipunkter som han mener ikke bør berøres av piercinger.

– Øret utvikler seg på samme måte som resten av kroppen og disse punktene kan flytte seg. Jeg stiller meg tvilende til at frisørsalonger, gullsmeder og slike aktører har utstyr for å unngå disse punktene på en trygg måte.

– En annen faktor er nikkelintoleranse. Frisørsalonger og gullsmeder snakker ofte om nikkelfritt, kirurgisk stål, men erfaringsmessig er det av metall lignende materialer kun ren titan som ikke påvirker kroppen nevneverdig når det kommer til intoleranse. Barn kan lett utvikle allergi som gjør at de ikke kan bære smykker eller klokker senere i livet.

Selv om han mener det bør utvises skjønn, synes han at ti år kan være en passe aldersgrense for å sette hull i ørene på barn.

– I den alderen er disse nervepunktene mer etablerte. I tillegg tror jeg at en tiåring har et mer nyansert syn på smerte versus forfengelighet, sier han.

LES OGSÅ: Bør det innføres aldersgrense på alternativ behandling av barn?

Må passe nøye på for å unngå infeksjoner

Hilde Vermedal hos OK Klinikken sier derimot at hun aldri har hørt om at noen har fått slike nerveskader av å få hull i ørene.

– Tvert imot har jeg hørt at enkelte mener de har fått mindre hodepine og migrene av det, sier hun.

– Når det gjelder nikkelallergi er det noe som alle mennesker kan utvikle og hos oss bruker vi nikkelfri øredobber i medisinsk plast eller titan. Titan brukes blant annet i proteser i knær og hofter, og det er det metallet som færrest reagerer på. Så jeg synes at vi virkelig har tatt alle forholdsregler man kan ta, sier hun.

– Men vil det ikke også være lettere for små barn å få infeksjoner i forbindelse med dette, hvis de for eksempel plukker seg mye på øredobbene like etterpå?

– Foreldrene må passe på at barna ikke tar så mye på øredobbene i perioden etter innskyting, men som regel er det spesielt den første dagen de har lett for å gjøre det.

– Slik sett kan det kanskje være en fordel at barna er yngre enn tre år, eller at de er eldre enn fem år slik at man kan snakke med dem og forklare hvorfor de ikke må gjøre det.

Vermedal forteller at de også gjør sitt aller ytterste for at barna skal få en så bra opplevelse av det hele som mulig.

– For de større barna forklarer vi tydelig hva vi gjør hele veien, slik at de får en god og trygg følelse på hva som venter dem. Vi har også leker som vi bruker for å avlede dem med og de aller minste avledes gjerne bare i noen sekunder før det hele er glemt. Foreldre kan også kjøpe Embla-krem på apoteket som de kan smøre på øreflippen en time før de kommer. Hvis de gjentar dette flere ganger i løpet av denne timen, vil barna få best effekt av smertelindringen. Når foreldre er flinke med dette, sitter barna der med store øyne og synes det hele har gått kjempegreit, sier hun.

LES OGSÅ: Har du en «high-need» baby?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer