Hull i tennene - hos stadig flere småbarn

hull i tennene
hull i tennene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å unngå huller i tennene og tannkjøttsbetennelse er det tre ting som er viktig:

  • regelmessige måltider, unngå småspising, gotterier en dag i uken
  • fluortilførsel to ganger daglig og
  • tannbørsting

Puss, puss så får du en sussPuss så får du en sussHver eneste tannbørstet med vannPuss så får du en suss!  Det har skjedd en gradvis forverring av småbarnas tannhelse i den senere tid. Tallene viser at fire av ti 5-åringer har hull i tennene. I 1997 var det omlag tre av ti 5-åringer som hadde tannråte. Tannhelsen hos eldre barn, målt hos 12- og 18-åringer, viser en stabil utvikling, og til dels bedring over tid. Helsetilsynet ser med bekymring på den negative tannhelseutviklingen hos småbarn og understreker betydningen av at barn får tilførsel av fluor to ganger daglig.

 

- "Pussing av tennene morgen og kveld med fluortannkrem må være fast rutine. Skjer pussing sjeldnere enn to ganger daglig, bør fluortabletter benyttes som alternativ den ene gangen," sier helsedirektør Lars E. Hanssen. Det er spesielt viktig at tennene får fluortilførsel minimum to ganger daglig fordi hull forebygges når man har fluor i munnen. For gotterier gjelder den gode, gamle regelen: en dag i uken. Hvis barna har et stort og hyppig inntak av slikkerier, andre snacks og sukkerholdig mineralvann må fluortabletter benyttes i tillegg til to daglige runder tannpuss med fluortannkrem.Statens helsetilsyn har ferdigstilt årsmelding for tannhelsetjenesten i Norge for årene 1999 og 2000. Flere forhold kan forklare den negative utviklingen for tannhelsen til de minste. Uheldige vaner som stort og hyppig forbruk av sukker i form av slikkerier og brus/saft er nok den viktigste årsaken ved siden av mangelfull daglig tannpuss. Mangler tannpussen, så mister tennene fluortilførselen fra tannkremen. Det medfører for sjelden tilførsel av fluor og derved blir det lettere hull i tennene.Den viktigste arenaen for forebygging av tannhelseproblemer både hos barn og voksne er hjemmet. Det er viktig for oss nå å skape forståelse hos dagens foreldregenerasjon, som ikke har hatt vesentlige tannhelseproblemer selv, om at tannråte hos barn ikke er utryddet. De gode gamle rådene gjelder fremdeles.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.