Humørsvingninger

Publisert
Sist oppdatert

Humørsvingninger er raske, ukarakteristiske skiftninger av humøret. Ofte klarer verken du eller andre å se noen årsak. Kanskje gråter du eller blir sint. Dette er vanlig helt fra unnfangelsen, men forekommer oftest i tredje trimester.

Årsaken er endringer i hormonbalansen. Dette kan medføre en depresjonslignende virkning på nervesystemet og føre til premenstruelle-lignende symptomer. Kroppen din forandrer seg, og dette kan også ha innvirkning på humøret. Blandede følelser rundt det å bli mor kan også føre til humørsvingningene. Å bli foreldre er på en måte en livskrise, enten man opplever graviditeten nesten utelukkende positiv eller med blandede følelser. Med andre ord er det mange grunner til at både den vordende mor og far kan ha humørskiftninger.

Se på disse følelsene som naturlige. Nedtrykthet, engstelse og forvirring forekommer i selv de letteste svangerskap. Det gjelder å ikke henge seg for mye opp i dette. Anse dette som en forberedelse til å bli foreldre - kanskje dette er en slags "tørrtrening" for de sterke følelsene som knytter seg til det å ha ansvar for og være foreldre for et barn?

Snakk med partneren din om disse følelsene, be ham om å forstå årsaken til dem, og prøve å ta hensyn til at du er litt svingende i humøret denne perioden. Dette pleier også å være tema som tas opp på fødselforberedende kurs.

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus.
Kilder:

  • "Det nye livet", Synne Holan (red), 2. opplag 2001, Fagbokforlaget
  • "Svangerskap, fødsel og barseltid", 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.
  • "Mamma for første gang". Gro Nylander. Gyldendal fakta 1999.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer