Hurra, vi skal ha tvillinger

Hurra, vi skal ha tvillinger
Publisert
Sist oppdatert

1+1=4?
Katrine er gravid og venter tvillinger. Ingen tvil om at det var to som ble glade, da de på ultralyd fikk bekreftet at det var to babyer på vei istedenfor en. 34 år gamle Katrine og ektemannen Egil hadde mistanke om at de ventet tvillinger før ultralydundersøkelsen. Magen til Katrine vokste mistenkelig fort. Paret venter sine første barn 4. februar i år 2001.
-"Jeg ventet meg det nesten, syntes det var fryktelig moro. Har i grunnen ØNSKET meg tvillinger jeg. "Like greit å få to på en gang!" sa Egil og lo og lo, han syntes også det var morsomt."

- "Den første tanken som slo meg da vi fikk bekreftet våre mistanker var at jeg følte meg utrolig heldig!"
-"Hvordan har graviditeten vært så langt?"
-"Det har vært ganske slitsomt, har vært mye kvalm i begynnelsen, og ellers hatt endel vondt mellom skulderbladene, antakelig fordi alt har "strukket seg". I tillegg har jeg fått tilbake pollenallergien min som jeg ikke har hatt på flere år, og ellers vært forkjølet med feber to ganger like etter hverandre. Men det er absolutt verdt det likevel. Men jeg må innrømme at jeg gleder meg til magen blir borte og ungene ute. Det ER slitsomt å gå rundt sånn."

-"Hva tror du er annerledes med å være gravid med tvillinger i forhold til en "normal" graviditet med et foster?"
-"Man får fortere større mage og flere plager. Har alltid hatt god blodprosent, men nå har den blitt veldig lav, antakelig fordi begge barna "forsyner seg" av blodet. Det blir liksom litt dobbelt opp av alt."

Stor ståhei og oppmerksomhet
Et tvillingsvangerskap er noe helt spesielt, og mange viser Karine mye oppmerksomhet: "Oj, skal du ha TVILLLINGER? Så spennende! Da får du NOK å gjøre!".
-"Alle ser jo at jeg er gravid nå, og noen tror jeg skal nedkomme snart, men da sier jeg at jeg venter tvillinger og at det fortsatt er en stund til. Det forstår de", sier Katrine. Hun synes oppmerksomheten egentlig er ganske moro, men
det er litt slitsomt å svare på de samme spørsmålene 15 ganger om dagen, spesielt på jobben. Men det var i grunnen mest i begynnelsen, nå har det roet seg litt.

Katrine blir fulgt veldig godt opp av Sentralsykehuset i Akershus. Hun får ultralyd 1 gang i måneden for å sjekke om begge fostrene vokser og om alt er normalt. Senere skal hun følges opp enda tettere. -"Det er godt å vite, og det føles trygt og godt." sier Katrine.

Tanker rundt fødsel og amming.
-"Hva tenker du om den forestående fødselen?"
-"Den forestående fødselen gruer jeg meg til. Tror det skal gå greit å "planlegge" den litt, men jeg har hørt mye forskjellig. Er mest redd for smertene. Jeg er generelt redd for smerter. Og så er jeg redd for at noe skal gå galt."
-"Har du gjort deg opp noen meninger om det å amme tvillinger?"
-"Ja, har tenkt endel på det. Men det er egentlig umulig å si noe om nå, må se det an når den tid kommer. Jeg har i alle fall blitt enig med Egil at vi prøver både pupp og flaske, sånn at jeg får litt avlastning innimellom. Det var litt uenighet om dette, fordi Egil ikke skjønte at det kan være mye jobb å amme hele tiden."
-"Kjenner du noen andre som har tvillinger?"
Nei, jeg kjenner ingen foreløpig, men regner med å bli kjent med noen etter hvert, ettersom vi har meldt oss inn i Tvillingforeldreforeningen.

Hvordan blir fremtiden...?
Katrine mener ammingen nok blir den største utfordringen i begynnelsen, og soverutinene. Hun lurer også på hvordan det blir med evt. barnevakter, tror f.eks. at besteforeldre vil synes det blir slitsomt med to på en gang.
-"Lurer jeg på hvordan JEG skal komme meg rundt omkring, med bæring inn og ut av bil, komme meg frem med tvillingvogn, osv. Ellers ser jeg positivt på at de er to hele tiden, de får masse selskap i hverandre. Tror også at vi slipper den verste søskensjalusien, fordi de blir vant til å dele oppmerksomheten hele veien. Lurer også fælt på hvordan hunden vår kommer til å reagere på dem..." -"Hvilke praktiske gjøremål blir vanskelig?"
-"Det blir masse bæring og koordinering. Mesteparten kommer vel an på hvordan ammingen blir. Kommer vel til å få sterk rygg etter hvert!" Katrine ler!

-"Har dere tenkt på å skaffe litt ekstra hjelp den første perioden hjemme?"
-"Vi har tenkt på ekstra hjelp, moren min har sagt at hun skal hjelpe til. Hun er vant til små barn, og vil bl.a. ta seg litt av dem om natten i begynnelsen, så jeg skal få sove ut av og til. Så kommer Egil til å ta ferie utover de to ukene han får i permisjon. Jeg håper at det går greit å spørre om praktiske råd og hjelp på helsestasjonen, og at de er hyggelige og imøtekommende der."

-"Økonomi? Hvor står nybakte tvillingforeldre?"
-" Ikke så verst som vi trodde først. Vi satser på å kjøpe mye brukt. Og så har vi arvet endel klær. Tror også vi kommer til å få litt i gave. Vi er i alle fall ikke opptatt av alltid å kjøpe det nyeste "fancy" utstyret, men holder oss nøkterne. Men bleieutgiftene blir jo dobbelte..."

-"Hvordan tror du samholdet mellom deg og mannen din blir når det er to ekstra å dele oppmerksomhet med?"
-"Tror nok det blir slitsomt, ja. Men både han og jeg er veldig innstilt på dette, og vi er enige om å skaffe oss "pusterom" innimellom, f.eks. levere barna bort en helg og bare være oss to innimellom."

-"Hvordan blir din nye hverdag?"
-"Ja, det har jeg også lurt på! Totalt annerledes enn nå i alle fall. Livet blir snudd opp-ned, det er jeg forberedt på! Tror jeg får en ganske slitsom hverdag, og håper ikke dette kommer til å overskygge gleden. Har planer om å bli lenger hjemme, enn om jeg hadde fått bare en. Senere vurderer jeg å ta meg litt tilleggsutdannelse, hvis det lar seg gjøre."

Mammanettet vil komme tilbake med et nytt intervju med Katrine, for å høre hvordan det går med familien etter at tvillingene er født!

Oppdateringer:
13.01.02:
Katrine er nå i svangerskapsuke 37! Katrine føler at hun går litt på "overtid" nå, og hun slipper å være redd for tidlig fødsel!
- "Du kan også skrive at unger faktisk peker på meg når jeg kommer gående med den svære magen! Nå er det bare én bukse av mammaklærne som passer, og det er snekkerbuksa fra H&M! De andre har blitt for små!" forteller hun!

18 Januar 2002:
Hurra! I dag startet fødselen! To tvillinger vil ut og møte verden! Les om fødselen og barseltiden. Katrine forteller selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer