I en undersøkelse som ble gjort for Dagbladet for noen år tilbake, kom det frem at rundt halvparten av alle norske barn slipper unna husarbeid. Kan en av årsakene være at vi starter for seint med å implementere disse vanene hos barna våre?
Undersøkelsen viste at kun 55 prosent av norske barn hadde faste arbeidsoppgaver hjemme. Ofte starter man ikke med faste gjøremål før ungene er rundt 10 år gamle, men vil det bli lettere for de voksne å innføre dette om man har startet litt før?
- Barna våre har alltid vært med oss når vi har gjort ting. De hermer jo gjerne etter foreldrene sine, forteller tobarnsmamma Anja Holt. Hun har latt døtrene, Ida på ni og Vilde på syv år, få gjøre enkle arbeidsoppgaver allerede som smårollinger. I dag ser de to jentene det som helt naturlig å hjelpe til hjemme, og Anja er overbevist om at det har en sammenheng med at de startet når de bare var et par år gamle.
– Ja det tror jeg, når ungene starter tidlig får de det “inn i hendene”, og med det mener jeg at de vokser med oppgavene. Man kan jo ikke gi dem kokkekniven som første kniv i en alder av ti år, man må starte i det små. Et annet eksempel er når det gjelder rydding. Da de var små ryddet de kanskje bort en ting, mens jeg tok ti. Gradvis har de tatt på seg mer og mer ansvar. I tillegg har de utviklet en forståelse for at ting tar tid, og at hvis alle gjør litt så kan vi kanskje kose oss sammen samtidig.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger