Husarbeid: Dette kan du forvente at barnet klarer i ulike aldre

Mange foreldre starter alt for sent å lære barna å hjelpe til.

BARN KLARER MER ENN DU TROR; Å hjelpe til med å ta ut av oppvaskmaskinen for eksempel. Foto: Shutterstock.com ©
BARN KLARER MER ENN DU TROR; Å hjelpe til med å ta ut av oppvaskmaskinen for eksempel. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse som ble gjort for Dagbladet for noen år tilbake, kom det frem at rundt halvparten av alle norske barn slipper unna husarbeid. Kan en av årsakene være at vi starter for seint med å implementere disse vanene hos barna våre?

Undersøkelsen viste at kun 55 prosent av norske barn hadde faste arbeidsoppgaver hjemme. Ofte starter man ikke med faste gjøremål før ungene er rundt 10 år gamle, men vil det bli lettere for de voksne å innføre dette om man har startet litt før?

- Barna våre har alltid vært med oss når vi har gjort ting. De hermer jo gjerne etter foreldrene sine, forteller tobarnsmamma Anja Holt.  Hun har latt døtrene, Ida på ni og Vilde på syv år, få gjøre enkle arbeidsoppgaver allerede som smårollinger. I dag ser de to jentene det som helt naturlig å hjelpe til hjemme, og Anja er overbevist om at det har en sammenheng med at de startet når de bare var et par år gamle.

– Ja det tror jeg, når ungene starter tidlig får de det “inn i hendene”, og med det mener jeg at de vokser med oppgavene. Man kan jo ikke gi dem kokkekniven som første kniv i en alder av ti år, man må starte i det små. Et annet eksempel er når det gjelder rydding. Da de var små ryddet de kanskje bort en ting, mens jeg tok ti. Gradvis har de tatt på seg mer og mer ansvar. I tillegg har de utviklet en forståelse for at ting tar tid, og at hvis alle gjør litt så kan vi kanskje kose oss sammen samtidig.

LES OGSÅ: Høyre eller venstrehendt?

Matlaging er spennende. Foto: Privat
Matlaging er spennende. Foto: Privat Vis mer

 

Ikke vær perfeksjonist!

Om du ønsker at barna dine skal ta del i husarbeidet, er det viktig at du legger dine egne perfeksjonistiske tendenser til side. Tål at det kanskje blir mer rot enn ryddig når de minste barna deltar i arbeidet.  Aksepter at det vil ta lengre tid og si ikke nei når barna viser interesse for å hjelpe til. Om det er noe du helst ønsker å gjøre selv, se om du klarer å finne en alternativ oppgave for smårollingen. Hensikten er at du skal skape grunnlaget for at de skal ha lyst til å bidra, og å lære barna å se resultater av det de gjør. 

– La ungene få styre på i sitt eget tempo innenfor et gitt tidsrom, sier Anja. – Man må tåle at det går med en tallerken eller to når barna skal tømme oppvaskmaskinen på egen hånd! 

Man må tåle litt rot når ungene skal hjelpe til. Foto: Privat
Man må tåle litt rot når ungene skal hjelpe til. Foto: Privat Vis mer

 

Belønning fungerer best!

TRENE KARATE: Belønning nummer en for disse barna!
TRENE KARATE: Belønning nummer en for disse barna! Vis mer

Masse ros og det å gi belønninger har vært hennes beste metode for å få barna mer involverte i husarbeidet.

– Belønning kan være noe de ønsker seg, som en tur på kino, et besøk i svømmehallen eller å lage en spesiell mat de har lyst på.

En annen populær belønning er å få trene karate sammen med mammaen sin. Barna er nå blitt såpass store at de har noen faste oppgaver som å smøre matpakken selv, folde klær og rydde eget rom og loftstuen.

Men ellers styres det mest av lyst, det vil si når de har lyst på en eller annen form for belønning. Da er gjerne stuen “shinet” uten at vi har bedt om det, teppene er brettet, lys er tent og det lukter minst en halv flaske Blå JIF i hele stua, sier Anja med et smil.

Dette med å bruke penger og ukelønn som belønning er uaktuelt når ungene er små, men etter hvert som de blir større kan det være en fin motivasjonsfaktor for barna. Anjas familie har innført et pengesystem som belønner hver enkelt oppgave med en krone eller to. De får for eksempel to kroner per bærepose de selv bærer fra kjøkkenet og ut i søpla. Som en positiv effekt av dette har barna lært at det tar tid å tjene penger, og de har fått en bedre forståelse for hva ting koster. Anja husker tilbake til en episode på SATS hvor familiens yngste kunne opplyse om at bananene deres kostet litt over to søppelposer.  – Ja det var pinlig, men samtidig positivt å se at de har lært noe, sier Anja lattermild.

LES OGSÅ: Gullkorn fra barnemunn - kjærlighet

Gjør arbeidet lystbetont!

“Arbeid er en lek” synges det i barne-tv serien Fragglene, og det finnes mange metoder for å gjøre husarbeidet til nettopp en lek. Sett på musikk mens du vasker gulvet, ta tiden på hvor lang tid dere bruker på en spesiell oppgave, se hvem av dere som først klarer å fylle en eske med leker og så videre. På denne måten kan husarbeidet faktisk bli litt morsommere både for foreldre og barn.

Dette kan de minste barna hjelpe til med:

2-3 år: 

Barnet kan lære å rydde tilbake lekene sine når det er ferdig. Fine bokser eller kurver gjør jobben ekstra spennende og inspirerende for de små.

Barnet kan hjelpe til med å tømme bestikkholderen i oppvaskmaskinen (selvsagt etter at du har fjernet eventuelle skarpe kniver). Barnet vil trives med å finne hvor de forskjellige hører til i bestikkskuffen.

Å tørke støv er kanskje ikke det morsomste du vet, men gi en fuktig klut til treåringen og det vil iherdig gå i gang med oppgaven!

4-5 år:

Nå kan barnet hjelpe til med dekking og rydding av bordet. Men det er foreløpig tryggest å holde seg til å bære en tallerken om gangen, og selvsagt unngå alt som er varmt!

Å legge sammen tøy er en annen morsom oppgave for fireåringen. De klarer fint å folde enkle tekstiler som håndklær og trøyer. Å finne matchende sokker kan være en artig utfordring! Som foreldre får man bare akseptere at standarden i utførelsen kanskje ikke er optimal ennå, det viktigste er at barna føler ansvar og glede over deltagelsen.

Andre typer husarbeid for barn i denne alderen kan være å vanne blomster, være assistent under matlagingen og å re opp senga si.

6-8 år:

Når barnet er lang nok til at det rekker opp til søppeldunken/søppelcontaineren, kan det hjelpe til med å ta ut avfall.

Barnet kan nå få hovedansvaret for å rengjøre sitt eget rom, både når det gjelder støvsuging, støvtørk og generell rydding.

Å lage sin egen mat er spennende og kan inspirere ungene til å smake på nye matvarer. Barnet er nå gammelt nok til å kunne lære seg å lage enkle matretter under oppsyn av foreldre.

Barn i denne alderen kan også hjelpe til utendørs, med å luke ugress og rake plenen. 

DISKUSJON: Lar du barna hjelpe til hjemme?

Første gang publisert 2013-03-13. Oppdatert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer