Hva er forskjellen på forkjølelse og influensa?

- To helt forskjellige sykdommer, sier lege.

BARE FORKJØLA? Eller er det en influensa? 
BARE FORKJØLA? Eller er det en influensa?  Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren bringer med seg en endeløs rekke av forkjølelser - det er noe småbarnsforeldre vet. Det som er verre å vite er om det er en forkjølelse eller en influensa. Hvordan ser man forskjellen?

Omfang

Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har. Sykdommen rammer alle aldersgrupper og er hyppigst vår og høst.

Voksne rammes av forkjølelse 1-2 ganger per år, barn under syv år rammes 7-9 ganger per år, ifølge folkehelseinstituttet.

- Det er helt normalt at barn i barnehagealder er forkjølet en gang i måneden. Og det tar et par ukers tid før man blir frisk igjen. Så om vinteren blir det dermed ganske ofte. Men etter fire-fem års alderen har barnet utviklet en god immunitet mot forkjølelse og vil være mye sjeldnere syk, forteller Marit Hermansen, lege og leder i Norsk forening for allmennmedisin.

I følge Folkehelseinstituttet er forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse nesten dobbelt så vanlig hos barnehagebarn sammenliknet med barn som ikke er i barnehage.

Influensa forekommer sjeldnere enn forkjølelse. Vanligvis får mellom fem og ti prosent av befolkningen influensa i løpet av en vintersesong.

Kan ikke ha «halvveis influensa»

- Er det slik at overgangen mellom forkjølelse og influensa er flytende, slik at man kan ha «delvis influensa og delvis forkjølelse»?

Det er ingen overgang. Enten er du forkjølet, eller så har du influensa, konstaterer Hermansen.

Hermansen forteller at forkjølelse og influensa forårsakes av forskjellige virus.

Rundt 50% av alle forkjølelser skyldes rhinovirus, ifølge folkehelseinstituttet. Mer enn 200 forskjellige virus gir forkjølelsesliknende sykdom. Man regner med at mange forkjølelser skyldes ukjente virus. Det finnes to typer av influensavirus, type A og B. Type A deles inn i flere undertyper.

LES OGSÅ: Brukt opp kvota ved barns sykdom? Slik løser du floken!

Mer plager av influensa

- Symptomene på forkjølelse og influensa er både like og forskjellige. Dette er en infeksjon i luftveiene for begge virussykdommene. Men Influensavirus gir som regel mere plager fra resten av kroppen, som høy feber, hodepine og smerter i ledd. Forkjølelsesviruset er mer spesifikt for luftveiene, selv om du også her kan få feber og føle deg pjusk, sier lege og leder for allmennlegeforeningen Marit Hermansen.

- Det er også slik at forkjølelsesvirus har vi rundt oss hele tiden, selv om det er mest om vinteren. Viruset trives nok litt bedre i tørt og kaldt vær, i tillegg til at vi er litt tettere på hverandre inne. Mens influensaviruset kommer hvert år på vinteren som en slags bølge.

Symptomer

Forkjølelse:

 • Varer bare noen dager
 • Vondt i halsen, deretter nysing og rennende nese.
 • Hodepine og frysninger er vanlig.
 • Små barn kan få feber.
 • Etter hvert sveller slimhinnen i nesen opp og snørret blir tykt og gulgrønt.
 • Tørrhoste, spesielt om natten, er også vanlig.
 • Etter hvert kan det komme opp slim ved hoste.
 • Omtrent halvparten av de som blir smittet, får ømme muskler ved forkjølelse.
 • Irritabilitet og tap av appetitt forekommer også.

Influensa:

 • Varer syv til ti dager
 • Symptomene ligner de ved forkjølelse, men ved influensa blir du raskere syk, får feber og føler deg i langt dårligere form.
 • Rask innsettende feber, muskelsmerter, hodepine, påvirket allmenntilstand og tørrhoste.
 • I tillegg til influensa kan det oppstå komplikasjoner i form av bakterieinfeksjon med lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse.
RENNENDE NESE: Viruset herjer! Foto: Shutterstock.com ©
RENNENDE NESE: Viruset herjer! Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Når er det nødvendig å kontakte lege?

Det finnes ingen kur mot forkjølelse og influensa.

- Det er ikke nødvendig å kontakte lege hvis du ikke føler deg sykere enn du ville forvente. Legen kan ikke helbrede sykdommen, og det er lite som lindrer plagene utover alminnelige råd, påpeker Hermansen.

- Har du syke barn er det vanlige rådet trøste og bære. Hvis barnet blir alminnelig påvirket og veldig syk, vil det være riktig å oppsøke lege for å se om man har fått noen tilleggssykdommer.

Ørebetennelse er en hyppig følgesykdom av forkjølelse hos småbarn.

Ved influensa kan det for personer i risikogrupper finnes det legemiddel som kan forkorte sykdomsforløpet 1 til 2,5 dager. Slik behandling fås på resept, og for å være effektiv må den starte senest to døgn etter at de første symptomene oppstår for å være effektiv, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK Mamma, men er hentet frem til nye lesere.

LES OGSÅ: Theo (6 mnd) ble nesten kvalt - av det som skulle beskytte ham!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer