Hva gjør man når barnet har tannlegeskrekk?

Har du tannlegeskrekk selv, kan dette smitte over på barnet, mener ekspertene.

TANNLEGESKREKK HOS BARN: Barn med angst for tannbehandling kan blant annet få beroligende medikamenter. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
TANNLEGESKREKK HOS BARN: Barn med angst for tannbehandling kan blant annet få beroligende medikamenter. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De færreste av oss liker å gå til tannlegen, men enkelte misliker det mer enn andre og i enkelte tilfeller utvikler frykten seg til ren angst.

Tall fra norske undersøkelser viser at mellom fem og ti prosent av den voksne befolkningen unngår å gå til tannlegen på grunn av angst.

Professor Tiril Willumsen ved Avdeling for pedodonti og atferdsfag på Universitetet i Oslo, sier det er vanskelig å si noe sikkert om hvor mange barn det er som har tannlegeskrekk.

– Små barn kan føle naturlig frykt for ukjente situasjoner. Dette gjelder også hos tannlegen og er helt normalt. Hvis derimot frykten ikke blir tatt på alvor kan man utvikle en angst. Angst hos barn kan vedvare, men kan også på over. Det er derfor vanskelig å si hvor mange som har angst for tannbehandling, sier hun.

Ifølge Helsenorge.no kan tannlegeskrekk, eller odontofobi, gi utslag i at hjertet slår fortere, blodtrykket øker og at vi svetter i hendene.

– Det er naturlig å være litt urolig når man skal til tannbehandling, sier Willumsen.

– Tannbehandlingsangst kan være alt fra uro til sterk angst. Det kan oppleves som intens angst når man ER hos tannlegen, FØR man skal til tannlegen og i situasjoner når man hører snakk om tannbehandling. Også når man skal pusse egne tenner, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer