Hva gjør man når barnet har tannlegeskrekk?

Har du tannlegeskrekk selv, kan dette smitte over på barnet, mener ekspertene.

TANNLEGESKREKK HOS BARN: Barn med angst for tannbehandling kan blant annet få beroligende medikamenter. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
TANNLEGESKREKK HOS BARN: Barn med angst for tannbehandling kan blant annet få beroligende medikamenter. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De færreste av oss liker å gå til tannlegen, men enkelte misliker det mer enn andre og i enkelte tilfeller utvikler frykten seg til ren angst.

Tall fra norske undersøkelser viser at mellom fem og ti prosent av den voksne befolkningen unngår å gå til tannlegen på grunn av angst.

Professor Tiril Willumsen ved Avdeling for pedodonti og atferdsfag på Universitetet i Oslo, sier det er vanskelig å si noe sikkert om hvor mange barn det er som har tannlegeskrekk.

– Små barn kan føle naturlig frykt for ukjente situasjoner. Dette gjelder også hos tannlegen og er helt normalt. Hvis derimot frykten ikke blir tatt på alvor kan man utvikle en angst. Angst hos barn kan vedvare, men kan også på over. Det er derfor vanskelig å si hvor mange som har angst for tannbehandling, sier hun.

Ifølge Helsenorge.no kan tannlegeskrekk, eller odontofobi, gi utslag i at hjertet slår fortere, blodtrykket øker og at vi svetter i hendene.

– Det er naturlig å være litt urolig når man skal til tannbehandling, sier Willumsen.

– Tannbehandlingsangst kan være alt fra uro til sterk angst. Det kan oppleves som intens angst når man ER hos tannlegen, FØR man skal til tannlegen og i situasjoner når man hører snakk om tannbehandling. Også når man skal pusse egne tenner, sier hun.

En årsak til at enkelte utvikler angst kan ifølge Willumsen være at man opplever at den normale fryktreaksjonen man følte ikke blir tatt på alvor.

– Men det kan også skyldes helt andre årsaker. Eksempelvis andre negative opplevelser fra helsevesen forøvrig, negative personlige opplevelser og at noen barn generelt er mer sårbare for negativ påvirkning.

LES OGSÅ: Tannregulering til barn kan variere veldig i pris

Tannlegeskrekk kan forebygges

Klinikksjef og spesialist i pedodonti ved Avdeling for pedodonti og atferdsfag på Universitetet i Oslo, Anne Rønneberg, sier foreldre kan forsøke å forebygge tannlegeskrekk.

En metode er å snakke om besøket hos tannlegen på samme måten som man gjør når man skal til frisøren.

– Gjør det til en hyggelig begivenhet, gjerne i kombinasjon med en annen hyggelig opplevelse. Ikke bruk setninger eller ord som «det er ikke farlig», «dette er ikke noe å grue seg for» og lignende, råder hun.

– Hvis man som forelder selv er engstelig for tannbehandling, bør man vurdere at en annen skal følge barnet. Barn «leser» foreldrene og uro kan smitte over.

Dersom barnet først har blitt redd for å gå til tannlegen, synes Rønneberg foreldrene godt kan ta kontakt med tannhelsepersonellet i forkant for å diskutere situasjonen.

– Det er fint for foreldre å ha tenkt igjennom hva man selv tror vil være nyttig for banet sitt, sier hun. – Hvis barnet har angst for å gå til tannlegen må det diskuteres på en skikkelig måte med tannhelsepersonell uten barnet tilstede. Det er muligheter for tannbehandling i narkose de fleste steder, samt muligheter for å få et beroligende legemiddel. Snakk med tannhelsepersonellet på den klinikken dere er hjemmehørende, eventuelt overtannlege eller klinikksjef, sier hun.

LES OGSÅ: Foreldre får forskjellige råd når det gjelder fluortabletter

Ytterst sjelden man lar barn få narkose

Egil Jakobsen er tannlege og daglig leder for Bryn Tannhelsesenter, et privat tannlegekontor i Oslo hvor man blant annet tilbyr narkose til voksne med tannlegeskrekk. Jakobsen forteller at de hos dem konsekvent sier nei til å behandle barn med narkose.

– Det er ytterst sjelden man legger barn i narkose på grunn av tannbehandlingsskrekk, sier han.

– En slik behandling har en risiko og innebærer et stort apparat med anestesilege, sykepleier, tannlege og sekretær. Her i Norge er det det offentliges ansvar å jobbe med den biten, og det skal som regel veldig gode grunner til - for eksempel at barnet har et svært stort behandlingsbehov. Behandlingen dekkes av det offentlige men i de tilfellene hvor det gjøres, er det som regel absolutt aller siste utvei, sier han.

Dersom barnet lider av tannlegeskrekk, kan man i enkelte tilfeller ifølge Jakobsen få medisinering med beroligende medikamenter.

– Dette gis da av tannlege i samråd med barnets lege, i form av stikkpiller eller tabletter. Men min erfaring er at man ofte kommer langt med å opptre på en hyggelig og grei måte ovenfor barnet. Det hjelper ofte også at foreldrene ikke er tilstede i behandlingsrommet. Noen har høy smerteterskel og noen lav, men foreldrene kan påvirke barnets innstilling positivt eller negativt. Hvis foreldrene sier «stakkar, det er synd på deg» eller «uff, gjør det vondt?» vil det aldri lykkes når foreldrene er i behandlingsrommet, sier han.

Jakobsen råder foreldre til å tidlig «fremsnakke» tannlegene og viktigheten ved å ha en god tannhelse.

– Foreldre må synliggjøre at det ikke er farlig å gå til tannlegen. Det er jo ikke tannlegen de egentlig er redde for, men smerten og det ukjente. Hvis man starter tidlig med å gi barn et positivt forhold til god munnhygiene, pusse tennene og unngå mellommåltider, vil man komme langt, sier han.

LES OGSÅ: 6 fakta om tannfeen du bør kjenne til

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer