Hva gjør man når barnet våkner om natten?

Ekspertene gir ulike råd. Hva velger du å gjøre?

NATTERAVN: Når familiens minste våkner mange ganger om natten, går det ut over nattesøvnen til de øvrige familiemedlemmene. Foto: Colourbox
NATTERAVN: Når familiens minste våkner mange ganger om natten, går det ut over nattesøvnen til de øvrige familiemedlemmene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn som våkner mange ganger om natten, kan drive foreldre til vanvidd. Hvordan skal man takle det og hva gjør man for å få barnet til å sove igjen? Svaret gir ikke seg selv, og ekspertene gir svært så forskjellige råd.

Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og driver nettstedet Lykkeligbarndom.no. Hun mener at noe av det beste man kan gjøre, er å lage gode kveldsrutiner slik at barnet vet at det er kveld og natt.

Gode kveldsrutiner er grunnleggende

– Foreldre som gjør det, får barn som gleder seg til å legge seg om kvelden, fordi de forbinder legging og søvn med noe som er trygt og godt, sier hun.

Gjennom sitt arbeid får hun mange henvendelser fra foreldre som er bekymret over at barnet våkner om natten, men i mange tilfeller mener hun det blir feil å bruke begrepet "søvnproblemer" - særlig når det dreier seg om de minste barna.

- Babyen din har ikke et søvnproblem selv om den ikke sover hele natten gjennom, trenger en pupp eller vil at du skal bysse, synge og kose det i søvn! Det er helt naturlig og helt normalt, mener hun.

Finn ut om barnet er overtrøtt

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen sier at det kan være mange årsaker til at barn våkner om natten.

En ting hun mener foreldre bør være obs på, er om barnet kan være overtrøtt.

– Barn som er overtrøtte har vanskelig for å sovne, er urolige om natta og kan likevel våkne alt for tidlig på morgenen. De er gjerne både «natteravn og morgenfugl», sier hun.

– La barnet sove mer på dagen i en periode og legg det tidligere. Prøv dette i noen dager for å se om det hjelper, foreslår hun.

LES OGSÅ: Slik hjelper du din baby å sove

KAN VÆRE OVERTRØTT: - Forsøk å legge barnet tidligere i en periode og se om det hjelper, sier Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini / Cappelen
KAN VÆRE OVERTRØTT: - Forsøk å legge barnet tidligere i en periode og se om det hjelper, sier Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini / Cappelen Vis mer

Barn som er sultne på natten

Når det gjelder barn som våkner på natten og som gir tegn til at de er sultne, har de to forskjellige oppfatninger av hva som er den riktige reaksjonen fra foreldrene.

– Når barnet er syv-åtte måneder minst og man har begynt å gi annen mat, kan man kutte ut nattmaten, sier Elisabeth Gerhardsen.

– Barn regulerer appetitten på døgnbasis. Hvis du holder igjen nattmåltidet, spiser barnet mye allerede dagen etter og vil etter noen dager sove bedre om natten.

Nina Stanghov Ulstein er derimot ikke enig i at det å kutte ut nattamming er den riktige veien å gå.

– Ingenting er mer naturlig enn å nattamme, samsove og la babyen sovne ved puppen. Kan du tenke deg noe mer søvndyssende og koselig for den lille? Mange babyer etter fylte 6 måneder har også behov for næring om natten selv om de får fast føde om dagen, sier hun.

LES OGSÅ: - Vi har prøvd alt. Absolutt alt!

NATURLIG Å VÅKNE: - Vi er ikke bare foreldre på dagtid, sier Nina Stanghov Ulstein. Foto: Privat
NATURLIG Å VÅKNE: - Vi er ikke bare foreldre på dagtid, sier Nina Stanghov Ulstein. Foto: Privat Vis mer

- Vi er foreldre døgnet rundt

Når det gjelder hvor tilgjengelig foreldre skal være for barna på natten, er de også uenige.

Stanghov Ulstein mener babyer og barn som har foreldre som er tilgjengelig for dem om natten, ofte sover bedre.

– Disse babyene og barna er også mer harmoniske, trygge og glade på dagtid. Den “gode følelsen” som barnet får i løpet av natten, ved at foreldrene stiller opp, varer dagen etter.

- Vi er ikke bare foreldre på dagtid og før leggetid, vi er foreldre døgnet rundt, sier hun

LES OGSÅ: Lydene som får babyen til å sovne

– Trapp ned på servicen!

Gerhardsen mener derimot  at foreldre bør passe seg slik at de ikke lager vaner som gjør at barna blir stimulert til å våkne mer.

– Man må gjøre det mindre spennende og innholdsløst å våkne, samt «trappe ned på servicen», sier hun.

– Jeg ville gå inn og finne ut hva de roper om, men det betyr ikke at de alltid skal få det de roper om. Om barnet pleier å våkne og rope om vann, kan man på forhånd sette en tutekopp som ikke lekker ved sengen slik at man eliminerer den årsaken, sier hun.

Et annet tips fra Gerhardsen, er å la barna få en knaggrekke med smokker over senga. – Da kan barnet selv ta en ny smokk om man mister den, sier hun.

- Se hva barnet pleier å rope om og tilrettelegg slik at de klarer seg selv, legger Gerhardsen til.


Ok å komme inn til foreldrene

Stanghov Ulstein mener det er viktig at foreldrene aldri avviser barnet. – Hvis barnet kommer inn på foreldrenes sitt soverom om natten så la barnet få sove sammen med dere eller følg barnet på en rolig og kjærlig måte inn på rommet sitt. Legg deg gjerne sammen med barnet hvis barnet ønsker, sier hun.

– Når barnet er modent for det og føler seg trygg, vil det sove natten gjennom. For mange barn kan dette ta lang tid, og det er vår oppgave som foreldre å være tålmodige.

Elisabeth Gerhardsen er enig i at det ikke er noe galt i å la barna få komme inn i foreldrenes seng, så lenge foreldrene selv synes det er greit.

Hun mener derimot at man bør lære barnet å komme inn på egenhånd.

– Man bør be barnet gå ut av senga si selv, slik at de ikke venner seg til at man skal bære de inn. Barn er så trøtte når de våkner på natten, at de instinktivt gjør det de gjorde kvelden før, enten de kan noe annet eller ikke, sier hun.

LES OGSÅ: Nattskrekk rammer 2-3 prosent av barna

Gradvis nedtrapping

Gerhardsen understreker at det er viktig å trappe ned gradvis, når man skal avvenne barnet en uønsket atferd.

– Slutter man for brått blir det mer bråk og sterkere protester, barnet gråter, blir forvirret og sint. Dere tjener begge på en mykere tilnærming. Hvis du får mye protester på natta, er det også lettere å gi deg fordi du er så trøtt selv, sier hun.

Hva velger du å gjøre?

Fortell oss hva du gjør når barnet våkner om natta.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer