Hva kan jeg gjøre for å sette i gang fødselen?

Noen mener sex er tingen. Andre sverger til akupunktur. Men hva kan man egentlig gjøre selv for å sette fødselen i gang?

UTÅLMODIG? Lei av å vente? Foto: Shutterstock.com ©
UTÅLMODIG? Lei av å vente? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fødselen starter når kroppen din er klar, og fosteret er rede til å komme ut. Det er hormonene i kroppen din som gjør at fødselen settes i gang. Mange opplever likevel at de går flere dager over termindato. Det er både slitsomt og tungt å gå med den store magen lenger enn man trodde var nødvendig. Og mange ønsker tips til hvordan de kan hjelpe kroppen litt på vei.

– Ikke ta lakserende midler 

Jordmor Mille ved Familieklinikken kjenner til mange av kjerringrådene som finnes for vordende mødre. Hun vil imidlertid advare mot flere av dem.

– Jeg synes ikke man skal ta midler som er avføringslakserende. Det er nok med aktivitet der nedenår man skal føde, forteller hun til Mammanett.

Jordmor Kristina ved Hjemmefødsel.no sier seg enig.

– Lakserolje og/eller sterk mat og drikke du vanligvis ikke spiser og drikker bør du unngå. Du risikerer i beste fall en reaksjon med mavesmerter og timer på toalettet – verken dette eller utholdenhetsarbeid/tungt arbeid vil være noen god oppladning til fødsel. Det er større sjanse for at fødselen starter og at man har mer energi til fødselen om man er uthvilt og godt ernært, sier hun.

Jordmor Mille mener også at man bør avstå fra å hoppe tau og gå opp og ned trapper, da det fort kan bli slitsomt. Å kjøre over farstdumper eler spise krydret og fet mat vil hun heller ikke anbefale. 

Bringerbærte verdt å prøve 

Bringebærte kan de gravide imidlertid gjerne prøve om man vil få en god fødsel.

– Bringebærte kan styrke livmoren til å gi bedre rier, men det er et kjerringråd, og ikke vitenskapelig bevist, sier Mille.

Jordmor Kristina mener at fleste kjerringråd er trygge og uten bivirkninger, og at det derfor ikke innebærer risiko å prøve dem. Samtidig er de ferreste bevist å ha noen effekt.

Når Mammanett lister opp en rekke kjente kjerringråd for henne,- alt fra å drikke sterk kaffe og spise rømmegrøt, kanel og ananas eller å gå i trapper - er responsen klar;

– Det finnes ingen medisinsk kontraindikasjoner for eksemplene du nevner, men det er heller ikke forskningsbasert effektivt – det vil si at ingen av disse kjerringrådene er bevist å virke, men det innebærer ingen risiko å prøve. Jeg anbefaler derfor ingen av disse kjerringrådene, sier hun. 

– Jeg vil heller anbefale hvile og søvn, moderat aktivitet og god, næringsrik mat. Det er kroppen som bestemmer når fødselen setter i gang, og en uthvilt og godt ernært kropp står bedre rustet før en fødsel. Det aller beste er om fødselen får starte av seg selv når kroppen er klar, sier jordmoren.

LES OGSÅ: Overtid - gravid over termin 

Sex og akupunktur 

Jordmor Mille mener det bare er to ting som faktisk kan bidra til å sette i gang fødselen.

– Det eneste som kan hjelpe sikkert er klassisk, kinesisk akupunktur og samleie. Men ved samleie så må man vare ganske moden for å starte opp, sier hun.

Stoffet prostagladin finnes i sædvesken. Dette er det samme stoffet som brukes syntetisk for å sette i gang en fødsel. Livmorhalsen modnes av stoffet, og et samleie og/eller orgasme kan muligens gi sammentrekninger som kan trigge rier.   

Ifølge jordmor Kristina vil fødselsforberedende akupunktur de siste 3-4 ukene av svangerskapet redusere antall kvinner som må induseres (settes i gang) på grunn av overtid. 

Også stimulering av brystvortene provoserer livmorsammentrekninger (kynnere), og kan i enkelte tilfeller, der livmorhalsen er moden og klar for fødsel, gi regelmessige sammentrekninger som fører til rier og fødsel, forteller jordmor Kristina.

Berøring av brystet når fødselen nærmer seg, fører til at hormonet oksytosin produseres. Dette hormonet stimulerer livmoren til å trekke seg sammen. Syntetisk oksytosin brukes mye på fødeavdelinger for å sette i gang fødselen.  

– Hormonene oxytocin og adrenalin påvirker sammentrekningene av livmoren i stor grad. Oxytocin produseres når vi har det godt, er uthvilte, føler oss trygge og ivaretatt. Kjærtegn, massasje, kroppskontakt, bryststimulering, kyssing og sex øker produksjonen av oxytocin. Adrenalin reduserer sammentrekningene i livmoren – adrenalin øker når vi er slitne, stresset, er engstelige/urolige og ikke har det godt. Med andre ord er alle råd som påvirker til økt oxytocinproduksjon bra for å «sette i gang fødselen», sier hun.

Ønsker du å forsøke berøring av brystene som metode, stilumerer du brystvortene til du kjenner at bryststimuleringen gjør livmoren hard. Stopp så stimuleringen i minst fem minutter, før du eventuelt gjentar. Ikke overdriv, en alt for langvarig sammentrekning av livmoren kan i ekstremt sjeldne tilfeller føre til hemning av fosterets blodtilstrømning.   

Hva sier forskningen?

Akupunktur blir nevnt som verdt å forsøke av begge jordmødrene vi har snakket med i denne saken. 

Marit Heiberg, leder i Den norske jordmorforening, forteller til Mammanett at foreningen ikke har noe offentlig syn på akupunktur, men at de er positivte til praksis som bidrar til normale fødsler og positive fødselsopplevelser. 

– I tråd med WHO`s 10 prinsipper er demedikalisering av fødsler viktig. Dette innebærer at alle tiltak som kan redusere unødvendige inngrep, ansees som positive, sier hun.

Ifølge Heiberg er akupunktur stadig mer utbredt i norsk fødselshjelp. 

– Det brukes imidlertid som oftest i forbindelse med fødselen, som smertelindring. Her har vi en norsk studie fra 2002 (1) som indikerer at akupunktur reduserer smerteopplevelsen under fødsel. I tillegg viste studien at kvinner som fikk akupunktur som smertelindring under fødsel fødte kjappere enn de som ikke fikk det. 

Når det gjelder akupunktur i forkant av fødsel er det imidlertid ikke gjort nok forskning, sier Heiberg.

– Det viser en metaanalyse som forskere i Cochranesamarbeidet har publisert (2). Det er rett og slett utilstrekkelig dokumentasjon på effekten av akupunktur med hensyn til igangsetting av fødsel.

Dette vil likevel ikke si at gravide ikke kan ha nytte av modningsakupunktur, men at det ikke er godt nok dokumentert, sier foreningslederen.

– Mange kvinner er slitne på slutten av svangerskapet og engstelige for at de skal gå langt over termin før fødselen starter. Min egen erfaring at akupunktur kan virke positivt på gravide som nærmer seg termin. Det kan hjelpe dem til å få slappet mer av og samlet krefter før fødselen starter. Så jeg vil ikke si at løsningen er å slutte å bruke akupunktur på slutten av svangerskapet, men å gjøre bedre og flere studier slik at man har mulighet til å reelt vurdere kunnskapsgrunnlaget for modningsakupunktur, avslutter Heiberg.

Oppsummert:

Øker produksjonen av hormoner som brukes til å sette i gang fødsel

 • Sex
 • Stimulering av brystvortene

 Kanskje verdt å forsøke, men er ikke tilstrekkelig dokumentert

 • Akupunktur 
Kjerringråd - ikke dokumentert
 • Te av bringebærblader
 • Drikke biola
 • Spise kanel 
 • Spise ananas
 • Drikker Bitter Lemon

Disse er det lurt å droppe:

 • Slite deg ut ved å gå i trapper, hoppe tau eller gjøre utholdenhetsarbeid eller hardt, fysisk arbeid.
 • Kjøre over fartsdumper 
 • Klyster/lakserende oljer
 • Spise og drikke spesielle ting du vanligvis ikke spiser, særlig fet og sterk mat.

 


 

Fotnoter:
1 Else Skilnand et al: Acupuncture in the management of pain in labor, Acta Obstet Gynecol Scand. 2002 Oct;81(10):943-8.
 
http://nifab.no/effekt/forskning_paa_akupunktur/igangsetting_av_foedsel 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer