Hva skal du ta med til sykehuset?

Hva skal du ta med til sykehuset?
Publisert
Sist oppdatert

Pakk bagen du skal ha med til sykehuset i god tid. Fødselen kan starte før tiden, eller starte litt brått. I slike situasjoner er du stresset, og du og mannen din vil trolig ikke huske å ta med det du trenger av utstyr og klær.
Mitt råd er derfor å pakke bagen innen uke 30. Hvis det er ting som du ikke kan pakke ned fordi du bruker det i det daglige, skriv en lapp med de tingene som du må legge ved senere. Legg lappen øverst i bagen.
De tingene du bør ta med deg faller i tre grupper:

  • Klær og personlige ting til deg selv
  • Klær og bleier til barnet
  • Ting til trøst og tidsfordriv før fødselen


Klær og personlige ting til deg selv:
2-3 ammeBH'erbør du ha.
Brystene dine vil vokse en del etter fødselen, på grunn av melkeproduksjonen. Du vil sikkert trenge en amme-BH som er noe romsligere enn den du har som gravid. De 2-3 første dagene etter fødselen vokser brystene dine mye. De blir litt mindre igjen senere. Det er derfor ikke lurt å kjøpe amme-BH på dette tidspunktet. Det kan være greit å ha 3-4 amme-BH'er. Det er fort gjort å lekke litt, eller søle litt morsmelk ved amming. Særlig om man er utrent førstegangsammer. Det er viktig at BH'en du bruker når du ammer er ren. Slik forebygger du brystinfeksjoner.

Det kan også være greit å ha noen ammeinnlegg som suger opp melk. Melken kommer til å renne mye 2-3 dager etter fødselen. Husk at engangs-innlegg kan gi såre brystknopper. En myk bommulsklut kan gjøre samme nytte som disse engangsinnleggene.

Du trenger også tøy som morgenkåpe og nattkjole hvis du bruker det. Husk at du som barselkvinne svetter mye, og føler deg varm. Flere skift med T-shorter må beregnes - barselkvinner svetter mye. Gensere med knepping foran er lettvint når man ammer.

Et par myke og behagelig bukser, som for eksempel joggebukse anbefales. Jeg kan love at det er lite fristendes å presse seg inn i en trang olabukse etter å ha født! Du vil være sår og øm nedentil. Magen din vil bruke noen uker på å få tilbake noenlunde fasong. Beregn derfor plass til en foreløpig stor mage i klærne du tar med. Ikke ha noen forventninger om å hoppe rett tilbake i klærne du brukte før du ble gravid.

Sanitetsbind får du på de fleste føde og barselavdelinger i Norge. Det samme gjelder håndklær.
Undertøy må du ha med. Greit med truser som holder bind godt på plass. De første dagene etter fødselen trenger du så store bind/bleier at det kan være praktisk å låne bleietruser man har på barselavdelingen. Ikke særlig fjonge å se på, men de holder bleien på plass og hindrer blodsøl!


Bring med toalettartikler du bruker:

  • tannbørste og tannkrem
  • dusjsåpe og hårsjampo
  • hudkrem og håndkrem. Ofte er sykehusluft veldig tørr, og du vil merke at huden din blir tørr.
  • sminke hvis du bruker det. Sminkefjerner.
Til barnet:
På sykehuset får babyen låne tøy og bleier. Du må ta med tøy som barnet skal reise hjem i. Hva slags plagg dette skal være må tilpasses årstiden. Les mer om hva du trenger av babytøy her

Ting til trøst og tidsfordriv før fødselen:
Her må du bruke din egen fantasi. Timene før fødselen kan hos en del bli svært lange og kjedelige. Hvis du er i form til det kan kortspill, terningspill, lesestoff eller et håndarbeid gjøre nytten.
Mobiltelefon er nå stort sett lov å ha på inne på sykehus. Enkelte steder finnes det forbud mot bruk på selve fødseavdelingen, men på barsel er det oftere tillatt. Selv om det er forbud, kan allikevel mobil være en nyttig gjenstand å ha hvis du er i form til å rusle ut en tur. Da kan venner og familie høre siste nytt om fødselen. Mange vordende pappaer synes også det er greit å ta seg noen slike ringeturer ut, som en avveksling fra sykehusrommet. Ellers kan man selvsagt kjøpe kort til sykehusets telefonautomater i sykehusets kiosk.

...og ikke glem:
  • Kamera, evt. videokamera. Tonnevis med film! Ladere!
  • Helsekort for gravide

Her er sjekkliste, for utskrift

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus Oppdat. juli 2007
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer