Hva?! Skal ikke barna ha fluortabletter?

Foreldre får forskjellige råd fra tannlegene.

FLUORTABLETTER ELLER IKKE? Foreldre får forskjellige råd fra tannlegene, hva er egentlig riktig? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FLUORTABLETTER ELLER IKKE? Foreldre får forskjellige råd fra tannlegene, hva er egentlig riktig? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bør man gi barn fluortabletter eller ikke? Forvirringen blant norske foreldre synes å være stor, og rådene man får fra tannlegene varierer.

Mens enkelte får beskjed om at fluortabletter er unødvendig, får andre vite at «fordelene oppveier ulempene».

Mener mange foreldre gir for mye fluor

Ifølge Nina Johanne Wang, professor i odontologi, ved Universitetet i Oslo, bør alle som har tenner bruke fluor i en eller annen form. For de fleste vil det imidlertid være tilstrekkelig med fluortannkrem to ganger daglig.

– Det er ønskelig å ha en konstant lav konsentrasjon av fluor i munnhulen, og børster man morgen og kveld, har man det. Høyere konsentrasjon virker ikke bedre, sier hun.

Norske helsemyndigheter anbefaler kun ekstra tilskudd av fluor, i form av skylling eller tabletter, til barn som har en høy risiko for karies. Ifølge Wang dreier dette seg om cirka 10-15 prosent av norske barn. Flere undersøkelser viser imidlertid at forbruket blant norske barn er langt høyere.

– I en nyere undersøkelse av femåringer i Akershus oppga 75% av foreldrene at de ga barna fluortabletter regelmessig, forteller hun.

FLUORTABLETTER: Ifølge Nina Johanne Wang kan for mye fluor gi hvite flekker på tennene. Foto: Privat
FLUORTABLETTER: Ifølge Nina Johanne Wang kan for mye fluor gi hvite flekker på tennene. Foto: Privat Vis mer

Kan gi hvite flekker på tennene

Fluor i for store doser kan ifølge Wang også gi hvite flekker og striper på tennene (dental fluorose).

– Dette kan skje om man tar fluortabletter regelmessig i tillegg til å børste med fluortannkrem mens tennene er under dannelse, det vil si opp til barnet er cirka fem år.

– Faren for å få dental fluorose er avhengig av mengden fluor man får i seg per kg kroppsvekt. Det vil si at regelmessig fluorinntak både fra tabletter og tannkrem to ganger daglig, kan gi mild dental fluorose for små barn. For større barn og voksne med ferdigdannet tenner er det ingen fare.

Fluor er viktig for den norske tannhelsen

President i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum, sier det ikke er noen tvil om at bruk av fluor har vært viktig for den norske tannhelsen.

Det er mer enn 40 år siden fluortannkremen ble gjort reseptfri i Norge, og før det var det vanskelig å finne noen unge mennesker som ikke hadde hull i tennene. Mange slet også med smerter.

– Siden den gang har systematiske programmer med fluorskylling, utdeling av fluortabletter og fluortannkremens inntog i de tusen hjem bidratt til at tannhelsen i den norske befolkningen har blitt markant bedre tiår for tiår. Samtidig ser vi at forbruket av sukker har økt dramatisk i samme periode, og at forbruksmønsteret for sukkerholdige varer har endret seg i vesentlig grad. Belastningen på tannhelsen har altså blitt betydelig større, men sykdomsforekomsten er likevel betydelig redusert.

– Alle resultater peker på at fluor er en avgjørende faktor. Både norske og internasjonale helsemyndigheter fremhever fluorens betydning for å redusere tilveksten av karies.

LES OGSÅ: Gjør tannpussen til en lek

FLUOR ER VIKTIG: Men ekstra fluor bør helst bare gis i samråd med tannlegen sier Camilla Hansen Steinum. Foto: Den norske tannlegeforening
FLUOR ER VIKTIG: Men ekstra fluor bør helst bare gis i samråd med tannlegen sier Camilla Hansen Steinum. Foto: Den norske tannlegeforening Vis mer

- Følg tannlegens råd!

Når det gjelder bruk av ekstra fluortilskudd, sier også hun at det kun er nødvendig for barn som har høy risiko for hull i tennene.

– Tannlegen vil gi råd om dette. Ved lav risiko er det i utgangspunktet ikke behov for ekstra fluortilskudd utover bruk av fluortannkrem.

– Bruk av fluor er både enkelt og trygt. Stoffet som brukes i fluortannkrem heter fluorid. Det finnes også naturlig i for eksempel te og drikkevann, og i noen land tilsettes fluorid i drikkevannet. Fordi mengden vi får i oss er så liten, er det ikke farlig å bruke fluortannkrem, sier hun.

Allikevel sier hun man må være litt påpasselig når man bruker fluor, da store doser med fluorid kan føre til forgiftninger.

– Men i Europa bruker vi svært små mengder fluorid i tannkremen, så alvorlige symptomer er svært uvanlig og i praksis ikke forekommende, sier hun. – Reaksjonene og alvorlighetsgraden ved en fluoridforgiftning vil avhenge av mengden som svelges. Hvis du spiser en hel tannkremtube, kan du få vondt i magen. For å komme i livsfare, må du imidlertid få i deg seks og en halvtube.

LES OGSÅ: Bruke kuldekrem på barn eller ikke?

Råd til foreldrene for å skape gode tannhelsevaner:

  1. Start tidlig med tilvenning av tannbørsten, gjerne før første tann kommer. La barnet få leke med tannbørsten, puss på bamser og dukker for å ufarliggjøre. Bruk en myk barnetannbørste.
  2. Foreldre bør hjelpe barna med tannpusserutinene, både morgen og kveld, frem til de er 12 år.
  3. Del tennene inn i fire soner og puss minimum 30 sekunder på hver sone. Hvor mye sprell kan du finne på på 30 sekunder? Rekker du å synge en sang - «Det blir ikke hull i en tann som er ren!» eller fortelle en liten historie om Karius og Baktus? Slike ting kan være med på å motivere barna!
  4. Involver barna i hele tannpusseprosessen. Fortell om hvorfor det er viktig for tennene, forklar hvordan du selv pusser tennene hver eneste dag, og la barnet selv få være med å velge tannbørste og tannkrem – selvsagt med fluor.

Kilde: Camilla Hansen Steinum, Den norske tannlegeforening

LES OGSÅ: Ny You Tube trend: trekker barnas tenner med droner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer