Hva skjer med kroppen etter keisersnitt?

Dette bør du vite før du føder!

KROPPEN ETTER KEISERSNITTET: Hvert arr er et bevis på hvilken bragd moren har vært igjennom! Foto: Colourbox
KROPPEN ETTER KEISERSNITTET: Hvert arr er et bevis på hvilken bragd moren har vært igjennom! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I noen tilfeller er det best for mor eller barn at fødselen skjer ved hjelp av keisersnitt.

For de fleste kvinner betyr dette en litt annen barseltid enn når man har født vaginalt.

LES OGSÅ: Akutt keisersnitt

Trenger ekstra hvile

Selv om mor og barn vanligvis kan forlate sykehuset fire til syv dager etter fødselen, er det viktig at mor tar det med ro en god stund etterpå. Hun bør helst unngå store anstrengelser i fire til seks uker, og spesielt avstå fra tunge løft.

– Rekonvalesenstid er mye lenger ved keisersnitt enn ved en normal vaginal fødsel, da det tar flere uker før et tverrsnitt gjennom bukveggen gror, forklarer gynekolog og fødselslege Vivek Sethi.

LES OGSÅ: Nå tar svensk barne-tv helt av!

Risiko for komplikasjoner

Han legger til at det enkelte ganger kan ta enda lengre tid fordi et keisersnitt medfører risiko for komplikasjoner etter inngrepet.

– Noen komplikasjoner er hyppigere enn andre, slik som sårinfeksjon og blodpropp/trombose, sier han.

Man bør også vente med trening til cirka seks uker etter fødselen, men dette betyr ikke at man må være fullstendig inaktiv. – Man bør unngå bukveggøvelser, men man tilstreber mobilisering gjerne samme dag med gradvis mer og mer fysisk aktivitet over de neste ukene, sier Dr. Sethi.

ARR ETTER KEISERSNITT: Hvor stort arret blir, varierer både etter barnets størrelse og hvor langt man har kommet i svangerskapet. Foto: Privat
ARR ETTER KEISERSNITT: Hvor stort arret blir, varierer både etter barnets størrelse og hvor langt man har kommet i svangerskapet. Foto: Privat Vis mer

Størrelsen på arret varierer

Fødselslegen forteller at man vanligvis legger selve snittet slik at den blir skjult under bikinien, og at det blir pent og lite fremtredende.

Størrelsen på snittet varierer etter barnets størrelse og hvor langt man har kommet i svangerskapet.

– Man legger tverrsnitt to fingerbredder over skambenet slik at den strekker seg tre-fire cm på hver side av midtlinje. Lengre snitt ved fedme og stort barn. Mindre ved tidlig keisersnitt, såfremt det er romslig nok i forhold til å få ut barnet, forklarer han.

Se flere bilder av mager etter fødsel her!

Økt sjanse for keisersnitt igjen

Dersom man har født med keisersnitt, er det en liten sjanse for at livmoren ikke er sterk nok til å tåle riene ved fremtidige fødsler. Hvis legene tror dette er tilfelle, må også fremtidige fødsler foregå med keisersnitt.

I de fleste tilfellene er derimot ikke et keisersnitt til hinder for at neste fødsel kan skje vaginalt.

- De som har gjennomgått et keisersnitt har en noe høyere risiko for fastvokst morkake, forteller Sethi. Fastvokst morkake er en sjelden komplikasjon, men tilstanden kan føre til livstruende blødning i forbindelse med fødsel.

LES OGSÅ: Begge Inas barn ble forløst ved hastekeisersnitt

– Etter to tidligere keisersnitt kan man imidlertid innvilge keisersnitt ved tredje fødsel, med mindre pasienten ønsker selv å forsøke å føde vaginalt. I så fall må fødselstart og forløp være spontant og helt naturlig med god fremgang hele veien. Det vil si at man vil verken indusere eller stimulere rier eller bedøve med epidural og spinal på grunn av større fare for livmorruptur, sier han.

Flere keisersnitt øker sjansen for livmorruptur

Dr Sethi forteller at det ikke finnes en øvre grense for hvor mange keisersnitt en kvinne kan ta. – Men det er større fare for komplikasjoner jo flere ganger buken har blitt åpnet opp og livmor operert på. For eksempel at livmor revner ved fødsel, såkalt livmorruptur.

Livmorruptur er en sjelden komplikasjon som ifølge Forskning.no forekommer i 0,7 av 1000 fødsler. Hos kvinner som har tatt keisersnitt og dermed har arr i livmoren, øker andelen til 2,8 per 1000.

-  En annen komplikasjon kan være sammenvoksninger mellom organoverflater i buken og komplikasjoner derav som blære/tarm skade underveis, sier han.

TRENGER EKSTRA HVILE: – Det kan være vondt å komme seg rundt og en har nok mer behov for hjelp enn kvinner som har født vaginalt, sier jordmor. Foto: Shutterstock
TRENGER EKSTRA HVILE: – Det kan være vondt å komme seg rundt og en har nok mer behov for hjelp enn kvinner som har født vaginalt, sier jordmor. Foto: Shutterstock Vis mer

Får mer vondt

Jordmor Christina Nordkvelde ved Privatjordmor.no sier kvinner ofte har mer vondt etter en fødsel med keisersnitt enn etter en vaginal fødsel.

– Behovet for smertestillende kan også gjøre en litt sløv. Det kan være vondt å komme seg rundt og en har nok mer behov for hjelp enn en kvinne som har født vaginalt, sier hun.

LES OGSÅ: Kan vi ikke bare ta keisersnitt å få det overstått?

Utfordringer ved amming

Noen kvinner opplever også at melkeproduksjonen kan komme noe senere i gang ved keisersnitt.

– Dette kan skyldes at barnet ofte ikke får suge med en gang det er ute, og at det legges sjeldnere til hos mor enn et barn som er født vaginalt. Så det er viktig å tenke på for en keisersnittmamma, sier jordmor.

– Det kan også være utfordrende å finne gode ammestillinger når man er nyoperert, her er det viktig å bruke personalet på barsel. Vi vil hjelpe deg å finne gode stillinger, legger hun til 

LES OGSÅ: Dette burde noen fortalt meg før fødselen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer