Hva skjer når jeg kommer til fødeavdelingen?

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du og evt. din partner ankommer fødeavdelingen vil dere bli mottatt av jordmor. De fleste må før dette registreres i mottagelsesavdelingen. Dette avtaler du på telefon med jordmor før du reiser. Hvis det haster vil du kanskje få beskjed om å møte direkte opp i fødeavdelingen, eller mottagelsesavdelingen står klare med seng til deg for å raskt kjøre deg opp på fødeavdelingen.

En fødsel arter seg veldig ulikt, og det vil ut fra hvor langt du har kommet i fødselen din også variere hva som skjer, og hvordan du blir mottatt på fødeavdelingen. Vi vil i det vi skriver nedenfor gå ut fra at det ikke er en haste-fødsel det dreier seg om, men at foreldrene har timer til rådighet på fødeavdelingen før barnet kommer. Dette er jo det vanligste.

Først en prat med jordmor

Jordmora vil snakke med dere om når riene startet, hvor lenge de varer, pausene og hvordan de kjennes ut. Hun vil også vite om du har noe blødning eller om fostervann har gått. Hun vil også snakke med deg om ønsker og forventninger for fødselen. Så vil hun lese grundig helsekortet ditt og evt. jorunalnotat.

Undersøkelse av magen utvendig

Jordmor vi så kjenne på magen din utvendig for å prøve å finne ut hvordan fosteret ligger og om hodet er festet, og hvor langt ned hodet har kommet i fødselkanalen. Hun vil lytte på fosteret med jormorstetoskop eller dopplerapparat for å høre hjertelyd. Hun kjenner også på magen din gjennom en ri.

Gynekologisk undersøkelse

Jordmor vi undersøke hvor mye mormunnen har åpnet seg, hvor tykk den er og hvor lang den er. Hun kan også kjenne hvor langt ned fosteret har kommet.

CTG-registrering

Mange fødeavdelinger bruker rutinemessig CTG-registrering når du legges inn. Ved hjelp av dette apparatet måles fosterets hjerteaksjon og rienes styrke, lengde og frekvens. Apparatet festes på din mage med et elastisk belte. På et display kan du lese av fosterets hjertelyd i antall slag pr. minutt, og på et annet display riene. Begge deler skrives grafisk ut på en papirstrimmel.
Du skal vanligvis ligge med dette beltet i 20-30 minutter
Etter disse undersøkelsene vil jordmor vite noe om hvor langt fødselen har kommet, og kan kanskje også anslå hvor lang tid det er igjen før barnet kommer. Kanskje dere finner ut sammen at det er like greit å reise hjem igjen en tur, om det er tidlig i fødselforløpet? 

Blodtrykk, urinprøve

Jordmor vil i tillegg ta urinprøve, blodtrykk og vurdere evt. hevelser i kroppen din.

Klyster

Jordmor vil noen ganger også tilby deg et lite klyster slik at du får tømt deg for avføring. Ikke alltid nødvendig, kanskje har du allerede hatt avføring samme dag. Noen ganger vil du ufrivillig få avgang av avføring under fødselen, dette er ganske vanlig. Et klyster kan sørge for at du får tømt deg i forkant.  

Sykehustøy

Hvis du fortsatt skal være ved fødeavdelingen, får du tilbud om å ha på deg sykehustøy, som er en skjorte med knepping foran. Hvis du ønsker å ha på dine egne klær er det ingenting i veien for det.

Omvisning

Hvis du orker å bevege deg, og det er anledning vil jordmor vise deg rundt på fødeavdelingen og du får se hvilke hjelpemidler du har til rådighet.

Spise

Du får måltider ved fødeavdelingen. De fleste steder må far/følgesvenn kjøpe seg mat selv i kantine eller lignende. En solid matpakke er greit å ha med seg, for en fødsel kan i en del tilfeller ta lang tid.

Jordmoras oppgaver under fødselen:

  • Observere fødselens forløp og fosterets velvære
  • Støtte og oppmuntre deg som føder
  • Vurdere om du trenger ytterligere hjelp om det oppstår komplikasjoner
Hvis du ønsker en annen jordmor, kan du be om det.
Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Gjennomlesning og rådgivning av jordmor Marie SvedbergKilder:
  • På vei, dr. Gro Nylander, 2002, Gyldendal fakta
  • Det nye livet, Synne Holan (red), 2. opplag 2001, Fagbokforlaget
  • Svangerskap, fødsel og barseltid, 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer