Hvem ligner barnet på?

Familiære trekk kan være vanskelige å se før etter puberteten.

SAMMENLIGNER: Foreldre er ofte ivrige etter å se hvem barnet ligner på, men barnets ansikt er i konstant forandring hele oppveksten.  Foto: NTB Scanpix
SAMMENLIGNER: Foreldre er ofte ivrige etter å se hvem barnet ligner på, men barnets ansikt er i konstant forandring hele oppveksten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun har pappas øyne og mammas munn og mormor mener at formen på nesen er svært lik hennes egen. Med en gang barnet kommer til verden begynner familien å se etter likheter mellom seg selv og babyen.

Og noen barn er skummelt lik egne foreldre - Mammanett har tidligere vist deg barnebildene som selv forvirrer foreldrene - hvem er hvem?

Mange foreldre kan nærmest småkrangle litt om hvem det lille vidunderet ligner mest på. Barn utvikler seg i en enorm fart, så er det egentlig så sikkert at den nyfødte har så mange familiære trekk?

- Barn forandrer seg stadig. De ligner litt på pappa, litt på mamma og onkel og tante. Det er foreldrene som tror de ligner på noen, sier Ingebjørg Fagerli, leder i norsk barnelegeforening og seksjonsoverlege ved Nordlandssykehuset.

LES OGSÅ: 11 morsomme inneleker

Kan se trekk etter puberteten

Fagerli forteller at barnets ansikt er i konstant forandring i mange år.  

- Ansiktet forandrer seg i forhold til alderen og barn endrer seg i hele oppveksten. Det eneste er øyenfargen som kan endre seg første leveår og deretter er varig. 

APER ETTER FORELDRENE: Barn lærer ved å herme etter foreldrene sine og plukker opp ord og uttrykk fra dem.  Foto: NTB Scanpix
APER ETTER FORELDRENE: Barn lærer ved å herme etter foreldrene sine og plukker opp ord og uttrykk fra dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun mener det er vanskelig å se en konkret likhet før barnet nærmer seg voksen alder.

- Mange forandrer seg også mye i puberteten som gjør at det er vanskelig å si hvem de ligner på, forteller Fagerli. 

LES OGSÅ: Drittlei ammehets

Lærer ved å herme

Torill Siqveland, forsker i utviklingspsykologi ved universitetet i Oslo Foto: Universitetet i Oslo
Torill Siqveland, forsker i utviklingspsykologi ved universitetet i Oslo Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

Selv om det kan være vanskelig å se familiære trekk i tidlig alder, er det ofte lettere å se dette på kroppsspråk og valg av ord og uttrykk. Barn lærer nemlig ved å herme etter menneskene rundt seg og kan dermed plukke opp trekk fra sine nærmeste.

- Alle barn utvikler seg i en sosial relasjon, først med de primære omsorgspersonene, deretter med søsken eller barn i barnehagen. De lærer gjennom å observere og prøve ut handlingene, sier Torill Siqveland, forsker i utviklingspsykologi ved universitetet i Oslo.

Dette kan man se eksempler på allerede rett etter fødselen.

- Allerede kort tid etter fødselen kan spedbarn imitere de rundt seg ved for eksempel å åpne og lukke munnen eller strekke ut tungen, forteller Siqveland.

LES OGSÅ: Får ikke barnet delta i leken?

Plukker opp ord og uttrykk

I løpet av det første leveåret kan barna imitere enkle ord og handlinger. Etter hvert som barnet nærmer seg to år kan det herme etter foreldrene på en mer kompleks måte.

- Dette kan for eksempel være gjennom lek, der mor mater dukken og barnet gjør det samme, eller barnet ser foreldrene støvsuge eller lage mat og de vil gjøre det samme. De kan også plukke opp ord eller fraser fra de voksne.

KONSTANT FORANDRING: Barns fysiske trekk er i konstant utvikling med unntak av øyefarge, som er varig etter det første året. De kan derimot ligne på foreldrene i væremåte og uttrykk.  Foto: NTB Scanpix
KONSTANT FORANDRING: Barns fysiske trekk er i konstant utvikling med unntak av øyefarge, som er varig etter det første året. De kan derimot ligne på foreldrene i væremåte og uttrykk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hermingen kan hjelpe barnet å identifisere seg med foreldrene. De primære omsorgpersonenen blir da et trygt punkt i en periode der de fleste barn er travle med å utforske verden rundt seg.

- Den første perioden av livet foregår i tett relasjon med foreldre og søsken. Barnet danner tilknytningsrelasjoner til sine foreldre. De blir en trygg base som barna kan utforske verden fra og gå tilbake til når de blir engstelige. Etter hvert som barnet blir eldre vil radiusen for utforskning øke. Dette er en naturlig måte å bevege seg ut i verden på for små barn.

LES OGSÅ: Bør du holde barna inne når det er mange minusgrader ute?

Hvem ligner barnet ditt mest på? (Avsluttet)
Mamma 42% (184)
Pappa44% (193)
Annen slektning6% (28)
Ingen8% (34)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer