Hver sjette gravide har vært full

- Før de visste om graviditeten.

VISSTE IKKE OM GRAVIDITETEN: Ikke alle graviditeter er planlagt. Foto: Shutterstock ©
VISSTE IKKE OM GRAVIDITETEN: Ikke alle graviditeter er planlagt. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektoratet har nylig gjennomført en undersøkelse via Ipos MMI om gravides alkoholbruk. Ni av ti gravide sluttet helt å drikke alkohol da de fikk vite at de var gravide, bare fire prosent fortsatte å drikke selv om de visste at de var gravide.

Ikke alle graviditeter er planlagt, og i enkelte tilfeller kan det gå flere måneder før man oppdager at man er gravid. 

Hver fjerde kvinne (27 %) var bekymret fordi hun hadde drukket før hun visste at hun var gravid. Hver sjette kvinne (16%) oppga å hadde vært fulle før de visste at de var gravide.

Myte om spontanabort og alkohol

En vanlig anekdote er «Hvis du ikke har spontanabortert, betyr det nok at fosteret er friskt og ikke har tatt skade». Men stemmer egentlig dette?

Nei, det stemmer ikke. Alkoholbruk i svangerskapet øker risikoen for spontanabort, men det kan også føre til permanente skader eller problemer for barnet som utvikler seg, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

- Hvor stor sannsynlighet er det at barnet har tatt skade hvis du drakk deg full før du visste at du var gravid?

- De fleste som har drukket noe før de visste at de var gravide føder friske og sunne barn.

-  Samtidig så er det ikke mulig å angi en sikker nedre grense for alkoholbruk i graviditeten og vi vet at «festdrikking», altså drikking av store mengder på en gang, gir økt risiko, sier Øien.

Hun forteller at anbefalingen om avhold i svangerskapet kan sees på ut ifra et føre-var-prinsipp, fordi noen kvinner og fostre kan være mer følsomme for alkohol enn andre, og vi vet ikke hvem som er mest sårbare.

- Det er også viktig å være klar over at ved mindre mengder alkohol er det ikke snakk om skade, men heller at barnet kanskje hadde fått en litt bedre utvikling uten å ha blitt eksponert for alkohol, forklarer Øien.

Les også om Anne Lise som gjorde det alt for få tør. 
- Foreldrene ble fullere og fullere. I vogna lå det en treåring.

BARE FIRE PROSENT GJØR DETTE: Nesten alle avstår helt fra lakohol når graviditeten er et faktum. Foto: Shutterstock ©
BARE FIRE PROSENT GJØR DETTE: Nesten alle avstår helt fra lakohol når graviditeten er et faktum. Foto: Shutterstock © Vis mer

Prøvere bør avstå fra alkohol 

Øien forteller også at det er fra og med øyeblikket for unnfangelse man må avstå fra alkohol.

- I prinsippet er det fra det øyeblikket unnfangelsen finner sted at man bør unngå alkohol. Men det kan være vanskelig å vite dette tidspunktet nøyaktig.  En god huskeregel kan være at man ikke drikker i andre del av menssyklusen hvor man kan ha blitt gravid.  

Det er særlig hjerneceller og nervesystemet som påvirkes ved alkoholbruk. 

- Barnets hjerne utvikles gjennom hele svangerskapet og alkohol kan derfor skade gjennom hele graviditeten.  Dannelsen av organer hos fosteret skjer de første 12 ukene. Dette er en særlig sårbar periode, forteller Øien.

Ikke alle er klar over at en fyllkule kan gi 70 dager med nedsatt fruktbarhet. Å avstå fra alkohol vil øke sjansene for å bli gravid. 

VENT NI MÅNEDER: Eller velg alkoholfri variant. Foto: Shutterstock ©
VENT NI MÅNEDER: Eller velg alkoholfri variant. Foto: Shutterstock © Vis mer

Skadene

Alkoholbruk i svangerskapet øker risikoen for en rekke tilstander. Øien nevner:

  • medfødte konsentasjonsvansker 
  • hyperaktivitet
  • lærevansker
  • misdannelser
  • avvikende utseende
  • veksthemning
  • hjerneskader
  • adferdsforstyrrelser kognitive problemer hos barnet. 

 

-  Skadeomfanget avhenger av mengden alkoholinntak. Skadene er ikke synlige på ultralyd og heller ikke alltid etter fødselen. Noen ganger er det først i skolealder at de mindre problemene viser seg, sier avdelingsdirektøren.


Bekymret?

- Hva vil du råde kvinnene som har drukket alkohol før de visste at de var gravide å gjøre?

- Det viktigste er å ikke drikke alkohol videre i svangerskapet.  Jo mindre alkohol, jo mindre risiko for skade. Da får barnet den beste starten. Gravide som er bekymret kan snakke med jordmor eller lege som følger opp i svangerskapet.

Amming og alkohol: Når kan jeg ta et glass vin igjen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer