Kvinnedagen:

- Hvor ble det av respekten for jenter?

Da tenåringsdatteren fortalte om jenter som var redd for å dusje sammen fordi de kanskje ikke var fine nok, bestemte Kristin M. Hauge (48) seg for å skrive bok.

KVINNEDAGEN: – Vi må framsnakke det å være jente! Og vi må framsnakke mennene som er gode forbilder – for dem er det også mange av, understreker journalist og forfatter Kristin M. Hauge. FOTO: Mona Nordøy
KVINNEDAGEN: – Vi må framsnakke det å være jente! Og vi må framsnakke mennene som er gode forbilder – for dem er det også mange av, understreker journalist og forfatter Kristin M. Hauge. FOTO: Mona Nordøy Vis mer
Publisert

​Det var på skoleavslutningen for datteren Hedda i tiende klasse, våren 2015, tårene begynte å trille hos Kristin. Det ble så tydelig at jenta hennes var i svevet – på vei vekk fra hennes trygge favn og ut i den store, vide verden. Hadde hun gitt henne nok ballast og verdier som kunne hjelpe henne å ta gode valg?

Fortsatt pleide datteren å komme tassende inn til henne i nattkjolen på kvelden for å få hennes råd. «Hva skal jeg gjøre? Hva ville du ha gjort?»

Hun hørte henne fortelle om hvordan jenter ikke lenger torde dusje sammen, fordi de var så usikre på sin egen kropp, på om den var fin nok til å vises fram. Samtidig leste Kristin i avisene om jenter på samme alder som gjerne delte nakenbilder av seg selv og filmet famlende samleier med mobilen. Og hun leste om stadig stigende voldtektsstatistikker.

Selv hadde hun solt seg toppløs som ungdom fordi hun følte seg fri. På fest var hennes grenser alltid blitt respektert, gutta fulgte henne til og med trygt hjem. Ja, som jente og kvinne hadde hun generelt opplevd å bli heiet fram.

LES OGSÅ: Slik påvirker nettvanene tenåringsjenters selvbilde

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer