Hvor bør øvre aldersgrense settes for eggdonasjon?

I utlandet blir stadig flere kvinner gravide lenge etter overgangsalderen.

GRAVID VED HJELP AV EGGDONASJON: I enkelte europeiske land kan man få eggdonasjon opp til man er 50 år. Foto: NTB Scanpix
GRAVID VED HJELP AV EGGDONASJON: I enkelte europeiske land kan man få eggdonasjon opp til man er 50 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eggdonasjon er ulovlig i Norge, men de siste årene har flere tatt til orde for at eggdonasjon bør tilbys i Norge på lik linje som i våre naboland Sverige og Danmark. Både Bioteknologirådet og Helsedirektoratet anbefaler dette.

Men hvem skal få benytte seg av tilbudet om eggdonasjon? 

– Det er det som er det vanskelige, sier fertilitetslege og klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund.

– De fleste er nok enige i at dette bør kunne tilbys unge kvinner som er født uten eggstokker eller kvinner som har en sykdom som gjør at de har mistet eggkapasiteten. Ser man bare på denne gruppen, så er det ikke så mange det gjelder.

– Men hvem er det som leter etter eggdonasjon i dag? Jo, de fleste er kvinner som har kommet opp i en alder hvor eggene ikke virker lengre. 

Fertilitetslege og klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken. Foto: Klinikk Hausken
Fertilitetslege og klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken. Foto: Klinikk Hausken Vis mer

Hva bør aldersgrensen være?

Hausken synes et av de vanskeligste spørsmålene i denne debatten er hvor man bør sette aldersgrensen for å få denne typen hjelp. 

– Noen sier 45 år fordi man kan bli naturlig gravid opp til denne alderen. Men gjennomsnittsalderen for når man er fysiologisk infertil er 41 år, det er kun få prosent som klarer å bli gravide ved 45.

Jeg synes derfor at aldersgrensen bør ligge et sted mellom 40-41 år, da gjør man ikke noe som er etisk eller moralsk galt ved å forlenge det naturlige.

– Hvem som skal betale for det er også et vanskelig spørsmål. Det er én ting at samfunnet betaler for dem som er syke, men skal vi også godta at kvinner skal få dekket eggdonasjon når de er 45 år, spør han. 

Overgangsalderen starter tidligere enn mange tror

Dersom norske politikere skulle velge å sette aldersgrense til 40 år, ville det bety at man ikke får slutt på at norske kvinner reiser til utlandet for å få utført eggdonasjon. Flere land i Europa tilbyr nemlig eggdonasjon opp til man er femti år. 

Noen mener at grensen bør ligge på femti år, fordi man da er i overgangsalderen. Men vi vet at den infertile perioden begynner ti år før det, sier Dr. Hausken. 

– Man definerer gjerne overgangsalderen med de klassiske symptomene som hetetokter, varierende humør og dårligere søvn. Men når du begynner å få disse symptomene, er du allerede i overgangsalderen. Det aller første symptomet er at man ikke klarer å bli gravid, så får man ikke eggløsning og enkelte opplever kraftige blødninger. Dette kan starte allerede i begynnelsen av førtiårene og er veldig individuelt fra kvinne til kvinne. 

Overgangsalderen kan vare i 10-15 år og når man i slutten av førtiårene nesten ikke produserer østrogen lengre, får man de mer klassiske symptomene, forklarer han.

LES OGSÅ: Vil du ha minst to barn? Da bør du starte før du fyller 27!

70 ÅR OG NYBAKT MOR: Mohinder Singh Gill (79) og Daljinder Kaur (70) med deres nyfødte sønn Arman. Foto: NTB Scanpix
70 ÅR OG NYBAKT MOR: Mohinder Singh Gill (79) og Daljinder Kaur (70) med deres nyfødte sønn Arman. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lar 70-åringer få eggdonasjon

For noen par uker siden fikk vi nyheten om at 70 år gamle Daljinder Kaur hadde født sitt første barn.

Etter å ha blitt behandlet med hormoner i to år, ble hun gravid ved hjelp av donoregg. 

Det er ingen som kan fastslå helt sikkert akkurat hvor gammel den nybakte moren er. Hun har nemlig ikke fødselsattest, noe som ikke er uvanlig i hjemlandet India.

Legene som har behandlet henne ved fertilitetsklinikken anslår at hun er et sted mellom 70 og 72 år, og ektemannen Mohinder Singh Gill er 79. Ifølge The Telegraph forteller ekteparet at de alltid har ønsket seg barn og at de nesten hadde gitt opp håpet da de så annonsen til fertilitetsklinikken. 

Norsk kvinne fikk donoregg som 57-åring

Å få barn mange år etter overgangsalderen er blitt mer og mer vanlig i India, fordi kostnaden er lav og det ikke finnes regelverk rundt IVF-behandlinger. Den eldste kvinnen som har født med denne typen behandling i India var 74 år gammel.

Men man trenger ikke å reise helt til India for å få eggdonasjon etter at man har kommet i overgangsalderen. Enkelte klinikker i Russland opererer med enda høyere aldersgrense. 

Ifølge Dailymail ble den 57 år gamle norsk-engelske kvinnen Susan Tollefsen gravid med donoregg etter behandling i Moskva. 

Økt risikon for komplikasjoner ved høy alder

Selv om man skulle la eggdonasjon være fritt frem for alle, er det ikke gitt at kvinner i høy alder vil lykkes. 

– Det er slett ikke alle 70-åringer som hadde klart å bli gravide med eggdonasjon, sier Dr. Hausken.

– Når livmoren når en alder av 45-46 år, er den mindre sirkulær og mindre stimulert av østrogener og kjønnshormoner. Den fungerer da ikke like godt som den gjør hos en yngre kvinne. I graviditeten vil dette føre til en høyere risiko for komplikasjoner og høyt blodtrykk. Det kan hende at morkaken ikke fungerer så godt og at barnet blir mindre enn antatt fordi det ikke får nok næring. Det kan også ende opp med akutt forløsning og det kan være større risiko for andre komplikasjoner for ungen.

– Men selv om det totalt sett er større risiko, er det ikke så økt at vi ikke kan tolerere det. Dersom kvinnene får tett oppfølging i graviditeten, kan man fange opp problemer og legge ting til rette, sier han.

Hausken peker på at man blant annet i Sverige har gjennomført flere vellykkede livmortransplantasjoner.

– I disse tilfellene har man brukt kvinnenes mødre som donorer. Flere av disse kvinnene har klart å gjennomføre svangerskap, til tross for at de har en «gammel» livmor. Disse kvinnene har riktignok fått en nøye oppfølging og blitt forløst i uke 32 fordi man har vært redd for komplikasjoner, sier han. 

Hans Ivar Hanevik, overlege og avdelingsleder hos Fertilitetsavdelingen Sør ved Sykehuset Telemark HF Foto: Sykehuset Telemark
Hans Ivar Hanevik, overlege og avdelingsleder hos Fertilitetsavdelingen Sør ved Sykehuset Telemark HF Foto: Sykehuset Telemark Vis mer

Viktig at lovteksten er klar

Hans Ivar Hanevik, overlege og avdelingsleder hos Fertilitetsavdelingen Sør ved Sykehuset Telemark HF, ønsker ikke å si noe om hva han mener aldersgrensen for mottakere av donoregg bør være.

– Dette må debatteres grundig, fordi det ikke bare er et medisinsk spørsmål men også et samfunnsspørsmål, sier han.

– Jeg håper vi får en klar lovtekst som det blir greit for landets fertilitetsavdelinger å følge. Ikke bare når det gjelder hva som skal være lovmessig tillatt, men også hva som er praktisk mulig, sier han. 

Alle som driver med fertilitetsbehandling må i dag forholde seg til bioteknologiloven, men offentlige sykehus er også pålagt å følge en prioriteringsveileder gitt av Helsedirektoratet.

Denne veilederen er åpen for tolkning hos de forskjellige fertilitetsavdelingene.  

Hos Fertilitetsavdeling Sør har man tolket denne slik at aldersgrensen for å få tilbud om IVF-behandling er 39,5 år. Hos Reproduksjonsmedisinsk seksjon ved Oslo Universitetssykehus er aldersgrensen satt til 38 år.  

– Det er mange hensyn som skal ivaretas ved en eventuell endring av Bioteknologiloven, men jeg håper politikerne kommer med klare føringer og ikke legger hovedtyngden av vurderingene på fagmiljøet, sier Hanevik. 

LES OGSÅ: - Jeg var anonym sæddonor

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer