Hvor bør øvre aldersgrense settes for eggdonasjon?

I utlandet blir stadig flere kvinner gravide lenge etter overgangsalderen.

GRAVID VED HJELP AV EGGDONASJON: I enkelte europeiske land kan man få eggdonasjon opp til man er 50 år. Foto: NTB Scanpix
GRAVID VED HJELP AV EGGDONASJON: I enkelte europeiske land kan man få eggdonasjon opp til man er 50 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eggdonasjon er ulovlig i Norge, men de siste årene har flere tatt til orde for at eggdonasjon bør tilbys i Norge på lik linje som i våre naboland Sverige og Danmark. Både Bioteknologirådet og Helsedirektoratet anbefaler dette.

Men hvem skal få benytte seg av tilbudet om eggdonasjon? 

– Det er det som er det vanskelige, sier fertilitetslege og klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund.

– De fleste er nok enige i at dette bør kunne tilbys unge kvinner som er født uten eggstokker eller kvinner som har en sykdom som gjør at de har mistet eggkapasiteten. Ser man bare på denne gruppen, så er det ikke så mange det gjelder.

– Men hvem er det som leter etter eggdonasjon i dag? Jo, de fleste er kvinner som har kommet opp i en alder hvor eggene ikke virker lengre. 

Hva bør aldersgrensen være?

Hausken synes et av de vanskeligste spørsmålene i denne debatten er hvor man bør sette aldersgrensen for å få denne typen hjelp. 

– Noen sier 45 år fordi man kan bli naturlig gravid opp til denne alderen. Men gjennomsnittsalderen for når man er fysiologisk infertil er 41 år, det er kun få prosent som klarer å bli gravide ved 45.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer