Heliumballonger forbud

Hvor ille er det egentlig om du kjøper poden en heliumballong på 17. mai?

- Høyrisikosport mener Naturvernforbundet, men ballong- og heliumleverandørene er ikke helt enige.

HELIUMBALLONGER: Hvor ille er det egentlig å kjøpe en heliumballong på 17. mai? Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HELIUMBALLONGER: Hvor ille er det egentlig å kjøpe en heliumballong på 17. mai? Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Heliumballonger har i mange år vært et fast innslag i gatene på 17. mai, men i år har flere kommuner valgt å forby salg av denne typen ballonger på nasjonaldagen.

Ifølge Dagbladet/NTB begrunnes dette med behovet for å bekjempe utbredelsen av plastsøppel i naturen, samt å begrense forbruket av helium. Blant de kommunene som har valgt å forby salg av heliumballonger på 17. mai, finner vi Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø. Stortinget har også bedt regjeringen om å utrede et nasjonalt forbud.

Betyr dette at vi helt bør unngå å kjøpe heliumballonger til barna våre?

Ja, mener leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg, som peker på at det er flere årsaker til at heliumballonger er skadelig for miljøet.

– For det første er materialet som går med til å lage ballongene noe som blir værende i naturen i veldig lang tid, dersom det kommer på avveie. Ofte har vi bare glede av en slik ballong en halvtime før vi mister den, mens naturen kan ta skade av den i flere tiår. Dette synes vi er unyttig bruk, sier hun.

– Helium er også en begrenset ressurs. Vi synes det er veldig dumt å bruke helium som man er veldig avhengig av i helsetjenester på denne typen bruk, legger hun til.

– Bruk av utendørs ballonger er høyrisikosport

Mens heliumballonger lages av en type folie, reklamerer ballongbutikkene med at de har andre ballonger som er laget av 100 prosent naturlig gummi. Dette er ifølge butikkene gummi fra gummitrær som er dyrket i områder som trenger arbeid og industri.

Denne naturgummien har en nedbrytningsevne på cirka to år, noe som tilsvarer et eikeblad. Til sammenligning mener de oljebasert gummi er full av kjemikaler og produsert på en måte som gir mer luftforurensing.

Lundberg påpeker at naturgummi har en tilleggsutfordring knyttet til regnskog. I både Laos og Burma har store arealer regnskog gått tapt for gummiplantasjer.

I tillegg vil flere av utfordringene når disse ballongene kommer på avveie fortsatt være de samme.

– Bruk av utendørs ballonger er høyrisikosport, fordi den alt for ofte ender med å fly av gårde. Da vil også ballonger av naturgummi ha utfordringer, ved at den likevel er slitesterk. Til tross for at det er et naturmateriale har det lang nedbrytingstid, og det følger ofte med både snorer og plastfester når ballongene kommer på avveie. Da kan dyr kan hekte seg inn i det, fugler kan bygge reir med det og både dyr og planter kan ta det opp. Når produksjon av naturgummi i tillegg kan føre til mindre regnskog i verden, er det dessverre ikke godt nok.

– Vi ser at på de strandryddeaksjonene vi har hatt rundt omkring i landet, er ballonger på femteplass over forbruksplasten som det finnes aller mest av. Bare på én strand på Ytre Hvaler ble det i 2016 funnet 300 ballonger, sier hun.

Mener politikere og media har fått feil informasjon

Petter Vabog driver Ballongbutikken AS som er importør og distributør av heliumballonger og andre typer ballonger til norske forhandlere. Han er også leder for den nyopprettede «Ballongalliansen for miljø» hvor 14 forhandlere har organisert seg for å jobbe for god ballongpraksis og for å få frem riktig dokumentasjon rundt bruk av heliumballonger.

– Dessverre er det sånn at mye av informasjonen som har kommet frem i media og som politikere har brukt, ikke er riktig, sier Vabog.

Blant annet har det blitt advart mot at ballonghelium vil gå på bekostning av kreftbehandling av barn. Helium brukes nemlig til å kjøle ned magnetene i MR-maskinene.

– Jeg skjønner jo at slike utsagn treffer mange, det er jo ingen av oss som vil ha det slik. Men saken er at helium som brukes i ballonger er et biprodukt av helium til MR, sier Vabog.

LES OGSÅ: Billigkjeden H&M lover: - Innen 2030 skal vi bli hundre prosent bærekraftige

Ikke samme type helium som brukes i MR-maskiner

Vaborgs påstand støttes av Jon Olav Birkeland som er base-manager hos selskapet Air Products, en av verdens største leverandører av helium.

Han forklarer at man ikke kan bruke ballonghelium i MR-maskiner på sykehus fordi den ikke har høy nok renhetsgrad.

– Når man fyller flytende helium over i mindre gassbeholdere får du et avkok på cirka 30 prosent og det er dette som brukes til ballonghelium. Tidligere ble denne typen helium bare kastet. Også ved en helt nødvendig nedkjøling av tanker til bruk for flytende helium oppstår et stort avkok som brukes til ballonghelium, sier han.

– Teoretisk sett kan ballonghelium fylles på store lagertanker og resirkuleres tilbake til flytende for så å brukes til MR, men Norge har ingen slike anlegg. Dette er også en kostbar prosess og lite miljøvennlig på grunn av transportkostnader og store avstander.

Ifølge Birkeland er det heller ingen umiddelbar fare for at verden skal gå tom for helium.

– Helium finnes over alt, det handler bare om hvor mye man er villig til å påkoste for å utvinne det. Det er absolutt ingen fare for at helium skal gå tomt i vår levetid og det norske forbruket er så minimalt at det i den store sammenhengen betyr svært lite, sier han.

Silje Lundberg i Naturvernforbundet er ikke enig og viser til en artikkel i NRK Viten hvor fysiker og nobelprisvinner Robert Richardson mener billigsalget av helium er i ferd med å tømme verdens heliumlager mye raskere enn forventet.

– Helium er en begrenset, ikke fornybar ressurs. Og utvinning av denne gassen har et stort miljøfotavtrykk. Derfor er Birkeland sin løsning svært dårlig i et miljøperspektiv. Å bruke helium i ballonger er helt unyttig, og det bør heller sørges for å gjøre prosessene med å resirkulere helium mer effektiv og miljøvennlig, sier hun.

Enig i totalforbud mot ballongslipp

Vabog og Ballongalliansen for Miljø foreslår at man i stedet for totalforbud mot heliumballonger, bør følge det de kaller god ballongpraksis.

– Alle heliumballonger bør utstyres med en vekt som gjør at de ikke suser avsted når barna mister dem, noe som jo skjer. Med en slik vekt vil ballongene holde seg på bakken. Vi ønsker også at alle typer ballongslipp med gassballonger forbys, det betyr at ingen av oss vil selge inn ballongslipp på landskamper eller andre store idrettsarrangement.

– Vi mener også at det ikke er ballongene i seg selv som er hovedproblemet, men hvordan vi som forbrukere håndterer avfall. Vår anbefaling er at man stikker hull på ballongen når man er lei av den og kaster den i restavfallet. Det er på samme måte som med plastflasker; dersom alle hadde vært flinke til å kaste ting der det hører hjemme, hadde vi unngått veldig mye forsøpling, sier han.

LES OGSÅ: Stine (24) får plass til en ukes søppel i et syltetøyglass

Tør ikke lengre selge heliumballonger

Vabog forteller at alle medieoppslagene om heliumballonger og det at enkelte kommuner har satt ned forbud mot salg, har ført til at folk ikke lengre tør å selge ballonger i frykt for å bli uglesett.

– Mange tør ikke lengre selge heliumballonger på 17. mai, selv om det ikke er forbud, fordi de er redde for å få kjeft.

– Her i Sandefjord har en forening i alle år solgt ballonger til inntekt for SOS Barnebyer. I år har de valgt å droppe det, fordi de er redde for hva publikum vil si til dem når de står og selger ballonger. Jeg har også fått slike tilbakemeldinger fra andre som har solgt ballonger til lag, foreninger og skoleklasser som har videresolgt dem til sine formål. Han synes det er trist at mange synes å ha glemt alle de positive effektene ballongene har og at ballonger for mange har blitt synonymt med all plastforsøpling.

– Ballonger får deg i godt humør, de er fargerike og gir feststemning. For å sette det litt på spissen, så virker det som om at enkelte tror at det å forby heliumballonger vil redde fiskene i havet. Men det er nok dessverre ikke så enkelt å løse problemet med plastforsøplingen, sier han.

Råd til deg som velger å kjøpe heliumballonger på 17. mai:

  • Sørg for at ballongene har en vekt på seg. Dette kan du for eksempel gjøre ved å knyte en mutter eller en metallskive til ballongen. Eller knyt den til noe, som ei veske.
  • Når du er lei av ballongen; stikk hull på den og kast den i restavfallet.

LES OGSÅ: 3 grunner til at du ikke bør handle varer fra Wish

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer