Har du en tube solkrem liggende fra i fjor sommer som du lurer på om du fortsatt kan bruke? - Svaret er mest sannsynlig.
Rebekka Gitlestad er fagrådgiver i Apotek 1. Hun forteller at når man først har åpnet en tube med solkrem, vil det være forskjell fra merke til merke hvor lenge den varer.
– De aller fleste solkremer er merket med holdbarhet på 6 eller 12 måneder etter åpning.
– Har man en solkrem som ble tatt i bruk helt på slutten av sesongen i fjor, og som ikke har vært oppbevart for varmt eller kaldt, kan denne derfor som regel brukes på våren igjen, forteller hun.
Se etter krukke-symbol
For å finne ut hvor lenge din solkrem varer etter åpning, se etter et «åpen-krukke»-symbol, etterfulgt av en tidsangivelse i måneder og/eller år. Dette kan for eksempel være 6M eller 12M.
Alle solkremtuber skal være merket med holdbarhetsdato eller holdbarhetstid etter åpning.

LES OGSÅ: Hva er best, UV-klær eller solkrem?
Påvirkes av ytre forhold
Gitlestad gjør oppmerksom på at solkrem som har vært oppbevart for varmt, kan ha redusert kvalitet. Det kan også gå ut over kremens egenskaper i forhold til smørevillighet og lukt.
En krem som har vært utsatt for sterk kulde og frosset kan også ha redusert kvalitet da fett- og vannfasen kan ha skilt seg.
Dersom man er usikker på hvor lenge kremen har vært åpen, eller hvordan den har vært oppbevart i løpet av vinteren, anbefaler hun derfor at man skaffer en ny solkrem.
– Når en solkrem har gått ut på dato, kan solfaktoren ha blitt redusert slik at den ikke gir like god solbeskyttelse, sier hun.
LES OGSÅ: Beskytt barna i sola

Uåpnet varer ikke evig
Selv uåpnede flasker med solkrem, varer ikke evig. Produkter merket kun med krukkesymbol er testet for en holdbarhet på over 30 måneder. Slike produkter bør likevel ikke lagres i mange år, men brukes fortløpende etter behov.
Produkter uten krukkesymbol har en holdbarhet på under 30 måneder og vil være merket med en holdbarhetsdato.
– Noen produkter kan være merket med holdbarhetsdato i tillegg til krukkesymbol dersom det er relevant for produktet. Da må man følge med på den datoen som kommer først, forklarer Gitlestad.