Skilsmisse

Hvor lett er det å møte en ny kjæreste når man er alenemor?

Hver gang Lillian Nordbø (26) er på date, tenker hun: Er dette en mann jeg ville hatt som bonuspappa til guttene mine?

ALENEMOR: – I ukedagene er jeg den travle alenemoren. I helgene, mens guttene er hos faren, er jeg single Lillian som jobber som bryllupsfotograf, sier Lillian Nordbø. Foto: Monica Larsen
ALENEMOR: – I ukedagene er jeg den travle alenemoren. I helgene, mens guttene er hos faren, er jeg single Lillian som jobber som bryllupsfotograf, sier Lillian Nordbø. Foto: Monica Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følelsen av å være nyforelska! Man vil bare være sammen hele tiden, glemme alt annet. Og sånn er det gjerne med den første kjærligheten. Men mange av oss skal møte den store kjærligheten flere ganger, og med det følger det gjerne bagasje i form av små mennesker som ikke lar deg slippe alt annet. For de er der, de trenger deg, og de er de aller viktigste menneskene i livet ditt – selv om du er aldri så forelska. Hvordan går du fram da?

Lillian Nordbø var bare 17 år da hun møtte mannen som skulle bli far til hennes tre barn. Bruddet var vanskelig for dem begge, og det tok over et år før hun engang vurderte å kunne åpne hjerte og hode for en ny mann. 

– Siden jeg var veldig ung da jeg ble sammen med eksen min, var det viktig for meg å finne ut hvem jeg var og hva jeg sto for før jeg kunne vurdere å date igjen, sier hun. 

– Jeg går fortsatt gjennom mange prosesser, og er usikker på om og når jeg faktisk vil være klar til å møte en ny mann. Jeg føler iblant at jeg har to ulike liv: I ukedagene er jeg den travle alenemoren. I helgene, mens guttene er hos faren, er jeg single Lillian som jobber som bryllupsfotograf. 

LES OGSÅ: Hvor høyt kan man egentlig elske andres barn?

Siden guttenes far jobber i ukedagene og Lillian i helgene, er samværsordningen tilpasset det. Dermed kan Lillian være helt til stede for sønnene på hverdagene, og helt til stede for jobben i helgene. Resultatet er at hun sjelden har tid for seg selv. Bryllupene hun jobber i er dermed også blitt hennes sosiale plattform, men når det kommer til flørting merker hun at hun holder litt igjen. 

– Før var jeg mer usikker på meg selv, og så fort noen kjekke menn likte meg, så likte jeg dem. I dag tror jeg ikke at jeg tar den første og beste. Slik må man nesten tenke når man har barn, mener hun. 

– Det er ikke lenger bare mitt liv det er snakk om. Når du er mor, må du forsøke å tenke fornuftig og forbi følelsene. Skal jeg finne en ny mann, må det være en bonus for oss alle, han skal være en god rollemodell for ungene mine. Jeg må være trygg på at han ikke ser på guttene som en belastning i livet, men at han virkelig elsker dem, og ønsker dem i livet sitt. Guttene mine går foran alt, så jeg kan ikke ha en mann som vil være til hinder eller belastning for dem. Guttene har tross alt en far, mammas nye kjæreste vil bare være en bonus. 

Mistet kjærligheten i sitt liv for halvannet år siden 

For Maja (38) er det annerledes. Hun er alene med datteren på 6 år etter at hennes livs kjærlighet døde for halvannet år siden. Og midt oppi sin egen og datterens sorg, kjenner hun på et savn etter en å elske.

– Det er veldig rart å begynne å date når man er ufrivillig singel. Han var jo drømmemannen, vi var sammen i så mange år og gift så lenge, forteller hun.

– Jeg tar meg selv i å tenke: «MÅ jeg begynne å date igjen? Nei, er jeg DER nå igjen?» Mye av meg føler jo at jeg fortsatt er gift med ham, selv om logikken sier at han ikke er her mer. I starten føltes det som å være utro bare jeg snakket om gutter. Kan jeg det, liksom?

I begynnelsen trengte hun en dytt i form av venninner, vin og Tinder. Du har ingen barnefrie uker som enke, ingen helger der barna er hos pappaen sin. Når skal man møte noen da? Hun ga datingappen en sjanse, og det var jo hyggelig nok å fylle kveldene med å flørte med andre i lignende situasjon. Uforpliktende. Men etter en stund forventes det at man går videre, og møtes i virkeligheten.

– Det å treffe noen er for meg veldig vanskelig å få til, det begynner å gå opp for meg nå. Jeg kan ikke bare avtale en date, jeg har ikke tid til at et nytt forhold kan gå sin naturlige gang. Det å finne tid og skaffe barnevakt, det er som å planlegge en svær event. Og det tar så mye tid og energi, når all min energi egentlig går til datteren min og hennes savn av pappaen sin, forteller hun.

– Jeg merker også at jeg er blitt veldig effektiv, og dermed sikkert skremmende for noen. Det handler nok om at jeg har opplevd at livet kan være veldig kort, det er ingen vits i å kaste bort tid her i livet. Dessuten blir man effektiv når man ikke eier sin egen tid.

Hun har møtt et par menn. Det var greit nok det, men hun avsluttet det. Nå tenker hun at det kanskje hadde vært best å bygge videre på et bekjentskap som allerede er der, se om det kan ligge en sovende flørt i et vennskap om du vil. Alenemødre må tenke praktisk, og det virker som mindre arbeid: Slippe å bruke tid hun ikke har til å møte noen, bli kjent med dem, og så vurdere om han kunne vært en kjæreste for henne og en farsfigur for datteren. For begge deler er like viktig. Det er bare ett problem:

– Jeg opplever at jeg som enke er freda i miljøet mannen min og jeg tilhørte, røper hun.

– Han var en høyt respektert fyr, en som mange så opp til og følte seg knytta til. Blant folk som kjente ham er det mye omsorg å få, men ingen som tør å prøve seg på enken. Jeg burde vel begynne å sende ut signaler om at jeg er klar for noe nytt, og håpe på å finne en blant venners venner. Eller vente på at bra folk skiller seg, det er jo en lykke for sånne som meg når det skjer – det er ikke tull engang. En som jeg var forelska i en gang har akkurat skilt seg nå, han har jeg tenkt en del på i det siste.

TRENGER ROLLEMODELL: – Skal jeg finne en ny mann, må det være en bonus for oss alle, han skal være en god rollemodell for ungene min, sier Lillian Nordbø. Foto: Monica Larsen
TRENGER ROLLEMODELL: – Skal jeg finne en ny mann, må det være en bonus for oss alle, han skal være en god rollemodell for ungene min, sier Lillian Nordbø. Foto: Monica Larsen Vis mer

LES OGSÅ: Anette ble enke og alenemamma som 28-åring

Først og fremst en kjæreste, ikke en farfigur

Av alle som ønsker at Maja skal møte noen, er presset desidert størst fra datteren. Med datterens forventninger følger frykten; for det siste Maja ønsker for henne, er å introdusere en kjæreste som datteren ser på som en ny pappa – og så forsvinner han også. 

– Jeg må først og fremst finne en kjæreste, jeg kan ikke jakte på en farsfigur til datteren min. Men jeg ser selvsagt etter en som kan være det også, det ligger i bakhodet hele tiden og er en veldig, veldig viktig del av det, konstaterer hun.

– Men det verste som kan skje er at hun mister en farsfigur til. Når hun møter en eventuell kjæreste, skal jeg være så sikker på at han blir en del av vår familie, han må ønske å bli en del av hennes liv også.

LES OGSÅ: Finnes det egentlig lykkelige skilsmisser?

Sønnen drømmer om at foreldrene skal bli sammen igjen 

Trebarnsmoren Lillians største utfordring er at sønnene fortsatt drømmer om at foreldrene skal bli sammen igjen. Det gjør vel de fleste barn etter en skilsmisse.

– Jeg snakker med dem om at jeg er glad i ham som faren deres, men ikke som en kjæreste, forteller hun. 

– Jeg tenker det er naturlig at barna trenger tid til å prosessere hvordan livet endres på samme måte som vi voksne trenger det. Ingen av mennene jeg har møtt til nå har fått møte barna mine som en potensiell ny mann i livet mitt. Jeg har bevisst ikke menn på overnattingsbesøk og hvis jeg møter noen, er det bare når barna er hos faren i helgene.

Lillian er også forberedt på at guttene plutselig kan få en ny dame i livet sitt, om faren deres får ny kjæreste. 

– Mitt eneste kriterium er at det er en skikkelig bra dame. Hun vil jo bli en stor del av mine sønners liv, konstaterer hun.

– For egen del må jeg innrømme at jeg bare blir mer og mer kresen. Det er relativt sjelden jeg møter menn som fanger interessen min på et dypere plan. Jeg tror at ansvaret med å være mamma har gjort at jeg endelig har innsett at både jeg og mine gutter fortjener en bra mann. Jeg vil ikke ha en ny mann om det ikke bygger oss som familie opp. Hvis jeg skal ha en ny mann, er det viktig for meg at han er stabil, godhjertet og ansvarsfull. 

Enn så lenge nyter hun friheten og flørten. 

– Når du har vært ute av gamet en stund, tror jeg man har godt av å varmes opp igjen. Når man i tillegg har født barn, følger det gjerne med komplekser om seg selv, egen kropp og seksualitet, påpeker hun. 

– Derfor er det deilig å klare å kjenne på friheten til å tillate meg selv kontakt med andre menn om jeg ønsker det. Og jeg trenger å bygge opp selvtilliten til å ha tro på meg selv, både personlig og på mer intime områder.

Og selvsagt byr det på flere utfordringer å skulle finne en ny mann som alenemamma. Lillian innser at tre små gutter kanskje ikke står øverst på menns ønskeliste når de er på jakt etter en flørt, men hun er overrasket over hvor fint de fleste tar det.

– Jeg har fått kommentarer som «du har tre kids. Det er respekt det». En sa at han så på det som en bonus, at jeg er en ansvarlig, voksen person, som det er tak i, forteller hun. 

– Jeg prøver å fortelle det på en naturlig måte så tidlig som mulig, det er jo en stor del av hvem jeg er. Noen vil nok backe ut fordi de ikke føler seg moden nok til å ta på seg oppgaven, andre har innrømmet at det å finne en alenemor ikke stod øverst på ønskelisten.

For enken Majas del handler dating også om sorg. Når hun møter nye menn, blir det så tydelig at mannen hennes ikke lenger er her. Men hun ser absolutt ikke mørkt på framtiden, Maja er sikker på at hun kan elske igjen.

– Du får et helt annet syn på livet når du mister din kjære, jeg kan bli helt høy på tanken av hvor heldig jeg er som får lov til å leve, røper hun.

– Innimellom kan jeg tenke at jeg er heldig som får lov til å forelske meg igjen, jeg kjenner at jeg kan bli glad av å tenke på det. Da våren kom, kjente jeg at jeg var litt på utkikk, og det var så deilig! Jeg hadde en fantastisk mann, jeg fikk bare ha ham så kort tid. Men det finnes mye bra folk!

Færre skiller seg

I 2014 tok 10 800 par ut separasjon og 9600 ble skilt. Året etter var det 250 færre skilsmisser og 300 færre separasjoner. 

Kilde: ssb.no

På date som alenemamma

For mange kan det føles helt utenkelig å skulle date eller gå inn i et forhold etter et samlivsbrudd. Samlivsterapeut Trine Huseby ved Sundvolden Hotel forklarer at hvis man får samarbeidet med ekspartneren på skinner og hverdagen til å fungere, vil mange kjenne et ønske om å være mer sosialt aktiv.

– Når man setter barna først, vil datingen nødvendigvis måtte foregå på andre premisser enn før man fikk barn. Det kan innebære at man får datet sjeldnere enn man ønsker, og at det må foregå i mer ryddige former, sier hun.

Huseby forteller at den danske familieterapeuten Jesper Juul sa til A-Magasinet i 2008 at det beste er å vente i to–tre år før man flytter sammen eller forsøker å etablere et familielignende samvær.

– Jeg har til gode å se foreldre i nytt forhold følge denne anbefalingen. Det er unaturlig og ubehagelig for de aller fleste barn å være vitne til at mamma eller pappa flørter og viser kjærtegn overfor en annen enn den det opprinnelig var og, i barnets øyne, var ment å skulle være.

Samlivsterapeuten registrerer at noen kan være skeptiske til det å date en aleneforelder ettersom man får en «pakke» med på kjøpet. Ifølge henne er alenemoren ikke like fri, fleksibel og uforpliktet, og datingen kan derfor fort blir mer krevende.

– Det er flere involvert og ikke minst flere behov å ta hensyn til. Det kan fort bli mer seriøst og forpliktende. Hvis barna blir kjent med og knytter seg til mammas nye venn, blir det vanskeligere å trekke seg ut. Det er ofte større sannsynlighet for at en kvinne med barn er ute etter et langsiktig forhold enn en uten barn.

Slik balanserer du barn med singellivet

- Aksepter sosiale medier som en arena for kontakt og for å bli bedre kjent.
- Benytt muligheter for barnevakt, slik at du også får dekket dine behov.
- Vurder hvilke andre aktiviteter du kan kutte ned på for å frigjøre tid.
- Vurder om du kan kombinere f.eks. dating og trening, eller dating og tid med venner.

Kilde: Trine Huseby 

redaksjonen@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer