Brann

Hvor mange batterier har du på barnerommet?

Barnerommet kan ha skjulte brannfeller, slik ivaretar du brannsikkerheten.

BRANNFELLE: Skadede batterier kan være brannfarlige. Har du oversikt over hvor mange batterier som finnes hjemme hos deg? FOTO: NTB Scanpix
BRANNFELLE: Skadede batterier kan være brannfarlige. Har du oversikt over hvor mange batterier som finnes hjemme hos deg? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I forbindelse med julen opplever de fleste barnefamilier et kraftig påfyll av leker på barnerommet og mange av disse er elektroniske duppedingser som krever batterier av ulik art.

Arne Voll hos Gjensidige Forsikring tror at mange av oss har flere batterier i hjemmet vårt enn det vi tenker over.

– I dag finnes det batterier over alt, også i svært mange leker. Selv i lesebøker for barn er det ofte en eller annen ting montert som krever et batteri, sier han.

I tillegg til at enkelte batterier er miljøskadelige, kan noen også utgjøre en brannfare. Ifølge Voll er det de såkalte Li-ion batteriene som er de mest farlige. Dette er en type oppladbare batterier som ofte brukes i mobiltelefoner og i elektriske håndverktøy.

De er også populære å bruke i leker, da de kan lagres lenge uten at effekten taper seg vesentlig.

– Li-ion batterier er den største risikoen. Uten å gå for langt inn i det tekniske kan man si at grunnen til dette i hovedsak er at de har brennbar elektrolytt. Elektrolytten må varmes opp før den blir «farlig» og dette kan skje ved at det oppstår en feil inne i batteriet, for eksempel en kortslutning, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer