Brann

Hvor mange batterier har du på barnerommet?

Barnerommet kan ha skjulte brannfeller, slik ivaretar du brannsikkerheten.

BRANNFELLE: Skadede batterier kan være brannfarlige. Har du oversikt over hvor mange batterier som finnes hjemme hos deg? FOTO: NTB Scanpix
BRANNFELLE: Skadede batterier kan være brannfarlige. Har du oversikt over hvor mange batterier som finnes hjemme hos deg? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I forbindelse med julen opplever de fleste barnefamilier et kraftig påfyll av leker på barnerommet og mange av disse er elektroniske duppedingser som krever batterier av ulik art.

Arne Voll hos Gjensidige Forsikring tror at mange av oss har flere batterier i hjemmet vårt enn det vi tenker over.

– I dag finnes det batterier over alt, også i svært mange leker. Selv i lesebøker for barn er det ofte en eller annen ting montert som krever et batteri, sier han.

FARLIGE BATTERIER: Noen av de mest brannfarlige batteriene er ifølge Arne Voll hos Gjensidige Forsikring en type batterier man ofte finner i leker og mobiltelefoner. FOTO: Privat
FARLIGE BATTERIER: Noen av de mest brannfarlige batteriene er ifølge Arne Voll hos Gjensidige Forsikring en type batterier man ofte finner i leker og mobiltelefoner. FOTO: Privat Vis mer

I tillegg til at enkelte batterier er miljøskadelige, kan noen også utgjøre en brannfare. Ifølge Voll er det de såkalte Li-ion batteriene som er de mest farlige. Dette er en type oppladbare batterier som ofte brukes i mobiltelefoner og i elektriske håndverktøy.

De er også populære å bruke i leker, da de kan lagres lenge uten at effekten taper seg vesentlig.

– Li-ion batterier er den største risikoen. Uten å gå for langt inn i det tekniske kan man si at grunnen til dette i hovedsak er at de har brennbar elektrolytt. Elektrolytten må varmes opp før den blir «farlig» og dette kan skje ved at det oppstår en feil inne i batteriet, for eksempel en kortslutning, forklarer han.

Gjensidige har ingen eksakte tall på hvor mange branner som oppstår på grunn av dårlige batterier, men ifølge Voll får de jevnlig inn slike saker.

– I tillegg er det nok slik at det finnes svært store mørketall, siden de fleste sakene oppdages tidlig og ikke blir noen forsikringssak, sier han. Siden det er vanskelig å vite hva som er hva, bør alle batterier brukes, oppbevares og kastes med varsomhet.

Få oversikt over hvilke leker som har batterier

Stian With Bjørnstad hos Norsk brannvernforening råder foreldre til å få oversikt over hvilke leker og gjenstander på barnerommet som inneholder batterier.

– Det kan være lurt å gå over dem og finne ut hvilke leker som bruker batterier og hvordan batteriene ser ut. Ser de unormale ut, for eksempel at batterisyren har lekket, så bytt dem ut, sier han.

Ifølge Bjørnstad har ikke alderen på batteriet i seg selv noe å si for brannfaren, men behandlingen av dem.

Det ligger imidlertid en fare i at jo lengre man har et batteri, jo mer utsatt blir det for påkjenninger.

– Et batteri som blir skadet utgjør en større brannfare enn et som ikke er skadet. Det kan for eksempel dreie seg om støt eller at objekter faller på batteriet, sier han.

– Ved bytting av batterier anbefaler vi å sette en tapebit over begge polene før du kaster det. Da unngår du at det går strøm ut av batteriet og inn i noe annet. Når polene kommer i kontakt med noe som ligger i nærheten, kan det nemlig bli varmt og skape en brannfare. Sørg for å kaste batteriene i riktig kildesortering for e - avfall med en gang, og ikke la gamle batterier ligge å slenge i en skuff.

Unngå å legge pc-en på dyna

En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Storebrand Forsikring i 2013 viser at tre av ti foreldre ikke er opptatt av brannsikkerheten på barnerommene, mens 66 prosent sier at de er det.

Men hva som faktisk kan føre til brann og ulmebrann i et barnerom, er ikke like innlysende for alle.

I mange barne- og ungdomsrom har det for eksempel blitt vanlig med datamaskiner og tv-er. Dette er et område Bjørnstad mener foreldre må være oppmerksomme på med tanke på brannsikkerheten.

– Man skal unngå å la pc-er ligge rett på dyner, fordi de da ikke får nok tilluft som igjen kan føre til sterk varme og i verste fall brann. I utgangspunktet gjelder dette all elektronikk, også telefoner og nettbrett, men pc-en er spesielt utsatt når viften som avkjøler den blir blokkert, sier han.

Du bør også unngå å ha mye elektrisk utstyr koblet til strømnettet med bruk av skjøteledning. Skjøteledninger er nemlig kun ment til midlertidig bruk, men brannvernforeningen erfarer allikevel at dette er en regel ikke alle er like flinke til å følge.

FÅ OVERSIKT: Stian With Bjørnstad hos Norsk brannvernforening råder foreldre til å få oversikt over hvilke leker og gjenstander på barnerommet som inneholder batterier. FOTO: Privat
FÅ OVERSIKT: Stian With Bjørnstad hos Norsk brannvernforening råder foreldre til å få oversikt over hvilke leker og gjenstander på barnerommet som inneholder batterier. FOTO: Privat Vis mer

– Dersom du er avhengig av å ofte bruke skjøteledninger kan det være lurt å snakke med en elektriker for å få installert en ny stikkontakt i stedet. Det å bruke skjøteledninger permanent er ikke heldig da det kan føre til overbelastning og fare for brann.

– Det kan også være lurt å unngå mange løse lamper på barnerommet, da særlig halogenpærer blir svært varme. Dette kan utgjøre en brannfare dersom lampen blir dratt ned eller dersom noe havner oppå lampen. Det beste er å ha fastmonterte vegglamper, samt å bruke ledpærer som ikke blir like varme som de gamle glødepærene og halogenpærene.

Anbefaler optiske røykvarslere

Boligbranner starter ofte som ulmebranner i møbler og elektrisk utstyr. En ulmebrann er giftig røyk som man ikke kan se og som er svært farlig lenge før gjenstanden tar fyr på ordentlig.

Ifølge Sikkerhverdag.no er optiske røykvarslere som «ser» den giftige røyken derfor å anbefale, da disse øker sjansen for at du ved en ulmebrann blir varslet tidlig.

Arne Voll hos Gjensidige har selv tre barn og forteller at han har montert røykvarslere inne på selve soverommene og utenfor.

– Noen vil sikkert si at det er noe i overkant, men en røykvarsler er rimelig i anskaffelse og en rimelig garanti, om noe skulle skje. Er boligen over flere plan bør røykvarslerne seriekobles slik at alle i familien får raskt beskjed. Barn og unge sover ofte veldig tungt, slik at det kan ta noe lengre tid før de reagerer på alarmen, sier han.

– Frittstående ovner og vifteovner er heller ikke å anbefale som fast varmekilde på et barnerom. Barn kan enten velte dem eller legge ting som for eksempel dynen over dem, slik at de kan bli varme og ta fyr. I tillegg anbefaler vi barnesikring av stikkontakter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer