Toksoplasmose:

Hvor mange gravide smittes av toksoplasmose?

Det er ikke vanlig å bli smittet av parasitten i Norge, men det er viktig at gravide følger rådene som blir gitt, for å unngå at fosteret smittes.

TOKSOPLASMOSE: Toksoplasmose-parasitten kan smitte mennesker via katters avføring – gravide katteeiere bør derfor være litt forsiktige. FOTO: NTB Scanpix
TOKSOPLASMOSE: Toksoplasmose-parasitten kan smitte mennesker via katters avføring – gravide katteeiere bør derfor være litt forsiktige. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Toksoplasmose er en infeksjon forårsaket av parasitten Toxoplasma gondii (T. gondii), som kan overføres fra katter til mennesker. Smitten kan også overføres via frukt eller grønnsaker som er dårlig vasket, eller kjøtt som ikke er stekt/kokt nok. Parasitten er ikke farlig for folk flest, men dersom en gravid kvinne smittes, kan fosteret ta skade av det.

– Toksoplasmosa-parasitten kan også være farlig for de med nedsatt immunforsvar – for eksempel mennesker med hiv. De får nå forebyggende behandling for å unngå hjernebetennelse. For friske mennesker med et velfungerende immunforsvar, vil ikke smitten være farlig, sier Gry Findal.

Findal jobber ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo. Hun forklarer hvorfor smitte kan være farlig for gravide kvinner.

– Dersom en gravid kvinne smittes, kan parasitten overføres fra mor til foster gjennom morkaken, og dermed gi fosterskade.

LES OGSÅ: Kan man ha katt når man er gravid?

Én av ti gravide er smittet av parasitten

Trolig er én av ti gravide kvinner smittet med T. gondii i Norge, et tall som ikke har endret seg stort de siste tiårene, ifølge Findals doktoravhandling. Forekomsten er noe høyere i Sør enn i Nord-Norge.

Parasitten er nemlig mest utbredt i milde og fuktige strøk – I Frankrike for eksempel, antas det at nærmere halvparten av alle gravide kvinner er smittet med parasitten. Derfor blir de testet hver måned gjennom hele svangerskapet.

– Gravide som reiser utenlands bør følge generelle reiseråd, slik som å spise mat som er ordentlig gjennomstekt/kokt og godt vasket, i tillegg til å drikke flaskevann. Selv om det er mye høyere forekomst av toxoplasma-parasitten i varmere land, er det ikke farlig å omgås katter, men det er viktig å ha god håndhygiene, sier Findal.

Hvor stor sannsynlighet det er for at fosteret tar skade, dersom den gravide kvinnen smittes, avhenger av når i svangerskapet smitten finner sted. Smittes fosteret tidlig i svangerskapet, er det størst fare for alvorlige senfølger. Det er viktig å påpeke at det kun er nysmitte i svangerskapet som utgjør en fare for fosteret. Smitt før svangerskapet overføres ikke til fosteret.

– Tidlig i svangerskapet er det svært liten sannsynlighet for at fosteret smittes. Mot slutten av svangerskapet derimot, øker sannsynligheten til 70-80 prosent. Gjennomsnittlig er det 25-30 prosent risiko for å overføre smitte til fosteret, sier Findal.

Les også: Zikavirus: Gravide bør unngå å reise til land i sør- og mellom-Amerika

Smitte kan gi alvorlige skader hos fosteret

Dersom en kvinne smittes for første gang mens hun er gravid, kan parasitten T. gondii overføres til fosteret. Parasitten kan forårsake abort, fosterdød, hjerneskade med mental retardasjon, synsnedsettelse eller andre alvorlige senskader hos barnet. Kvinnen har ofte ingen, eller bare milde, uspesifikke symptomer selv.

Gravide som har blitt smittet tidligere i livet, har livsvarige antistoffer mot parasitter, slik at fosteret blir beskyttet mot infeksjon. Dette gjelder cirka 9-10 prosent av norske kvinner, noe som betyr at omtrent 90 prosent ikke har beskyttende antistoffer.

– Studier viser at blant alle gravide som er mottakelige for smitte, ble i gjennomsnitt cirka to av 1000 smittet under svangerskapet. Tallet varierte geografisk, og var høyest i Oslo (cirka fem av 1000), og svært lavt i Nord-Norge. Parasitten ble overført til fosteret hos 30 prosent av de gravide som ble smittet, sier Georg Kapperud.

Kapperud er professor og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Han forklarer at smitteoverføring til fosteret i disse tilfellene ikke blir oppdaget før skaden allerede har oppstått, ettersom den gravide selv ikke har symptomer.

– Hvis det er mistanke om smitte under svangerskapet, kan dette diagnostiseres gjennom blodprøveanalyser av Toxoplasma-antistoffer, fostersmitte avgjøres ved fostervannsprøve, sier Kapperud.

LES OGSÅ: Gravid? Dette bør du spise

De fleste smittes via maten

Selv om katter ofte utpekes som smittekilden, er det ikke de som oftest overfører parasitten til mennesker. Den største smittekilden er maten vi spiser – spesielt dårlig varmebehandlet kjøtt.

– Det er derfor gravide ikke skal spise kjøtt som ikke er gjennomstekt- eller kokt, og i tillegg være nøye med vask av frukt og grønnsaker, sier Findal.

Hos katter finnes parasitten i tarmen, og kommer derfor ut med dyrets avføring. Etter å ha blitt smittet vil ikke katten være smittsom etter en viss tid, derfor er det ofte kattunger som er mest smittsomme.

– Dersom du er gravid, skifter du ikke kattekassen selv. Man skal også være litt forsiktig med hagearbeid, og bruke hansker ved arbeid i jord og sand. Det er ikke farlig for en gravid kvinne å ha en katt i huset, men jeg ville nok ikke ha gått til anskaffelse av kattunger i denne perioden. Og dersom katten blir dårlig i magen, skal ikke den gravide gjøre noe som helst med det – det får bli noen andres oppgave, sier Findal.

Les også: Dette må du tenke på før du anskaffer kjæledyr

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer