Tenåringsforelder:

Hvor mye bør du involvere deg i tenåringens nettvaner?

Du har et ansvar som forelder, men barn har også rett til et privatliv.

TENÅRINGSFORELDRE: Tenåringer tilbringer mye tid på sosiale medier. FOTO: NTB Scanpix
TENÅRINGSFORELDRE: Tenåringer tilbringer mye tid på sosiale medier. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tenåringene har en ganske annerledes digital hverdag enn de fleste voksne. Det går mye i blogging, sosiale medier og det å finne inspirasjon hos andre. Hvem som har ansvaret for hvordan ungdommer blir påvirket har blitt diskutert den siste tiden - men hvor mye bør foreldrene egentlig vite om ungdommenes internettliv? Og hvordan kan du som forelder holde oversikt uten å snoke?

- Først og fremst er det viktig å huske at et barn, ifølge Barnekonvensjonen, har rett på et privatliv. De har faktisk rett til å lese, vite og skrive om ting voksne ikke nødvendigvis har rett til å vite. Å snoke er i utgangspunktet straffbart.

Det sier barnevernspedagog og familieterapeut Thomas Winther til KK. Samtidig har foreldre et ansvar for hva barna deres utsettes for. Winther tror dette ansvaret best blir vedlikeholdt gjennom samtaler.

- Det er veldig viktig å gjøre barna i stand til å takle det som møter dem «der ute». Jeg tror det er best å være i forkant - å forebygge. Forsøk å sørge for at barnet eller tenåringen har gode verdier og et godt kroppsbilde fremfor å snoke, sier han.

LES OGSÅ: 6 gode råd til tenåringsforeldre

- Du vil ikke kunne ha full kontroll uansett

Terapeuten sier at du ikke kan ha full kontroll over hva tenåringen driver med, uansett hvor mye du kanskje følger med i hjemmet.

Kanskje du setter begrensninger som fungerer når du er til stede, men du vet jo ikke hva barnet ditt utsettes for når det for eksempel overnatter hos en venninne og surfer på nettet.

IKKE KONTROLL: Du kan ikke vite hva tenåringen gjør til en hver tid. FOTO: NTB Scanpix
IKKE KONTROLL: Du kan ikke vite hva tenåringen gjør til en hver tid. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Prøv heller å ha en god samtale der du, for eksempel, forklarer dette med at bilder i magasiner og blogger ofte er retusjert og oppstilt. Prøv å bidra til å styrke «ryggsekken» til tenåringen fremfor å passe på hele tiden. Gi en forklaring på hva virkeligheten er og hva som kan være en redigert virkelighet.

Det er selvfølgelig forskjell på alle tenåringer, og noen vil være mer utsatt for å bli påvirket enn andre. Men på et generelt grunnlag tror Winther det er mye bedre å videreføre gode verdier og holdninger fremfor å ha full kontroll på internettbruken deres.

- Om barnet eller tenåringen har gode verdier og et godt forhold til kropp, vil de mest sannsynlig ikke ta så mye skade av hva de ser på internett, sier han.

LES OGSÅ: Derfor kan tenåringer ha en tendens til å være sure

Ikke konfronter

Roger Hagen er professor ved institutt for psykologi ved NTNU. Han forklarer at jo eldre barnet blir, jo mindre betyr foreldrene for sosialiseringen deres.

- Fra omtrent tolv- til trettenårsalder spiller ikke foreldrene noen særlig stor rolle lenger. Da blir det vennene som står for sosialiseringen og får større betydning for påvirkning.

Det kan dermed bli ganske vanskelig å komme ordentlig inn på tenåringen din i en viss alder. Da er det viktig å bygge på tilliten, sier Hagen.

KOMMUNIKASJON: Det er bedre å kommunisere enn å kontrollere, mener eksperter. FOTO: NTB Scanpix
KOMMUNIKASJON: Det er bedre å kommunisere enn å kontrollere, mener eksperter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det er ikke riktig å snoke i andres telefoner. Samtidig blir ikke alt fortalt, fra ungdom til forelder, om hva som har skjedd i løpet av dagen, for eksempel. Jeg tenker at det er viktig for begge parter å prate om hverdagen og hva man har gjort, ellers blir det mye synsing fra foreldrenes side, sier han.

Han understreker likevel at det er mange reflekterte ungdommer som gjør gode valg. Det viktigste er kanskje at ungdommene ikke bare har én fot å stå på, enten det er det de ser på internett eller hva foreldrene forteller dem - men flere områder i livet de kan finne mening i, forklarer han.

- Ungdommer som har det gjør mer reflekterte valg.

Om du ønsker å ta opp internettbruken eller å prate om kroppsfokus og slike ting med ungdommen din er det viktigste at du ikke konfronterer.

- Konfrontasjon fører til at den andre parten bare forsvarer sitt ståsted enda mer. Er du bekymret bør du prøve å tilnærme deg det annerledes. I stedet for å konfrontere kan du prøve å «snike deg inn bakdøra » . Mange ting er sårbart for unge mennesker å prate om, sier Hagen, og understreker at hvordan en slik samtale går også avhenger av hvordan relasjonen mellom forelder og tenåring er fra før av.

LES OGSÅ: - Mange tenåringer har opplevd ting som kan defineres som digital vold

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer