Hvor mye skal en baby legge på seg?

Hva er vanlig vekt for baby? Og hva er egentlig for lite vektoppgang?

150 GRAM I UKA: I gjennomsnitt legger barnet på seg 150 gram per uke de tre første månedene.

Baby Boy Laughing Foto: NTB Scanpix
150 GRAM I UKA: I gjennomsnitt legger barnet på seg 150 gram per uke de tre første månedene. Baby Boy Laughing Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noe av det første som skjer etter fødsel, er at babyen veies og måles. Det er starten på en tett vektkontroll det første året. Et barn født til termin veier ifølge Folkehelseinstituttet i gjennomsnitt rundt 3500 gram.

- I gjennomsnitt skal barnet legge på seg 150 gram per uke de tre første månedene, men det varierer mellom 100 og 200 gram, sier Ingebjørg Fagerli, leder i Norsk barnelegeforening og overlege ved barneavdelingen ved Nordlandssykehuset.

Hun mener det er lurt å se vektøkning over tid, ikke bare én uke, hvis babyen har det bra.

- Barnet er mest sårbart de første ukene etter fødselen. De har små reservelagre og trenger jevn tilførsel av mat, sier Fagerli. 

Kan en baby bli for tykk? 

Gjennomsnittlig vekt hos baby

De første 2-3 dagene etter fødselen går babyen naturlig ned inntil 10 prosent av fødselsvekten. Men så skal vekten snu.

- Barn som er sultne skriker i starten, men hvis de får for lite mat kan de bli slappe, sove mye og ikke kreve mat. Det er det viktig å være obs på. Dette er jo også akkurat i den fasen ammingen skal etableres, og det kan være vanskelig. Usikre foreldre må søke hjelp hvis de strever, råder Fagerli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer