Hvor ofte og hvordan... for å bli gravid?

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du sex jevnlig, 2-3 ganger i uka, kan du neste være sikker på at du vil treffe eggløsningen. Men kan for mye sex redusere fruktbarheten? Og hvilken samleiestilling er best for å bli gravid? Vi har spurt gynekolog og jordmor. 

Bli raskere gravid ved å planlegge

Å planlegge graviditeten kan være preget av både frustrasjon, forventninger og glede. Et nytt familiemedlem skal unnfanges, og det i seg selv er et under, men mange par begynner å stresse med det å skulle bli gravid, mener jordmor hos Fem Jordmødre i Sandnes, Ragna Marie B. Aase.

– Man planlegger best ved å finne ut hvordan sin menstruasjonssyklusen er, og denne kan variere med noen dager fra kvinne til kvinne. Rundt eggløsning er det selvsagt gunstig å ha hyppige samleier, men ikke la dette stresse dere. Ofte tar det noen måneder før et par lykkes med å bli gravid, sier Aase.

På dette tidspunktet bør du ha sex

Under eggløsningen har egget ca. 24 timer på seg til å smelte sammen med en sædcelle. Siden sædceller kan overleve i livmoren og egglederne i to til tre dager, er det best å ha samleie jevnlig i dagene før eggløsningen.

Antall sædseller hos mannen vil synke etter en utløsning og stige igjen etter flere dagers avholdenhet, men etter fem dagers avholdenhet vil sædcellene være mindre bevegelige og begynne å eldes.

LES OGSÅ: Eggløsningskalkulator 

Så ofte bør du ha sex 

For de fleste menn vil samleie minst hver andre til tredje dag gi et sunt antall spermier, mens lengre avholdenhet for å øke antallet er ikke å anbefale. De fleste par som har sex 2-3 ganger i uken lykkes med å bli gravide. Friske par som vil ha barn, kan ikke ha for mye sex! Jo mer sex i tiden før og ved eggløsning - jo større sjanse for å bli gravid!

– Samleie hver andre til tredje dag er i orden. Mengden ved såpass hyppig samleie vil gå noe ned, men antall gode sædceller vil normalt være tilstrekkelig, ved normal sædproduksjon og ingen blokkeringer, fastslår gynekolog ved Medicus, Terje Sørdal.

LES OGSÅ: Hvor fort blir man gravid? 

Pute under rumpa?

– Hvilken samleiestilling som passer best for hvert enkelt par, er individuelt - det er ingen oppskrift på den “perfekte” stilling for å bli gravid, sier Aase.

Det florerer nemlig av tips og triks for å bli raskere gravid, ut ifra hvilken stilling man bør ha under samleiet. En klassiker er tipset om å legge en pute under rumpa og ligge slik etter mannens sædavgang i 30 minutter.

– Normalt vil ikke dette være nødvendig, men hos noen kvinner hvor livmorhalsen ligger svært langt bak kan det tenkes å være en fordel, sier Terje Sørdal.


LES OGSÅ: Fruktbarhet og alder


Skrevet av Cathrine Lyngbø og sykepleier Elisabeth Lofthus. Første gang publisert 28.03.12
Kilder: Nhi.no, Når livet blir til, Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal
Planlegg svangerskapet, Dr. Karen Trewinnard, Teknologisk forlag 1999
Svangerskap, fødsel og barseltid, 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer